Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Pintér: az érintett állampolgárok jónak ítélték a mentést a hóhelyzet idején

A belügyminiszter közlése szerint azok, akik a saját bőrükön érezték, tapasztalták a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit, jónak vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részt vevők tevékenységét. Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén beszélt erről, Budapesten.
A tárcavezető a bizottsági ülésen, amelyen rendkívül nagy érdeklődés mellett a márciusi rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést tárgyalták, azt mondta, a számos európai országot sújtó rendkívüli időjárás miatt Magyarországon volt a legrosszabb a helyzet. Ehhez képest rendkívül gyorsan és hatékonyan sikerült kiszabadítani az elzárt településeket, járhatóvá tenni az útvonalakat, s helyreállítani az áramszolgáltatást - közölte, s kiemelte, hogy a mentési munkálatokért az EON Zrt.-től, valamint az olasz nagykövetségtől is elismerő leveleket kaptak.

Pintér Sándor ezen felül külön felmérést végeztetett arról, hogy az állampolgárok hogyan ítélték meg a mentési munkálatokat. Elmondta, hogy a legjobb eredmény Hajdú-Bihar megyében született, ahol sokakat - csaknem 54 ezer embert - érintett az áramszolgáltatás kimaradása, s itt az emberek 76 százaléka kifejezetten jónak vagy nagyon jónak találta a helyzet felszámolását. A legrosszabb eredmény közepes lett, ez a fővárosban született.

A belügyminiszter leszögezte, hogy az első közúti baleseteket leszámítva a katasztrófahelyzetben senki sem sérült meg, senki nem hűlt ki, élet nem került olyan veszélybe, amelyet ne tudtak volna elhárítani. A katasztrófavédelem új irányítási rendszere jól vizsgázott - hangsúlyozta.

A Belügyminisztérium a márciusi rendkívüli hóhelyzet kezeléséről egy 6,5 oldalas jelentésben foglalta össze a történteket, s a tapasztalatokat. Pintér Sándor viszont kiemelte, hogy ezen felül rendelkezésre állnak a több száz, illetve több ezer oldalas műveleti naplók is.

Az ülés kezdete előtt 10 perccel a bizottság tagjainak kiosztották az MSZP által készített, mintegy harmincoldalas úgynevezett szembesítő jelentést is. Ez alapján Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja perceken keresztül intézte kérdéseit Pintér Sándorhoz.

Kocsis Máté (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte, hogy a testület tagjainak esélyük sem volt elolvasni ezt a jelentést, s nem tartja helyesnek, hogy a képviselő egyszerre ennyi kérdést fogalmazott meg a belügyminiszternek.

Pintér Sándor elmondta a többi között, hogy a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca kivételével az összes minisztérium részt vett a helyzet felszámolásában. Ötpercenként adtak ki különböző feladatokat, utasításokat. Az a kérdés, hogy működött-e a katasztrófavédelem Marathon Terra elnevezésű infokommunikációs rendszere, a minisztert - szavai szerint - megfogta, ezért erre későbbre írásos választ ígért. Hozzátette: nem tudja, milyen úton terjedt az információ, de azzal nem volt probléma, az utasításokat végrehajtották.

A tárcavezető azt mondta: a forgalmat akkor kezdték el korlátozni, amikor az emberek veszélyeztetettsége felmerült: elsőként a határforgalmat, majd a kamionforgalmat korlátozták, s a valódi vészhelyzet kialakulásakor további forgalomkorlátozást rendeltek el.

Harangozó Tamás szerint a hatályos törvények alapján sokkal többet tehetett volna a katasztrófavédelem. A kérdés az, hogy rendszerhiba vagy rossz személyi döntések okolhatók a helyzetért - tette hozzá.

Az ülésen megjelent Vadai Ágnes képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, valamint Árok Kornél, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vezetője is.

Vadai Ágnes az ülésen jelezte, szeretné megtekinteni a rendelkezésre álló műveleti naplókat, erre - Pintér Sándor szavai szerint - lehetősége is lesz. A képviselő úgy látta, hogy a hóhelyzet idején, illetve az azt követő nyilatkozatokban hiányzott az empátia. Véleménye szerint a hóhelyzet kezelésének valódi megítélését az állampolgárok az interneten megtették. A képviselő firtatta a felelősségre vonás kérdését.

Csampa Zsolt, a bizottság fideszes alelnöke azt hangsúlyozta, elfogadhatatlannak és etikátlannak tartja azt, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel ezt a katasztrófahelyzetet.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő azt emelte ki, hogy a BM jelentése lehetett volna önkritikusabb. A szintén jobbikos Jámbor Nándor azt vetette fel, hogy a honvédség járművei, eszközei nélkülözhetetlenek a katasztrófahelyzetek felszámolásában, ezért véleménye szerint az ilyen mentési munkálatokban jobban kellene illeszkedni a honvédség kereteihez.

Dorosz Dávid (független) a jelentésből egyebek mellett a következtetések levonását hiányolta. A képviselő szerint a jelentés önmagában nem elegendő arra, hogy rekonstruálják a történteket, továbbá kihagyja azokat a legfontosabb kérdéseket, hogy mit kellett volna tenni, hogy eredményesebb legyen a mentés, s mit kell tenni, hogy az ehhez hasonló helyzet elkerülhető legyen.

Március 14-én az országban többfelé kezdődött intenzív havazás. A viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - köztük autópályát is - járhatatlanná tett. Pintér Sándor elmondta: készítettek egy táblázatot. E szerint 146 települést, 292 útszakaszt zárt el a hó, s 192 helyen alakult ki hótorlasz. Több mint 14 ezren rekedtek az utakon. A több mint 318 ezer háztartást érintő áramkimaradást maximum 78, a több mint 89 ezer háztartást érintő vízszolgáltatási kimaradást maximum 32 órán belül szüntették meg - hangsúlyozta a miniszter.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. DMagóg 2013. április 11. 09:36
  „31.KingTiger 2013.04.10. 11:22: "... jónéhány helyen vis maior helyzet alakult ki (hóátfúvás, 100 km/h feletti szél, stb.), amire igazán nem lehet felkészülni, ..."
  Akkor ősszel mire fel döngették a mellüket, hogy a tél összes kihívásának a kezelésére felkészültünk!?
  Rosszul! Mondom én. Kiválóan! Mondják Ők. Ki dönti el? Ők! Oszt jónapot!”
 • 39. Anmari51 2013. április 10. 18:34
  „Szóval minden a mentési terv szerint történt, nem történt mulasztás, értem, de akkor miért volt szükség több mint 20 napra ahhoz, hogy kiértékeljék az eseményt? Hinni meg azoknak hiszünk, akik a hóba rekedve éhesen, szomjasan sokan gyerekekkel várták 14-25 órán át arra, mikor érkezik a segítség. Hála a helyi lakosoknak, ők tudták mi a dolguk önzetlenül élelemmel, teával, takaróval, üzemanyaggal mentek menteni a bajba került honfitársaikat! Ők mindannyian emberségből jelesre vizsgáztak a mentés irányítók meg elégtelenre, bármennyire is szakszerűnek, szervezettnek állítják be a " rendkívüli hóhelyzet" miatt kialakult körülmény megoldását!”
 • 38. tol 2013. április 10. 17:32
  „és mit szólt az osztrák segítségre? Azt a levelet azért szívesen elolvasnám, csak az íze végett, aranyoskám!”
 • 37. studyfy 2013. április 10. 16:33
  „KingTiger, "ezekből azonban igyekezni kell a jövőre nézve a megfelelő konzekvenciákat levonni." És ez megtörtént? Nem. No, ezt hiányoljuk. Ezenkívül a kamionstopot későn rendelték el, valamint a márc. 14-i katasztrófavédelmi kitüntetési ünnepséget - ahol a vezérkar ott ünnepelt - nem halasztották el.”
 • 36. csarabos 2013. április 10. 14:53
  „Azért a határaink biztonságosak. Ausztriába egy hópehely sem jutott át, és nem is maradt meg náluk az aszfalton, mint nálunk. Megtartottuk magunknak, csak az SMS-től iszkolt el a hó. Ennek ellenére a helyszínen csonttá fagyott (vízhatlan!!!) védőruhában dolgozók tették a dolgukat, a fejetlenség és az abból következő káosz az az irányításnak köszönhető. A mentés sikeres volt a miniszterelnök megmentet két frissen sminkelt statisztát, erősítve a külhoni magyarok kötődését Orbánhoz. Kár hogy nem kérdezték a hóban "vakációzó" felelőtlen embereket a sikerről, bár megmondták nekik, ha elfogy a kenyér otthon, nem fog rohanni a katasztrófafejes, hogy bevásároljon. mert ez volt az egyik nagyfejű reakciója a történtekről. Amúgy a falusi emberek kitettek magukért abban a térségben, senki nem jajveszékelt, kifizetik-e nekik a gázolajat, amit elhasznált a traktorjába. Ja és nem a pályázaton nyertes gazdagok traktorjai serénykedtek becsületből a bajbajutottak körül.”
 • 35. margot 2013. április 10. 13:27
  „Mond kinek nevezzelek.”
 • 34. béci61 2013. április 10. 12:13
  „Tudják, ahogy a népnyelv fogalmaz, ketten biztosan elégedettek: a belügyminiszter a NÉP által (jól megérdemelten) megkapott helyzettel, a NÉP pedig a belügyminiszter fizetésével. Az meg, hogy a hozzászólóknak nem csak a kétharmada elégedetlen, talán csak a rossz kommunikáció eredménye lehet. Azt szakembereknek kellene megvizsgálni, hogy a belügyminiszter kb. háromévi tevékenysége mennyiben volt összhangban az ígéretekkel és a (szerintem rossz) kommunikációval. Egyáltalán az önös érdekérvényesítésen kívül van-e a tevékenységének eredménye?”
 • 33. pala1964 2013. április 10. 11:48
  „ps a duplaújragondol rémísztő gondolatát sikeresen át is ültette a gyakorlatba, ez igen...”
 • 32. mivan? 2013. április 10. 11:38
  „Azért, hogy valamiről véleményünk legyen nem kell ott lenni a helyszínen. Szerencsénk volt nekünk, hogy itt nem alakult ki ilyen időjárás. És igenis nincs meg sem az anyagi sem a technikai sem a szellemi feltétele annak, hogy az ilyen problémákat kezelje az ország. Mert igazából szándék sincs. Minek áldozni rá, úgyis elolvad egyszer! Mindig csak kifogást keresni. Vannak kötelességei és feladatai is ezeknek a szervezeteknek. Akárki akármit mond, ez egy nagyon gyenge kettes alá.”
 • 31. KingTiger 2013. április 10. 11:22
  „Ezt a sok fotelforradalmárt!

  Az kritizálhat először, aki maga is mindent megtett abban a válságos időszakban!
  A legegyszerűbb a jó meleg szobából trollkodni....
  Nem azt mondom, hogy minden a legtökéletesebben működött, valóban a megfelelő következtetések levonását hiányolom én is. Az azonban tény, hogy jónéhány helyen vis maior helyzet alakult ki (hóátfúvás, 100 km/h feletti szél, stb.), amire igazán nem lehet felkészülni, ezekből azonban igyekezni kell a jövőre nézve a megfelelő konzekvenciákat levonni.”
 • 30. spiler 2013. április 10. 10:32
  „mellébeszél..................”
 • 29. szandokán 2013. április 10. 10:03
  „Minden jól volt megszervezve csak 24-órát késett a mentés,a Németek hülyére röhögték magukat a Magyar dilettantizmuson,azt sem tudták ki kivel van.Ha Pintér akadt volna el akkor nem tudom milyen értékelése lett volna.”
 • 28. Monthechristo 2013. április 10. 08:32
  „"""Szinte látom már amint hóba szorult honfitársaim meglátják a mentő alakulatokat,a vezetőjüknél egy nagy paksaméta papír,és imígyen szólnak:-Mielőtt lebonyolítanánk e kétség kívül Európában is mérhetetlenül sikeres mentést itt e pár teszt lap olvassák át és írják alá,..a kérdések végén igen jól látják az szerepel:-Elégedettek e a mentés gyorsaságával és annak színvonalával,pozitív válasz esetén meleg takarókat és forró teát kapnak a rászorultak,ellenkező esetben csak hólapátot és...egy bibliát::)).""""".....-.Kíváncsi vagyok,mikor tüntetik ki egymást mert ezen sem lepődnék már meg::)))!!!!!”
 • 27. Együgyű 2013. április 10. 08:02
  „,,Pintér: az érintett állampolgárok jónak ítélték a mentést a hóhelyzet idején"
  Tisztelt szabad, demokráciában, forradalmi hevületben élő és harcoló önkéntes egységesen széthúzó polgártársak! A fenti kijelentésen nem kellene meglepődni. Minden vezető általában hasonló kijelentést tesz a jó jövedelmének megvédése érdekében! Tisztelet azon vezetőknek, akik nem csak a maguk érdekeiket nézik és hibáikat belátják! Amikor elmertek indulni a civilek, tűzoltók, mentősök a szintjükön valóban mindent megtettek és le a kalappal elötük!!! Azonban a felső tábornoki kar a hóhelyzet kitörésének első időszakában vígan szórakozott! Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának vezetője elfelejtette, hogy a fenti ügy kirobbanása elején a (kószáló) autósokat tette felelőssé, meg az időjárást. Pintér Sándor felmérést végeztetett? Hozzám nem érkezett meg postán ezen, kérdőíve. Esetleg mert nem regisztráltam és ez által, a Kubatov listán nem találtak meg? ,,A belügyminiszter leszögezte, hogy az első közúti baleseteket leszámítva a katasztrófahelyzetben senki sem sérült meg, senki nem hűlt ki, élet nem került olyan veszélybe, amelyet ne tudtak volna elhárítani. A katasztrófavédelem új irányítási rendszere jól vizsgázott - hangsúlyozta." Miniszterem hála a mindenhatónak, mert nem az általad vezetett felső vezetőkön múlt! ,,Kocsis Máté (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte, hogy a testület tagjainak esélyük sem volt elolvasni ezt a jelentést, s nem tartja helyesnek, hogy a képviselő egyszerre ennyi kérdést fogalmazott meg a belügyminiszternek." Megint a szokásosan felsoroltak a hibásak? Döngetheti tovább a mostani kormány a mellét és mondhatja továbbra is, hogy sikert sikerre halmoz! Lehet a jelentés alapján, az évégén a tábornoki kar plusz jutalomban részesül a jó munkájáért? Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! Teljesen felesleges lenne ebbe a témába is belekeverni a politikát!”
 • 26. myckie 2013. április 10. 07:48
  „Azt hiszem, hogy az osztrák válságkezelésről beszélt! Azt azért hiányoltam, hogy nem mondták: mindenről a libsi-komcsi Holle anyó tehet! Összefoglalva: az osztrákok is minket támadtak a szervezetlenség miatt, pedig csak el kellett volna magyarázni, hogy mit akartunk!
  "a katasztrófahelyzetben senki sem sérült meg, senki nem hűlt ki, élet nem került olyan veszélybe, amelyet ne tudtak volna elhárítani" Felteszem a kérdést: Mit mondana most, ha az ítéletidő még kettő napig tart és a civilek se tudnak ennyi áldozatot vállalni?”
 • 25. messzegedi 2013. április 10. 07:22
  „Érdekes, az én összes érintett ismerősöm azt mondta, hogy totális káosz volt. Még a nagy gonddal fogalmazott sms-re sem lehet büszke a rendőrség. Egyszer majd helyre kerülnek ezek a dolgok is, ahogy a 2006-os események is.”
 • 24. realtime 2013. április 10. 06:59
  „Vérlázító! Kádár elvtás jóízűen csettint a nyelvével és elégedetten tekint fel a polokból kitűnő tanítványára, miközben azt gondolja: "Sanyikám, ezt mi sem csináltuk volna jobban!" Sajnálatos hogy 20 év alatt visszaértünk a kőkemény "puha" diktatúrához, ahol a tények semmit nem számítanak, csak és kizárólag a propaganda...”
 • 23. mogyor 2013. április 10. 05:25
  „Röviden és velősen: Hahaha.
  A civilek, tűzoltók, mentősök igen, de az irányítók levizsgáztak, az előbbiek valóban ötös vezénylők elégtelen.
  Nem kozmetikázni kell a p.s. nek hanem távoznia a székéből.”
 • 22. grafika88 2013. április 09. 22:11
  „Kedves kommentelők !
  sintérsanya ..a mentésben résztvevő ..tűzoltókkal, rendőrökkel..és a sok civil önkéntessel van meg elégedve !
  ŐK tényleg helyt álltak!
  Csak a vezetők nem voltak a helyzet madaslatán. Ő is meg vakondi elv. a parlamentben márc. 15 .ét ünnepelték ..a talpnyaló kitüntetettekkel. ettek..ittak míg a beosztottak tették a dolgukat ! a vezérkar meg majd vállon veregeti magát, és kitüntetik egymást !
  Akkor a hó, a szél, meg az autós volt a hibás !
  Most a víz ..belvíz ! na meg odafennt a : Teremtő !”
 • 21. DMagóg 2013. április 09. 19:02
  „17.iii888 2013.04.09. 17:49: "annyira szeretem mikor mentegetőznek a drága politikusok. ..."

  Nem, nem mentegetőznek, még véletlenül sem! Diadalittas győzelmi jelentéseket zengenek!
  A közbiztonságról, a javuló biztonságérzetünkről is (a parlamentben)!
  Megöltek egy rendőrségi alkalmazottat, ugyanott hajszál híján a polgármester a lányát! Ettől még kétségtelenül javuló a közbiztonság és a biztonságérzetünk!
  A lényeg, hogy Ők elégedettek! S ez a lényeg! Ez ugye 2/3! Nincs miről beszélni!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: készültség országszerte, 2400 kilométeren

A védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége mintegy 74,3 millió forint. Tovább olvasom