Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Radír és varázstoll: megszűnik a kék könyv

Az év második felétől megszűnik a visszaélésekre csábító alkalmi munkavállalói könyv. Helyette elektronikus bejelentést vezetnek be - írja a Népszabadság.
A kék könyvet tavaly már 35 ezren használták, főként a szolgáltató-és építőiparban, kereskedelemben és mezőgazdaágban. A benne lévő adatokat azonban egyre többször meghamisították. Hőre fakuló tintával és nyom nélkül eltüntethető vegytintás tollal is kísérleteztek. Így csaltak az M6-os autópálya építkezésén is. Az egyik munkavállaló azt mondta, hogy 90 napot dolgozott, de csak hármat regisztráltak neki. Nemcsak a könyv formájában lesz változás, szűkítik azt a munkaadói kört is, ahol alkalmazni lehet. A munkaügyi tárca célja, hogy alkalmi helyett tartós munkára tartós munkára ösztönözzék a munkavállalót. A minisztérium már kidolgozta a változásokat tartalmazó tervezetet, amely rövidesen a parlament elé kerül - olvasható a lapban.

Olvasóink írták

 • 12. wastekiller 2009. január 30. 11:57
  „Nem kell ide semmi, legyen egykulcsos adó, hogy megérje az embereket rendes munkaviszonyban foglalkoztatni, meg olyan szigor a behajtásban/büntetésben, hogy ne legyen kedve senkinek elmulasztani befizetni...”
 • 11. pille 2009. január 30. 10:56
  „"tartós munkára ösztönözzék a munkavállalót.."-GRATULA! Ezzel csak azt érik el, hogy akiknek legalább megadatott, hogy kiskönyvvel dolgozhassanak, most azok se tudnak majd munkát vállalni.Aki csalt,ezután is csalni fog, a többi meg dögöljön meg ugye?!”
 • 10. Gabci74 2009. január 30. 09:34
  „Józsi bácsi (78) előző nap belép az ügyfélkapun - internete persze van, mert ő már az új kor követője - aztán jelentgeti a hagymarakóit. Aztán ha másnap véletlenül az nem jön az alany dolgozni akkor Józsi bácsi bukta a partit. Így járt! Minek bízik az emberekben.
  Megnézem én ki az a hülye aki előtte való nap bejelenti az alkalmazottat, főleg neten, ami valljuk be őszintén nem mindenkinek adatik meg. Vagy direkt erre találták már ki előre az e-pontokat??????
  Miért nem telepítettek e-pontokat a nagy földterületek sarkára és aztán a gyökérszedőket, mezőgazdasági alkalmi munkavállalókat már lehetne jelentgetni a föld sarkán is.

  Hajrá gazdaság fehérítés!”
 • 9. antikos 2009. január 30. 09:12
  „Sok kicsi sokra megy!
  Viszont a képviselők költségtérítését is elektronikusan küldhetnék (az ingyen laptop elbírja), csapják a jövedelmükhöz, majd adózzanak a bruttó után mint mi!!!
  Vagy jobbat mondok, a világgazdasági helyzetre való tekintettel, február 1-től nincs költségtérítés. Aki képviselő akar lenni, tegye saját pénzből, mint sok civil szervezet. Tudom utópia...”
 • 8. hehe 2009. január 30. 09:04
  „OTT FÖNT LEHET CSALNI ? OTT MINDENT LEHET RÖHÖGVE KERESIK A MILLIOKAT .LÁTTAM A TVBEN .”
 • 7. sziszka1 2009. január 30. 08:57
  „MIért olyan társasalomban élünk, ahol elvárják a z embertől hogy csaljon?”
 • 6. ankusz 2009. január 30. 08:49
  „papsajt!!!Hülyeségeket beszélsz...ha valaha is dolgoztattak kiskönnyvel tudhatnád hogy az 50%(minimum) csal valamilyen formában,mindegy az most,hogy tollal vagy sem,elég az ha egyik nap beragasztják,másik nap meg nem... Úgy gondolom egy vendéglátós pl. egy eléggé picike halacska és mégis megteszi hogy nem ragaszt minden nap,vagy az talán nem csalás?Milyen kis naív vagy....minden ember csal manapság,ebbe vagy abba... még te is...”
 • 5. morci 2009. január 30. 08:44
  „Végre!!!nagyon helyes!!!!”
 • 4. papsajt 2009. január 30. 08:25
  „Én elhiszem. A kishalak nem merik megkockáztatni a többszázezres bírságot. Nekik az komoly érvágás lenne. Egy dinnye termesztő inkább ragaszt két bélyeget. Olyan ez mint a parkoló jegy . inkább kiteszek egy negyedórást 100Ft-ért,mint megbüntessenek 5000Ft-ra.”
 • 3. N.P. 2009. január 30. 08:22
  „papsajt
  Ugye azt Te sem gondoltad komolyan, hogy 5%-volt a csalók aránya? A békési parasztgazda pedig jelentgessen csak nyugodtan elektronikus úton, tidniillik ez már a XXI. század.”
 • 2. papsajt 2009. január 30. 07:57
  „Nekem a gondolat sem tetszik. Szükség volt a kékkönyvre, és nagyon jól működött,amíg ki nem derült,hogy a nagy vállalkozók csalnak vele. A használók 5%-a csal a felügyelők szerint. Kérdem én,akkor miért kell a másik 95%-ot büntetni? Miért nem büntetik meg a csalókat,hoggy másnak eszébe se jusson csalni? A példa állítás lenne a hasznos,jövedelmező eszköz,nem a szigorítás, és bürokrácia növelés. Miért jelentgessen a Békés-megyei parasztgazda elekronikusan,amikor román alkalmi munkásai vannak?”
 • 1. JungHeinrich 2009. január 30. 07:29
  „...a gondolat szep,de ahhoz olyan szerver is kellene ami nem sarik be egy fel even belul....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig tart az oltás Győrben

Szerda este óta oltják Győrben a hulladék-feldolgozó üzemet. A tűzoltók - egy fecskendővel - még… Tovább olvasom