Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) felé vezető három és fél kilométer hosszú kerékpárút kiépítésére és a Bezenye felé vezető aszfaltcsík felújítására. Ausztria felé az érintett terület egy része a határőrség kezelésében van.
A magyar–ukrán–szlovák interreges pályázaton nyerne pénzt a határ menti település a kerékpárút-javításra és -építésre. A hármas határ mentén korábban már épült egy szoborpark, most uniós támogatás esetén biciklis aszfaltcsík kötheti össze az országokat. Varga Kálmán rajkai polgármester elmondta: a Bezenye felé vezető négy és fél kilométeres szakasz felújítása aktuálissá vált, ezért szeretnének pénzt szerezni a munkálatokra. Emellett az ottani kishatár esetleges megnyitása után Ausztria felé is szabad lenne az út Rajkáról: Németjárfalut (Deutsch Jahrndorf) összekötnék a településükkel.
– A projektet a szlovák társszervezetek is támogatják, a pozsonyiakkal is egyeztettünk a kérdésben. Ausztriában könnyebb a helyzet, mert a külterületi utak a tartományhoz tartoznak, s ők támogatásukról biztosították a szomszédos települést. A csatlakozási pont is megvan már a „sógorék” felé, Szlovákia felé pedig csak az átkötést kell biztosítani. A magyar oldali szakaszból mindössze négyszáz méter van önkormányzati kezelésben, a többi a határőrséghez tartozik. Tőlük persze nem lehet elvárni, hogy kerékpárutat építsenek: ezért pályázott most önkormányzatunk erre a 142 millió forintra. Az aszfaltcsík mentén kerékpáros pihenőhelyeket is kialakítanánk, ám minden a nyár eleji pályázati elbíráláson múlik – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváry és az árvíz

A Szegedet elpusztító 1879-es árvíz idején egyetemi hallgatókból álló mentőalakulat élén érkezett a… Tovább olvasom