Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Rasszizmus elleni világnap: Átadták a Radnóti Miklós-díjat

Az antirasszista díjat Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át a kitüntetetteknek.
Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat

Átadták az idei, Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat csütörtökön Budapesten.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat a 2013-as év kitüntetettjeinek Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyújtotta át a rasszizmus elleni világnapon.

A Radnóti Miklós antirasszista díjat kapta: Drucker Tibor holokauszt-túlélő, a Holokauszt Emlékközpont közalapítvány kuratóriumi tagja, Farkasházy Tivadar humorista, a Hócipő alapító főszerkesztője, Horváth János, az Országgyűlés fideszes korelnöke, a nyilasok által 1944-ben halálra ítélt kisgazda politikus (később veszi át a díjat), Kerecsényi Zoltán, az antifasiszta.hu szerkesztője, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Kiss Péter volt miniszter, szocialista országgyűlési képviselő, Lebovits Imre holokauszt-túlélő, egyetemi docens, Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Sas József humorista, színész, rendező, író, színházigazgató, a Tolerancia Facebook-csoport és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A Tolerancia Facebook-csoport nevében Müller Júlia és Zoltai Andrea, az újságíró-szövetség nevében pedig Tóth Károly elnök vette át a díjat.

A különdíjat Peter Weissnek, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetének ítélték oda.

A rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját csütörtökön tartják világszerte. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Az alapítók ezt a napot választották a Radnóti Miklós antirasszista díj átadásának napjául. A díj alapítói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és Magyarországon, amelyeknek következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.

A MEASZ honlapja szerint a Radnóti-díj adományozható "a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, aki munkásságával, véleményformáló kiállásával fellép a rasszizmus, antiszemitizmus, kirekesztés bármely formája ellen".

Jobbik: "a hagyományokat gyalázza" Mesterházy Attila

A Jobbik szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a rasszizmus elleni világnap alkalmával kiadott közleményében a magyar hagyományokat gyalázza és ezzel "végleg kiiratkozott a magyar emberek sorából". Erről Murányi Levente a Jobbik alelnöke ír csütörtöki közleményében.

Mesterházy Attila csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: "a rasszizmus körülöttünk, terjed és erősödik. A rasszizmus ott van a turulban, az árpádsávos zászlóban, ami mind a szélsőjobb szimbóluma".

Murányi Levente szerint "épp Mesterházy közleménye rasszista és magyar gyűlölő, ősi nemzeti jelképeink megbélyegzése nemzeti történelmünk megtagadásával és meggyalázásával ér fel, a magyar nemzeti közösségből való önkéntes távozással egyenlő".

A jobbikos politikus szerint kijelentésével a szocialista pártelnök rasszistának bélyegezte többek között a honfoglaló Árpád fejedelmet, az államalapító Szent István királyt, vagy a középkori lovagi kultusz vezéralakját, Szent László királyt.

A szélsőjobboldali szervezetek haladéktalan felszámolását kéri a Roma Közösségi Hálózat

A szélsőjobboldali szervezetek haladéktalan felszámolását, valamint az önkényes rendfenntartói szerepvállalásra vonatkozó jogszabályi tiltás érvényre juttatását követeli az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat.

A szervezet a rasszizmus elleni világnapon, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben követeli "az extremista, paramilitáris" szélsőjobboldali szervezetek - mint a "régi" és "új" gárda, a betyársereg, a véderő, a Szebb Jövőért Polgárőrség - haladéktalan felszámolását és betiltását.

A hálózat ugyancsak szeretné elérni az önkényes rendfenntartói szerepvállalásra vonatkozó jogszabályi tiltás érvényre juttatását, a gyűlöletbeszédek, gyűlölet-bűncselekmények egyértelmű és világos tiltását, a rasszizmus minden fajtájának a száműzését a foglalkoztatásból, a közoktatásból, rendvédelemből, a társadalmi javak elosztásából, valamint az egyenlő hozzáférés megteremtését, a társadalmi távolságok csökkentését, a determinált szegregált állapotok és viszonyok felszámolását.

Mint írták, a rasszizmus normális esetben marginális jelenség egy társadalomban, szerintük "hazánkban azonban a szélsőségesek nézetei beszüremkedtek a közpolitikába és a közbeszédbe".

"Ennek következményeként a kirekesztés korábban soha nem látott méreteket öltött - általánossá vált. Immár ott tartunk, hogy állami elismerést kaphat a szélsőjobboldal ikonja, a nyíltan cigányellenes, antiszemita és homofób énekes, a Szálasit éltető történész, és az összeesküvés-elméleteket terjesztő rasszista műsorvezető és az ilyen nézeteknek teret adó tévétulajdonos is" - áll a közleményben.

Mint fogalmaztak, "gyerekeink a semmilyen perspektívát nem nyújtó iskolákba szorultak, szakembereink nem kapnak munkát, afrikai viszonyokat idéző nyomortelepeken élő tízezrek várnak az éhbért sem nyújtó közmunkalehetőségre, mégis minket okolnak sorsunk alakulásáért".

A hálózat szerint a közösségeik védelme érdekében hozott jogszabályokat ellenük használják fel, romákat ítélnek el magyarellenességgel, miközben "sorozatos rasszista támadásoknak" vannak kitéve "állami asszisztálás mellett".

A rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját csütörtökön tartják világszerte. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Emmi: a kormány tiltakozik, ha sérül az ember

A magyar kormány határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéddel és gyűlöletkeltő, rasszista magatartással szemben - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a rasszizmus elleni világnap alkalmából csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közölték, kormányzása kezdete óta fellép a kabinet az etnikai, faji alapú – legyen szó cigányokról, magyarokról vagy zsidókról –, embereket vagy embercsoportokat diszkrimináló, megbélyegező megnyilvánulásokkal szemben. Hozzátették: azt is elítélik, hogy "azok kiabálnak leghangosabban rasszizmust, kirekesztést, +apartheidet+ hangoztatva, akik mulasztásaikkal legnagyobb mértékben járulták hozzá" ahhoz az állapothoz, amelynek felszámolásán a kormány 2010 óta dolgozik.

Úgy fogalmaztak, ezt a célt szolgálta az EU-elnökség idején elfogadott európai romastratégia kidolgozása, és az, hogy Magyarország 2011 decemberében elsőként nyújtotta a be a felzárkózási stratégiáját.
Közölték, a rasszizmus elleni világnapon, március 21-én veszi kezdetét a fiatalokat megszólító kampányuk az online gyűlöletbeszéd ellen.

Úgy fogalmaztak, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság a szemléletváltásra és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt annak a programnak a koordinálásában, amelynek köszönhetően romák és nem romák fognak egyre többen munkához jutni, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak az életkörülményeik. A cél az, hogy rövid távon elérhető felzárkóztató programok, hosszú távon pedig tartós megoldás szülessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre - írták.

Kiemelték, a kormány a leghatározottabban ellenzi, ha egy bűncselekmény miatt egy egész etnikai csoportot megbélyegeznek, mert ez a kirekesztő gondolkodás "elfogadhatatlan egy olyan mély európai gyökerekkel rendelkező országban, mint Magyarország".

A közleményben felidézték, hogy a minisztérium államtitkárságai tiltakoztak, amikor Hatvanban és Nagykanizsán romák által lakott épületek kapujára festettek horogkeresztet ismeretlenek.

Utaltak arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azonnali hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntette annak a konyári tanárnak a közalkalmazotti munkaviszonyát, aki Érpatakon egy gyűlésen, nagy nyilvánosság előtt elítélő módon beszélt roma tanítványairól.

DK: a Fidesztől sem idegen a rasszizmus

A Demokratikus Koalíció szerint erősödnek Magyarországon a kisebbségi csoportok kirekesztésére irányuló törekvések és a "Fidesztől sem idegen a rasszizmus".

Az ellenzéki párt alelnöke a rasszizmus elleni világnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: a DK aggodalommal állapítja meg, hogy a kisebbségi csoportok kirekesztésére irányuló törekvések, miként Európa-szerte, úgy Magyarországon is egyre erősödnek.

"Amíg azonban az EU más tagországaiban evidencia, hogy a magukat demokratikusnak valló pártok, politikai irányultságuktól függetlenül nem vállalnak semmiféle közösséget a szélsőséges, kirekesztő eszméket valló pártokkal, sőt, nézetkülönbségeiket félretéve igyekeznek őket karanténba szorítani, addig Magyarországon nem csak a joggal szélsőjobboldalinak tartott Jobbiktól, de a magát mérsékelt jobboldalinak valló Fidesztől sem idegen a rasszizmus" - fogalmazott Molnár Csaba.

Jogvédők: hatékony szervezeti megoldás kell

Négy jogvédő szervezet fordult a kormányhoz a rasszizmus elleni világnapon, csütörtökön, hogy a kabinet tegyen érdemi lépéseket a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért az MTI-hez is eljuttatott közös közleményében hangsúlyozta: a kormány korábbi ígéretei ellenére sem tette meg a szükséges lépéseket a hatóságok munkájának javítása érdekében. A szervezetek úgy látják: a hivatalos statisztikai adatoknál jóval több gyűlölet-bűncselekmény történik, a rendőrség azonban gyakran nem ismeri fel a rasszista motivációt, illetve nem megfelelően minősíti az ilyen eseteket.

A jogvédő szervezetek azt várják a kormánytól, hogy hatékony szervezeti megoldást alakítson ki a rendőrségen és ügyészségen, nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt alkalmazzon, speciális képzést vezessen be a jogalkalmazóknak, javítsa a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet, hatékony adatgyűjtési és monitoringrendszert építsen ki.

Felhívták a kormány figyelmét arra: ha tényleg fontosnak tartja a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépést, akkor ne részesítsen állami kitüntetésben olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság előtt rendszeresen rasszista kijelentéseket tesznek.

Csütörtökön tartják világszerte a rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Korábban

Ma tartják világszerte a rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása: az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

A világnap azoknak a világszerte erősödő folyamatoknak a veszélyességére hívja fel a figyelmet, amelyek célja egyes embercsoportok társadalmi kirekesztése. A rasszizmus, a xenofóbia (idegengyűlölet), azaz minden diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene.

Magyarországon a rasszista megnyilvánulások elszenvedői a leggyakrabban a cigány emberek.

A rasszizmus elleni világnapon világszerte megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.
Magyarországon a világnap alkalmából adják át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által 2001-ben alapított Radnóti-díjat olyan embereknek, akik eredményesen küzdenek a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Kedden alakult meg Budapesten az az ifjúsági ügyekkel foglalkozó civil szervezetek képviselőiből álló bizottság, amely az Európa Tanács Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen elnevezésű kampányát irányítja. A kampány hivatalosan a rasszizmus elleni világnapon kezdődik, a cél a fiatalok és az ifjúsági szervezetek felkészítése arra, hogy felismerjék a gyűlöletkeltő jogsértéseket és megtanulják, miként léphetnek fel ellenük.
A rasszizmus elleni világnap alkalmából csütörtökön Miskolc cigány nemzetiségi önkormányzata tanácskozással egybekötött megemlékezést tart. Budapesten a Polgárjogi Mozgalom rendez figyelemfelkeltő demonstrációt, és többi között kerekasztal-beszélgetést is tartanak Romák és stratégiák Európában címmel.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2013. március 22. 12:55
  „Izrael megszűnik, idő kérdése !

  Remélem nem menekülnek Magyarországra, ebbe a rasszista, antiszemita országba !”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. március 22. 10:40
  „Apátfalvi** meg vagy elégedve ?
  és hogy a DK-sok is meglegyenek elégedve: ezen a napon a szivárványos emlékérmet is ki kellene osztani...
  más: a sors által egyre kevesebb a túlélő, de arányosan annál nagyobb cirkuszt csap(at)nak és kárpótlást követelnek ! A kollektív bűnösség elve, csak a Benes dekrétumokban bűn ???”
 • 4. StencilAtya 2013. március 21. 20:46
  „és azt feltétlen ki kell írni, hogy a doktor úr "holokauszt túlélő". vagy ez is a titulusa? ja akkor nem szóltam”
 • 3. zero 2013. március 21. 16:13
  „2 Ne írd meg az igazat mert nem kapsz Táncsics díjat”
 • 2. pachakuti 2013. március 21. 15:36
  „"gyerekeink a semmilyen perspektívát nem nyújtó iskolákba szorultak, szakembereink nem kapnak munkát, afrikai viszonyokat idéző nyomortelepeken élő tízezrek várnak az éhbért sem nyújtó közmunkalehetőségre, mégis minket okolnak sorsunk alakulásáért"
  " a kormány a leghatározottabban ellenzi, ha egy bűncselekmény miatt egy egész etnikai csoportot megbélyegeznek"

  - Ennél szebben még egy kolompárorbán vagy egy mohácsiviktória sem fogalmazhatna!
  Az ilyen mindennapos apróságokat ugye említeni sem érdemes: "Egy idős magyart megöltek, egy másikat "csak" megvertek és kiraboltak a Lyukóvölgyben.
  A gyilkosság áldozatát tegnap találták meg lyukóvölgyi telkén. A 60 év feletti idős embert brutális módon, torkát elvágva ölték meg, és ki is rabolták... A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a bejelentéstől számított kilenc órán belül beazonosították, elfogták és bűnügyi őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható helyi fiatalembereket - a 18 éves K. Alexet és 16 éves fiatalkorú társát -, valamint az ügyben harmadik, bűnpártolással érintett, 19 éves G. Richárdot." 2013-03-21. 15:16”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 21. 15:06
  „Nahát...még az Amnéziás Intercionisták kedvéért se ! fogjuk szeretni őket...nemhogy a kormány kedvéért...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: a kormány nem törődik az emberekkel

Az MSZP elnöke azt ígérte, kormányra kerülésük esetén senkit nem engednek az út szélén lemaradni. Tovább olvasom