Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Rendkívüli pártkongresszust kezdeményez a miniszterelnök

Rendkívüli pártkongresszus összehívásást kezdeményezi Gyurcsány Ferenc szeptember 27-re. Az MSZP elnöke hétfőn jelentette be a frakciónak, hogy a párt elnökségének keddi ülésén rendkívüli pártkongresszus összehívását fogja kezdeményezni.
A szocialisták keddi közleménye szerint a pártelnök kéri, hogy valamennyi pártszervezet vitassa meg a kialakult belpolitikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, s a küldötteknek adjon mandátumot álláspontja kongresszusi képviseletére.

Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állít a jelenlegi helyére, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni. Az MSZP elnöke úgy véli, hogy az SZDSZ és annak vezetője femondani készül az 1994-ben a két párt között létrejött stratégiai szövetséget.

Szent-Iványi: Ez Gyurcsány végjátéka

Az SZDSZ egyelőre nem kívánja minősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc össze akarja hívni a szocialisták rendkívüli kongresszusát. Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azután nyilatkozott újságírók előtt, hogy az MSZP keddi frakciüléséről egy közleményt adtak ki. E szerint Gyurcsány a képviselőknek azt mondta: az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és a populizmus elleni küzdelem közös alapját. Szent-Iványi úgy fogalmazott: nem kívánja értekelni a miniszterelnök vagdalkozását. Ez már szerinte a végjáték.

Az akkor első ízben együtt kormányra került MSZP és SZDSZ olyan szövetséget kötött 1994-ben, amelynek alapja volt a gazdaság modernizációja alapvetően liberális elvek mentén, a társadalmi igazságosság megtartásának szociáldemokrata elvek szerinti figyelembe vételével, továbbá az antidemokratikus, antiparlamentáris, szélsőséges, radikális és populista eszmék elutasítása - mondta a pártelnök-miniszterelnök az MSZP-frakció előtt a közelemény szerint. Hozzátette: ez a stratégiai szövetség független attól, hogy a két párt kormányon vagy ellenzékben van-e éppen, s fenntartása ma is érdeke az országnak és az MSZP-nek.

Gyurcsány Ferenc szerint az SZDSZ nem ért egyet az MSZP által javasolt kompromisszummal, hogy a szükséges adócsökkentés legnagyobb mértéke ott van, ahol még nem sérülnek alapvető szociális, jóléti érdekek, azaz az SZDSZ a szociális biztonság rovására csökkentené az adókat. Emellett Fodor Gábor pártja helyét az MSZP és a Fidesz között határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját - állítja Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök- miniszterelnök szerint az MSZP előtt álló három lehetőség mindegyikét gondosan mérlegelni kell, mielőtt választanak. A három lehetőség más és más utat és kockázatot jelentenek, a döntés hosszabb távra határozza meg az ország jövőjét. Ezért javasolja a rendkívüli kongresszus összehívását Gyurcsány Ferenc.

Csütörtökön tárgyal egymással az SZDSZ és az MSZP vezetése

Szeptember 11-én, csütörtökön reggel ül tárgyalóasztahoz az MSZP és az SZDSZ vezetése - tudta meg a Független Hírügynökség, Lampeth Mónikától a szocialisták elnöki kabinetjének vezetőjétől. A tárgyalást az adócsökkentési programról eredetileg a miniszterelnök kezdeményzte, miután az SZDSZ Ügyvivői Testülte elvetette azt. Ezt követően Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szabad demokraták csak a szakértői kormány felállításásról kívánnak tárgyalni a szocilaistákkal. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője viszont leszögezte: az SZDSZ-el ellentétben a kormánypárt nem a szakértői, vagy politikai kormány kérdéséről, hanem programokról akar egyeztetni.

Olvasóink írták

 • 13. realista 2008. szeptember 09. 13:07
  „11. hozzászólás zweistein 2008.09.09 07:50
  """A beismerő vallomást már Balatonöszödön megtette, csak az ítélethozatal van hátra""".De ez az Ön példaképeitől elmaradt,pedig most is megtehették volna,pl.Kötcsényben....De ezek még a jelmondatokat is ellopják...Hazudozás...Húzzunk bele!!! Nem kicsit,nagyon.......
  """Erről van szó felelősség áthárítás, zsarolás, cinkostárak, hatalomhoz való eszeveszett ragaszkodás. Egy szocialista ( nem polgárira gondoll...?? diktátor végnapjai. Hitler is szocialista volt, nemzeti""".Ühümmmm...Akinek a s@ggny....ja volt Horthy a fasiszta csűrhéjével..(Tudja az,akit OV és a haverjai testi és lelki példaképénak tekint....)
  """. Nemzetbiztonsági kockázatot jelent ez az ámokfutó""
  """"Úgy kérdezi a sok cinkost, hogy meg is mondja a választ. Ócska manipulátor. Bukás, bukás, bukás. Már nem csak a pártját, hanem az országot is magával kívánja rántani. Nemzetbiztonsági kockázatot jelent ez az ámokfutó."""
  Ebben maximálisan egyetértünk!!!!Látja,vannak közös pontok...
  Orbánékra meg a Semjénékre meg a papagájkommandójukra gondol?Ha igen,akkor az múlt időben is igaz”
 • 12. zweistein 2008. szeptember 09. 08:31
  „Gyurcsány 2010-ig biztos pozíciója megtartásában

  "Gyurcsány Ferenc nem számol a bukással - a miniszterelnök biztos abban, hogy 2010-ig megtartja posztját. Az egyik kereskedelmi rádió esti műsorában azt mondta: nem a lemondáshoz, hanem a középtávú programjának megvalósításához vezető utat keresi.
  A pártelnök-miniszterelnök a Klubrádióban ezzel lényegében megüzente a rendkívüli kongresszus küldötteinek, hogy az általa megadott három lehetőségből melyik is a helyes megfejtés."

  Úgy kérdezi a sok cinkost, hogy meg is mondja a választ. Ócska manipulátor. Bukás, bukás, bukás. Már nem csak a pártját, hanem az országot is magával kívánja rántani. Nemzetbiztonsági kockázatot jelent ez az ámokfutó.”
 • 11. zweistein 2008. szeptember 09. 07:50
  „"A politikus, ha tehetséges, meg tudja szerezni a hatalmat, a jó politikus le is tud mondani róla, az előbbi szakmai, az utóbbi emberi erény. Az idézet Gyurcsány Ferenctől származik, aki jelenleg éppen azt bizonyítja, hogy még a saját értékítélete szerint sem jó politikus, és híján van bizonyos emberi erényeknek. Azok után, hogy korábbi legfőbb szövetségese és támasza, az SZDSZ többször látványosan kikosarazta, megalázta a kegyeiért könyörgő miniszterelnököt, Gyurcsánynak eszében sincs lemondani a hatalomról. Ehelyett ismét a végső menedékként egyszer már bevált taktikához folyamodik: saját pártját próbálja zsarolni, és igyekszik megosztani a kudarc felelősségét a szocialista frakcióval.
  Egyszer - 2006 őszén - már sikerült cinkostársaivá zülleszteni az MSZP képviselőit, és ezáltal túlélni az őszödi beszéd kiszivárgása utáni válságot."

  Erről van szó felelősség áthárítás, zsarolás, cinkostárak, hatalomhoz való eszeveszett ragaszkodás. Egy szocialista diktátor végnapjai. Hitler is szocialista volt, nemzeti.”
 • 10. énis 2008. szeptember 08. 21:11
  „Húha!Ha többpártrendszer lenne akkor mi lenne?Annó lásd,MSZMP.Mikor is épült fel az ország?Talán az Orbán kormány ideje alatt?Régen azt büntették aki nem dolgozott!”
 • 9. gurgula 2008. szeptember 08. 20:32
  „Igaza van jukus! Visszatért az egypárt-rendszer! Az MSZP önállósította magát, egyedül akar kormányozni! Hol itt a demokrácia?”
 • 8. 1 vélemény 2008. szeptember 08. 18:06
  „jukus !
  Hol itt az egypártrendszer ? Az a baj,hogy túl sok van,és mind az országpénzét emészti. Fizessenek tagdíjat,és tartsák el magukat !”
 • 7. jukos 2008. szeptember 08. 18:00
  „Az MSZP ne tervezzen már semmit, húzzanak el! Az egypártrendszerből nem kér senki!”
 • 6. rade 2008. szeptember 08. 15:36
  „Ez az indentitásos párt elmehetne végképp a p......b.......a.”
 • 5. mai 2008. szeptember 08. 14:33
  „"""Emellett Fodor Gábor pártja helyét az MSZP és a Fidesz között határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját - állítja Gyurcsány Ferenc.""" Bár tudná ő maga (Gy.F.) és pártja, miért jobboldali radikális és populista nézetet valló az, aki nem az ő nézetüket vallja?”
 • 4. Starowicz 2008. szeptember 08. 14:31
  „Nem értem mi ez a költségvetési Bla-bla! A kommunisták nem azért ennyi évig loptak, csaltak,sikkasztottak, hogy bármilyen szavazatnál ne tudjanak megvenni bárkit is. Gy.”
 • 3. Figaro 2008. szeptember 08. 14:15
  „Szóljon már valaki az MSZP-nek, hogy vége a dalnak, a magnót kapcsolják ki. A cezaromániásból elegünk van, mehet a bíróság elé bandájával együtt. A beismerő vallomást már Balatonöszödön megtette, csak az ítélethozatal van hátra.”
 • 2. mz 2008. szeptember 08. 13:50
  „Igen most megerősíti magát a saját embereivel! Ez aztán a vezető!
  Miért nem az országot kérdezi meg?
  Most akkor ki a hatalommániás?”
 • 1. magda 2008. szeptember 08. 13:31
  „Most azoktól vár megerősítést, akik amúgy is mellette vannak? /Magdolna/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres álrendőrök raboltak Budapesten

Rendőrség feliratú sötétkék pólót és fegyvertokot - benne feltehetően pisztollyal - viseltek azok a… Tovább olvasom