Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Rétvári: jövő évtől életbe léphet a köztisztviselők új etikai kódexe

Várhatóan jövő évtől léphet hatályba a köztisztviselők új etikai kódexe, a tervek szerint akár el is bocsáthatják azokat, akik súlyosan megszegik az ebben foglaltakat.
Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek elmondta: a köztisztviselők jelenleg kidolgozás alatt álló etikai szabályzatának középpontjában az ügyfélközpontúság áll. A kódexben új elemként a korrupciós kockázatok feltárása és kiiktatása is szerepel majd.

Az etikai kódex tartalmazza majd mindazon magatartási normákat, amelyeket nem rögzít a törvény. A tisztviselői hivatás ellátásához az igazgatási hozzáértésen felül a tisztviselőnek a viselkedés, a magatartás általános normáit meghaladó követelményeknek is eleget kell tennie. Ez a közigazgatásba vetett társadalmi bizalom fenntartásához szükséges - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Az előírásokat betartók érdekében akár meg is válhatnak szakmai és etikai követelmények súlyos megszegőitől - jelezte, hozzátéve: az új etikai kódex várhatóan jövő évtől lép hatályba. A Magyary Zoltán program részeként kidolgozandó új szabályrendszer első változatai már megszülettek, a végleges szövegről a tervek szerint június közepén döntenek majd.

A parlamenti államtitkár elmondta még, hogy új teljesítményértékelési rendszert vezet be a kormány, ami a korábbinál jóval egyszerűbb lesz. A teljesítményértékelés a szakmai alkalmasság mércéje kíván lenni, aki ezeken rendszeresen rosszul teljesít, az szintén felmenthetővé válhatna. A tisztviselő érdekeit védő garancia, hogy az e jogcímen elrendelt felmentést munkaértékeléssel kell alátámasztani. A szakmai alkalmatlanság mostantól azonban csak valamilyen konkrét feladattal, illetve munkakörrel összefüggésben értelmezhető, nem általában a köztisztviselői pályával. A szakmai minősítéseket évente végzik majd el - jelezte az államtitkár.

Rétvári Bence felidézte, hogy az alap- és szakvizsga rendszeréről szóló változtatásokról már döntöttek, ahogyan az átjárható közszolgálati életpálya alapját jelentő Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról is. Az alap- és szakvizsga rendszer alapja, hogy mindenki, aki bekerül a közszolgálatba alapvizsgát kell, hogy letegyen, ami az általános államigazgatási ismereteket tartalmazza, a későbbi előlépés pedig ágazati képzésekhez kötött, amely minden esetben szintén vizsgával zárul. A képzési rendszerrel össze fog kapcsolódni az előmeneteli rendszer.

Nemzetközi összehasonlításban is szokatlanul sokfajta elem rendszertelen összekapcsolása volt jellemző a korábbi felvételi rendszerre: versenyvizsga, pályázat, kompetenciavizsgálat, próbaidő. A kiválasztás "túlbiztosítása" nem növelte, inkább lerontotta a szelekció hatékonyságát, akadályozta a minőségi utánpótlást. A korábbi rendszert egyszeri megfelelés váltja ki. A jövőben a toborzás és a kiválasztás folyamatát egyszerre kell megfeleltetni a minőségi szelekció, a versenyelvűség és a nyitottság szempontjainak, valamint a gyors és rugalmas munkaerő utánpótlás igényének. Ennek megfelelően az üres munkakör betöltésének módjáról a munkáltatónak kell döntenie.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2011. május 15. 16:33
    „Normális és önkritikával is rendelkező köztisztviselőnek nincs szüksége etikai kódexre, ez nyilvánvaló, mert a morál belülről és spontán fakad. Ez épp annyira szükségtelen,mint a banki etikai kódex, mert a bankárok változatlanul és gátlástalanul "nyírják" ügyfeleiket a svájci frank alapú szlogennel,miközben egy kitűnő közgazdász világosan megírta a Magyar Hírlap 2010.november 26-ai számában,hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei akkor látták az alpesi valutát, amikor a kannás bor szőlőt! És ezt a kijelentést azóta sem támadta meg egyetlen szakember sem, tehát a bankok a hunyok, miközben árvereznek,kilakoltatnak a megduplázott hiteltörlesztés fizethetetlensége miatt.Szó nincs itt semmiféle világválságról, a virtuális devizaválság pedig a pénzemberek találmánya,melynek ideje lenne végre véget vetni! Ez pedig a kormány dolga,mert bármennyikre is független Magyarországon a bankrendszer,egy országon belül törvények uralkodnak,melyeken felül még a bankok sem működhetnek.Itt az idő, szólt a FIDESZ szlogen a választások előtt, nos valóban itt az idő a FIDESZ kormánynak,hogy cselekedjék,hiszen egy demokratikus országban nem lehet utcára rakni családokat, embereket csak azért, hogy a bankok az eredeti szerződéstől eltérően a dupláját szedik be a törlesztőrészleteknek! Egyáltalán,miként fajulhatott idáig a bankok gátlástalansága és miért működhet még mai így ez a "rendszer"?!Jó lenne ha a társadalom is felébredne "Csipkerózsika" álmából!!”
  • 1. Jozsoci 2011. május 15. 12:46
    „A főnök eldönti, hogy kj a "jó káder" és ki nem. Ez volt már régebben is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetpolitikai találkozót tart az IKSZ

Felvidéki, erdélyi és kárpátaljai ifjúsági szervezetek részvételével nemzetpolitikai találkozót tart… Tovább olvasom