Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Rezgős autós alvásriasztó - magyar találmány

Alvásriasztó autóskesztyűt fejlesztett ki egy magyar feltaláló. Elsősorban az autóbuszvezetőknek ajánlja, mert hangtalan, nem zavarja az utasokat, és télen nem fázik a kesztyűben a vezető keze. A prototípus a napokban készült el. Mellette megszületett az olcsóbb, ujjakra húzható rezgős önébresztő készülék is.
Mindkét találmány azt érzékeli, ha elernyed a vezető izomzata. A középső és a gyűrűs ujj között egy nyomó mikrokapcsoló található, amikor elengedi a kormányt a kéz, és szétnyílnak az ujjak, a kapcsoló működésbe hoz egy elektromos rezgető motort. A vibráló érzés erőssége tetszés szerint változtatható. A szerkezet elemmel vagy feltölthető akkumulátorral működik. Ezek észrevétlenül nem merülhetnek ki, mert lemerülés előtt folyamatos rezgéssel jelez a készülék lemerülésig - mondta a Független Hírügynökségnek Blahó Miklós, feltaláló.

Az autós alvásriasztóknak többféle változata létezik. Két kormányra szerelhető, és olcsóbb kézi változatok. Ez utóbbiak ujjra húzhatók, vagy tenyérre csíptethetők. Valamennyi érzékelőt, és szirénázó riasztót tartalmaz.

Az alvásriasztóhoz készült egy tesztelő berendezés is, amellyel a sofőr ellenőrizheti, mennyire fáradt. A körülbelül 8x15 cm-es doboz tetején piros lámpák vannak, alattuk pedig gombok. A lámpák váltakozva villannak fel, és azt méri a szerkezet, milyen gyorsan nyomja meg valaki az alattuk lévő a gombot.

Több mint 1300 halálos közúti baleset történt tavaly Magyarországon. Becslések szerint ezeknek a fele azért következett be, mert a vezető elaludt.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2008. december 23. 18:21
  „Hallottam más hasonló célú találmányról. Eszköz, ami a szem, szempilla állapotát figyeli és riaszt. Nekem legjobban Szegeden is fellelhető más célból, az út szélét vagy a terelővonalat jelző beton szögecsfej félgömb útburkolat jelek. Ez szintén magyar találmány az USA ban. Még régen egyszer az én életem is megmentette külföldi autózás során a középkeleten. A melegben a fáradságtól megszunnyadtam, és lassan sodródtam le az útról. A kormányzott kerék, mikor a betonfélgömbökhöz ért menet közben a kormány elkezdett rázkódni, a gumi dübörögni, amire felébredtem. A magyar vonatkozása onnan ered, hogy hazánk egykori fia szerette a sört nagyon és ezek nagy mennyiségben össze gyűltek a garázsában. A pia miatt a kocsi oldalát gyakran meghúzta beálláskor. Sörös kupakokat lerakva betalált baj nélkül a garázsba. Később ezt az ötletet hasznosították.”
 • 2. klj_54 2008. december 23. 15:54
  „Úgy marhaság az egész, ahogy van!
  Én nem fakasztok vizet a kormánykerékből:)
  A feltaláló valószínűleg nem hivatásos.”
 • 1. nyugdíjas 2008. december 23. 14:13
  „A járművezető rezgéssel történő figyelmeztetése mellett, a jármű megállítását is meg kellene oldani a szerekezetnek. Mire a félálomból ´felrezegtetett´ járművezető feléri ésszel, hogy meg kell, hogy álljon, már régen késő...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákmegelőző élelmiszerek gyártását kezdik meg

Debrecen - Olcsón előállítható, magas antioxidáns tartalmú szelént sikerült előállítaniuk a Debreceni Egyetem kutatóinak. Tovább olvasom