Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Rovásírásos Bibliát kapott XVI. Benedek

Egyedi, díszkötéses példányt ajándékozott az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatából XVI. Benedek pápának szerdán a Rovás Alapítvány Vatikánba látogató küldöttsége - közölte a szolnoki székhelyű szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Sípos László tájékoztatása szerint az alapítvány munkatársai Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet kíséretében vettek részt a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján. Itt adták át a pápának a székely-magyar rovással készült, díszkötéses Újszövetséget, amelyet kifejezetten erre az alkalomra, egyetlen példányban készített el a Gyomai Kner Nyomda.

Az ajándék megtekintésekor az egyházfő kérdésére Sípos László elmondta, hogy "a magyarság ősi írása ma is létezik, megbecsülése és használata erősödőben van". A küldöttség tagjai tájékoztatták XVI. Benedeket, hogy az alapítvány célja a székely-magyar rovásírás kutatása mellett a korszerű mindennapi használat elősegítése, amelyben az oktatás, a szabványosítás, a technikai fejlesztés és a könyvkiadás is fontos szerepet játszik.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Sípos László az Újszövetség rováskiadását "fontos nemzeti kultúrdiplomáciai állomásnak" nevezte "az alapítvány által létrehozott rovásos könyvkiadás folyamatában". Emlékeztetett: az újszövetségi Szentírás székely-magyar rovásos változata a Neovulgáta alapján, a nyelvében megújított Káldi-féle szentírásfordításon alapul. A kötet 2011 karácsonyán, a Rovás Alapítvány és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat közös kiadásában látott napvilágot.

A Rovás Alapítványt - a honlapjukon található információk szerint - 2009. július 1-én vette közhasznúsági nyilvántartásba vette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Alapító okiratuk szerint céljuk egyebek mellett a történelmi rovásírás rendszereinek hazai és nemzetközi kutatása, a rovásírást tartalmazó leletek felkutatása és rendszerezése, valamint a rovásírásról szóló tudományos ismeretterjesztés szervezése és elősegítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult a Kapos Volán egy autóbusza az erős szél miatt

Egy utas sérült meg a csütörtöki balesetben, őt a székesfehérvári kórházba szállították. Tovább olvasom