Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Schmitt Pál: a vívás megtanít tisztelni az ellenfelet

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző államfő szerint a vívás olyan sport, ami megtanít gyorsan reagálni, s megtanít megbecsülni az ellenfelet, aki nem ellenség, hanem nemes ellenfél.
A vívás olyan sport, amely megtanít tisztelni az ellenfelet - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Debrecenben, a helyi DHSE-PMD sportegyesület új vívótermének avatásán.

Schmitt Pál a jelenlétét az avatáson - túl azon, hogy ő is vívó volt - azzal indokolta, hogy Magyarországon ritkán avatnak vívótermet. Ha egy város vívótermet avat azt jelenti: hisz abban, hogy a vívás fontos, hisz abban, hogy a város sportja, kultúrája épp olyan jelentős, mint az energiaellátás, vagy az ivóvíz biztosítása.

A sport, a vívás a jövőről, a következő generáció egészségéről szól - tette hozzá az államfő megjegyezve, hogy Debrecen a sport szinte teljes spektrumát kínálja a fiataloknak.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a debreceni vívószakosztályban is olyan közösség jöhet létre, ahonnan akár olimpiai bajnokok, köztársasági elnökök, fair play bizottsági elnökök kerülhetnek ki. (Az avatáson jelen volt Kamuti Jenő világbajnok tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke is.)

Az olimpiai bronzérmes, többszörös paralimpiai bajnok Szekeres megemlítette, hogy neki az a Kőrösi László volt az edzője, aki mesteredzőként segíti a debreceni vívók felkészülését, s ez mint mondta, garancia a sikerre. Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere emlékezetett rá, hogy egy megszűnt iskola tornatermét kapta meg a helyi vívóklub, amely Magyarország egyik legrégebbi vívóklubja.

Ezt a tornatermet alakították át és bővítették most ki egy új teremmel. Az új debreceni vívócsarnok - amely a mintegy 100 fős sportegyesületnek jelent korszerű edzőhelyet -, az Új Széchenyi Terv 30 millió forintos támogatásával valósult meg.

Pajna Zoltán, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az uniós és a hazai társfinanszírozás mellett az önrészt a klub teremtette elő a beruházáshoz.

A vívóterem átadása kapcsán Schmitt Pál egy több mint 100 éves, toledói acélpengés tiszti vívókardot, Kósa Lajos egy hasonló korú huszárkard-élezőt adott át Dezső Zsigmondnak, az egyesület elnökének és Serra György szakosztály igazgatónak.

Az új vívóterem falán ezt követően - a leszármazottak jelenlétében - leleplezték Békessy Béla egykori debreceni világbajnok vívó világbajnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőbányai rablás gyanúsítottjait fogták el

Őrizetbe vett a rendőrség két férfit, akik a gyanú szerint még novemberben - két másik társukkal… Tovább olvasom