Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Semjén: nemzetmegtartó erejű a kettős állampolgárság

A minden magyarnak az állampolgárság megszerzéséhez biztosított jog teszi lehetővé a nemzet közjogi egységét és így a magyarság megmaradását - jelentette ki Semjén Zsolt csütörtökön Bécsben.
A határon túli magyarság felgyorsult asszimilációjának megállításához a hagyományos támogatási formák nem elegendőek, "erősebb impulzusra" van szükség. Ez az állampolgárság megadása, szavazati joggal együtt - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Europa Club ausztriai magyar egyesület vendégeként.

Semjén Zsolt a Collegium Hungaricum épületében, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt tartott előadást a kormány nemzetpolitikájáról.

Előadásában úgy vélekedett: minden nemzet megismételhetetlen érték; ha a magyarság eltűnne, az egyetemes emberiség lenne szegényebb.

Az osztrák törvények jelenleg fő szabály szerint kizárják a kettős állampolgárságot, ez alól egyedi elbírálás alapján tesznek kivételt. Semjén Zsolt úgy vélte, hogy, amint korábban Németország, előbb-utóbb Ausztria is megváltoztatja a kettős állampolgársághoz való viszonyát.

Az osztrák álláspontot "az élet fogja megváltoztatni" - mondta Semjén Zsolt magyar újságíróknak nyilatkozva. A kettős vagy többes állampolgárság kizárása ellentétes minden ország érdekével és a világban zajló folyamatokkal - mondta.

Előadásában kijelentette, a magyar állampolgárság megfelel az emberi jogi követelményeknek és a nemzetközi szerződéseknek is. Visszautasította, hogy - mint fogalmazott - Szlovákia kettős mércét alkalmazzon a magyar állampolgársági törvény ügyében. Kijelentette, Pozsony korábban ugyanúgy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a külföldön élő szlovákok szlovák állampolgárságot szerezzenek. "A szlovák belpolitika kedvéért nem adhatjuk fel a magyar nemzeti érdekeket, nem adhatjuk fel az állampolgársági törvényt" - hangsúlyozta. "A mi kezünk ki van nyújtva a szlovákság felé" - tette hozzá.

A hallgatóság soraiból érkezett kérdésre válaszolva úgy vélekedett, az Európai Unió kettős mércét alkalmaz bírálataiban, többek között amikor bírálja az egyházügyi törvényt, a keresztény értékrendre való hivatkozást az alkotmányban, illetve a médiatörvényt.

Kitért arra is, hogy nézete szerint a Magyarországgal szembeni bírálatok egy része egy értékrendi alapú vitához sorolható, másrészről gazdasági támadás is érte Magyarországot. "Magyarország működik, minden nyomásgyakorlás ellenére" - mondta.

Kijelentette, a kormánnyal szembeni külföldi bírálatok a céljukkal ellentétes hatást érték el. Véleménye szerint ezt bizonyítja a budapesti Békemenet, az időközi választások eredményei és az is, hogy a nyugati sajtóban megjelent bírálatok hatására - mint fogalmazott - "megmozdult" a nyugati magyarság is.

Semjén Zsolt úgy vélekedett, az Európai Uniónak "meg kell próbálnia visszanavigálni az alapító atyák örökségéhez és a keresztény értékekhez", másként "az első zökkenőnél szétesik".

Olvasóink írták

 • 14. reader 2012. február 24. 13:48
  „7. roxper 2012.02.24. 10:10

  Tényleg? Na ne röhögtess! Akkor nézzük csak pl. azt az ominózus nyelvtörvényt, hogy ha jól emlékszem azt 2009-ben fogadták el. Ki is kormányzott akkor? És az általad említett nációkat nem kell ugrasztani, ugranának azok mindenkinek akik "nem haverok". A folyamatosan (csak velünk?) ordító eu ha akar igazi szélsőségeseket látni akkor először azokban az "országokban" nézzen szét!
  Egyébként személy szerint ezzel a kettős állampolgársággal nekem nincs semmi ellenvetésem, a szavazati jogokkal vannak fenttartásaim.

  Amúgy a csehek is készülnek a kettős állampolgárság bevezetésre. :)”
 • 13. vadfarkatlan 2012. február 24. 13:20
  „7. roxper 2012.02.24. 10:10

  A romlott narancsok a kinti politikájukkal már rég összeugrasztották a kint élő magyarokat a kint élő románokkal, szlovákokkal, szerbekkel, most pedig összeugrasztanak bennünket is a kint élő magyarokkal és teljesen más szemmel fogunk rájuk nézni, mert ők döntenek a sorsunk felől, pedig azon kívül, hogy a nyelvünket beszélik, ápolják azt és mellé kapnak egy állampolgárságot más közünk nincs hozzájuk!

  Úgy fogalmazol, hogy a nyelvünket beszélik. Már a megfogalmazás is nevetséges. Azért beszélik, mert ez az ő nyelvük is. Ugyanis ők ugyanolyan magyarok, mint az anyaországban élők. "Csupán" ennyi közünk van hozzájuk. Összeugrasztani véleményem szerint egyébként is csak a korlátolt embereket lehet. De rád ez nem vonatkozik, hiszen te már alapból ellenük vagy.”
 • 12. klj-54 2012. február 24. 12:26
  „Úgy látom a böjti idő meghozta a megnyugvást és ez jó!
  @5. racionalitás?
  Egyetértek, de jogellenes Ejrópában:(”
 • 11. racionalitás? 2012. február 24. 10:33
  „10.nauset 2012.02.24. 10:29

  természetesen---mást is megvonnék..legelőször a szocsegélyt...utána mást is...------inkább kommandósokra költenék.....lásd szlovákia---ők megoldották.”
 • 10. nauset 2012. február 24. 10:29
  „7 roxper: az összeugrasztásról nekem a "23 millió román árasztja el az országot" című Kovács László által mondott sor ugrik be először, meg az a hazug rigmus, hogy a külföldre szakadt magyarok elveszik a nyugdíjunkat, orvosi ellátásunkat, később pedig mindenünket.
  5. racionalitás: az egymillió romától is megvonnád a szavazatot? Ők sem fizetnek adót, tisztelet a kivételnek persze.”
 • 9. gondolom 2012. február 24. 10:28
  „Semjén beszéde ....moderálva ......moderálva....és igy tovább!”
 • 8. racionalitás? 2012. február 24. 10:22
  „4.nauset 2012.02.24. 09:41

  persze van más is...de az már 18-as karikás.”
 • 7. roxper 2012. február 24. 10:10
  „A romlott narancsok a kinti politikájukkal már rég összeugrasztották a kint élő magyarokat a kint élő románokkal, szlovákokkal, szerbekkel, most pedig összeugrasztanak bennünket is a kint élő magyarokkal és teljesen más szemmel fogunk rájuk nézni, mert ők döntenek a sorsunk felől, pedig azon kívül, hogy a nyelvünket beszélik, ápolják azt és mellé kapnak egy állampolgárságot más közünk nincs hozzájuk!”
 • 6. racionalitás? 2012. február 24. 10:05
  „4.nauset 2012.02.24. 09:41

  róluk nekem egy valami jut eszembe,...de ha leírnám moderálnák..nem túl humánus--de munkáraszoktató lenne!!!!”
 • 5. racionalitás? 2012. február 24. 10:03
  „1.klj-54 2012.02.24. 07:53

  ezzel semmi gond...a szavazati jogot-viszont adófizetéshez kötném...ennyi!!!”
 • 4. nauset 2012. február 24. 09:41
  „4. Az "itt fizetünk adót" félmondatról a közel egymilliós magyarországi roma népesség jut eszembe. Ők fizetnek-e adót?”
 • 3. balihoho 2012. február 24. 09:10
  „Ha egy kormányzat meg akarja osztani a társadalmat, akkor olyan törvényeket kell hoznia, mint a kettős állampolgárság! Hogy hogy majd ők szavaznak, és helyettünk, akik itt élünk, itt fizetünk adót, Szóval, helyettünk majd ők döntik el szavazataikkal, hogy melyik párt uralkodjon felettünk, mi pedig majd kényszeredetten jó képet vágunk hozzá.”
 • 2. zoolii 2012. február 24. 08:54
  „Köll a szavazat, na!”
 • 1. klj-54 2012. február 24. 07:53
  „Vannak rokonaim külföldön, tehát ezt is jó tudnia annak aki majd ócsárolni akar:)
  A törvény ilyetén szövegezése, felvezetése azt az eredményt hozta, hogy teljes mértékben MEGOSZTOTTA a nemzetet!
  Én amondó vagyok, hogy aradi rokonaim magyarul beszélő ROMÁN állampolgárok.
  Punk tum.
  Ha esetleg nem hatalmi szóval próbálkozott volna ez a mentálisan vitatható állapotú társaság talán nem lenne ekkora ellenállás az emberekben a törvény iránt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Budapesten

A józsefvárosi téren több százan gyűltek össze, hogy imákkal, gyertyagyújtással emlékezzenek meg… Tovább olvasom