Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Simon kilép az MSZP-ből és tisztségeiről is lemond

A személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, a pénz eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs - közölte a politikus.

Minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és lemond parlamenti képviselői mandátumáról Simon Gábor. Ezt a politikus közölte csütörtökön.

Simon Gábor közleményében azt írta: a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, a pénz eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk - rögzítette.

"Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki" - fogalmazott, hozzátéve: minden, a helyzet tisztázását segítő eljárást és vizsgálatot vállal és segít.

Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság csütörtök délután tárgyal az ügyről, az ülésen nem vesz részt Simon Gábor.

Kunhalmi Ágnes lehet képviselőjelölt Simon Gábor visszalépése után

Kunhalmi Ágnes lehet a képviselőjelölt a főváros 15. egyéni választási kerületében Simon Gábor visszalépése után.

A szocialista párt MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint az MSZP országos választási bizottsága egyhangúlag támogatta, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja egyéni képviselőjelöltként induljon az országgyűlési képviselőválasztáson a budapesti 15. számú országgyűlési egyéni választási kerületben.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke távozik a Simon-ügy miatt tartott tanácskozás után az MSZP Jókai utcai székházából 2014. február 6-án.
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke távozik a Simon-ügy miatt tartott tanácskozás után az MSZP Jókai utcai székházából február 6-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt

Mesterházy szerint az ő hatására lépett ki Simon az MSZP-ből

Mesterházy Attila MSZP-elnök csütörtökön személyesen beszélt Simon Gáborral, és szerinte ennek volt az eredménye, hogy a politikus lemondott minden funkciójáról és kilépett a szocialista pártból.

Erről Mesterházy Attila az MSZP székházából távozóban nyilatkozott a rá várakozó újságíróknak.

Az MSZP országos választási bizottságának ülése után hangsúlyozta, ha Simon Gábor nem lépett volna ki, a szocialista párt vezető testületei hozták volna meg azokat a döntéseket, amelyek ugyanezt eredményezik.

Mesterházy Attila közölte: elfogadta Simon Gábor magyarázatát. Hozzátette: Simon azt mondta neki, hogy áll a vizsgálat elé, és tudja bizonyítani kijelentéseit.

Az MSZP elnöke azt mondta: nem pártpénzről van szó és az ausztriai bankban tartott nagyjából 240 millió forint "nem kötődik Simon Gábor közéleti tevékenységéhez".

Korábban írtuk:

Mesterházy Attila szerint biztos, hogy nem az MSZP pénze van Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján. A szocialista párt elnök erről csütörtökön beszélt Budapesten újságíróknak, közölve azt is, ha igazak a külföldi bankszámláról szóló hírek, akkor a szocialista elnökhelyettesnek nincs helye az MSZP-ben.

Fidesz: a legfontosabb kérdésekre nem kaptak választ

A Fidesz szerint a legfontosabb kérdésekre azaz, hogy "Honnan vannak a százmilliók, mit tudott minderről Mesterházy Attila és az MSZP vezetése és mióta tudják mindezt?" csütörtökön sem kaptak választ a Simon-ügy kapcsán.

A nagyobbik kormánypárt ezt csütörtökön írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, arra reagálva, hogy Simon Gábor szocialista politikus csütörtökön közölte, minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Simon Gábor azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, a pénz eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs.

A HírTV honlapján látható, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren készült felvételen a politikust megkérdezték arról, tudja-e honnan származik az eltitkolt negyedmilliárd forintnak megfelelő összeg. Mesterházy Attila közölte, fogalma sincs róla, tájékozódnia kell, de a nap folyamán mindenképpen lezárják ezt az ügyet.

Arra a kérdésre, hogy más MSZP-s képviselőnek is lehet-e hasonló eltitkolt vagyona, a washingtoni útjáról hazaérkező Mesterházy Attila azt mondta, kizártnak tartja. Mint hozzátette: a fideszesekről inkább el tudja képzelni.

Elmondta, hogy telefonon csak pár mondatot váltott Simon Gáborral. Szerinte ezt a kérdést inkább személyesen illik megbeszélni.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy megdöbbenéssel fogadta a hírt, és mint mondta, ha az valóban igaz, akkor Simon Gábornak "nincs helye az MSZP-ben".

Washingtoni útjáról az ellenzéki politikus azt mondta, minden évben egyszer elmennek oda, előadásokat tartott, találkozott John McCain szenátorral, az amerikai külügyminisztérium különböző munkatársaival. Energiabiztonságról, Magyarország helyzetéről és régiós kérdésekről volt szó a megbeszéléseken - mondta.

Simon Gábor kedden felfüggesztette párttagságát és párttisztségeit. Az MSZP illetékes testületei csütörtökön tárgyalnak az ügyről.

Eközben a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: A mentelmi jog felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta. Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az ügyről a Magyar Nemzet írt először, kedden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paksi erőmű: az LMP pert indít a kormány ellen a hatástanulmányokért

Az MSZP is elfogadhatatlannak tartja a paksi atomerőmű bővítéséről csütörtökön meghozott… Tovább olvasom