Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Sopron is beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa címre. A város elsősorban Liszt Ferenc, valamint a ’89-es Páneurópai Piknik kultuszát szeretné kihasználni.
Az elmúlt év utolsó napjáig lehetett beadni a jelentkezéseket az Európa Kulturális Fővárosa címre. A soproni pályázat is elkészült, és időben eljuttatták a kulturális tárcához. Az anyagból kiderül:
A város a Doborjánban (Raiding) született Liszt Ferenc kultuszára helyezi a fő hangsúlyt. A kulturális fejlesztések és a programok többsége a zeneszerző élete és munkássága köré összpontosul.
A városban és környékén szép számmal akadnak olyan emlékek, melyek a világhírű zeneszerzőhöz köthetők.
Az 1989-es Páneurópai Piknik adja az uniós csatlakozás jegyében íródott pályázat másik alappillérét. Sopronpusztánál több száz akkori keletnémet állampolgár jutott el Ausztriába. (S ezt Európa nyugati fele – közte Németország – mindmáig nem felejtette el.) Sopron emellett a Fertő-táj világörökség természeti és épített értékeit is szeretné megmutatni Európának.
A hazai nyertes egy német várossal közösen 2010-ben egy évig birtokolhatja a kulturális főváros címet. A bizottság e hónapban kezdi meg a pályázatok elbírálását. Győr, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Veszprém, Székesfehérvár is jelentkezett a címre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajánlat: Médiabál 2005

Január 15-én, szombaton  ismét megrendezik a médiabált… Tovább olvasom