Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Sürgető a nemzeti drogstratégiára

Szabó Máté ombudsman szerint sürgősen nemzeti drogstratégiára van szükség az új dizájnerdrogok gyors tiltólistára vételéért.
Szabó Máté szerint késik a nemzeti drogstratégia, valamint a végrehajtását szolgáló akciótervek elfogadása, és továbbra sincs olyan eljárás, amely lehetővé tenné az újonnan megjelenő dizájner drogok gyors tiltólistára vételét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kifejtette: az ombudsman már másodszor vizsgálta a kábítószerekkel kapcsolatos szabályozást és a gyakorlatot, és többnyire ugyanazokat a megállapításokat tette, amelyeket az ENSZ kábítószer-ellenes világnapján egy évvel ezelőtt megfogalmazott.

Szabó Máté kiemelte, hogy az új nemzeti drogstratégia elfogadásának elhúzódása miatt a kábítószerügyekben már két éve stratégiai útmutatás, egyértelműen megfogalmazott szakmai célok nélkül folyik a munka. A stratégia és a forráshiány következtében korábban jól működő szolgáltatások szűnnek meg, gyakorlatilag nem foglalkoznak a megelőzéssel az iskolákban, és hiányoznak a kábítószer-használat változásait nyomon követő kutatások.

Az ombudsman egyetért a dizájner drogok betiltását célzó jogszabályi változással, a C lista bevezetésével. Továbbra is probléma azonban, hogy nincs gyors reagálást lehetővé tevő, sürgősségi eljárás, amellyel rövid idő alatt tiltólistára vehetnék a veszélyes új szereket - mutatott rá.

A biztos szerint a jelenlegi ellátórendszer nem alkalmas a gyermek- és ifjúságaddiktológiai ellátásra. A gyermekpszichiátriákon nem megoldott a szenvedélybeteg kiskorúak elkülönítése a többiektől, a felnőtt addiktológiai osztályokon pedig a gyermekek elkülönítése a felnőttektől, ezért sérül a testi és lelki egészséghez fűződő alapvető jog - fogalmazott.

A büntető törvénykönyv tervezett szigorításával kapcsolatban az alapvető jogok biztosa kifejtette: a kábítószerrel visszaélés büntetőjogi szigorítása nem alkalmas arra, hogy hatékonyabbá tegye a drogfogyasztók ellátását az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Éppen ellenkezőleg, nagy kockázatot jelent a fiatalkorú drogfogyasztóknak és függőséggel küzdőknek, valamint felveti annak veszélyét, hogy sérül a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga - emelte ki.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a kormányt, hogy fontolja meg a dizájner drogok listára vételét segítő sürgősségi eljárás kidolgozását, tegyen lépéseket a gyermekaddiktológiai ellátás megteremtésére, és soron kívül kezdeményezze új drogstratégia elfogadását. A kábítószerrel visszaélés szabályozása kapcsán felhívta a kormány figyelmét, úgy alakítsa a szabályozást, hogy az ne veszélyeztesse a fiatalkorú drogfogyasztók egészségügyi és szociális ellátórendszer keretein belüli ellátásának hatékonyságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedhet a cigaretta jövedéki adója

A 2013. évi költségvetési javaslat alapján jövőre tovább emelkedhet a cigaretta jövedéki adója. Tovább olvasom