Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szájer és Szili is bírálja az ellenzéket távolmaradásáért

Budapest - Az alkotmányozástól való távolmaradásáért bírálja az ellenzéket a fideszes Szájer József, a nemzeti konzultációs testület vezetője és Szili Katalin, a grémium tagja.
A politikusok szerint az ellenzéki képviselőknek is kötelességük lenne részt venni az új alaptörvény megalkotásában, ellenkező esetben ugyanis választóikat hagyják cserben, árulják el.

Szájer József európai parlamenti képviselő belgiumi keltezésű blogbejegyzésében azt írta, még mindig türelmesen várják az ellenzék alkotmányozástól való távolmaradásának valódi indokait. "Akik leginkább várják ezeket, azok mégis inkább saját szavazóik; akik azért adták voksaikat az ő pártjukra, hogy képviseljék őket az ország fontos kérdéseinek megvitatásakor és eldöntésekor. Ha nem vesznek részt a vitában, ha nem adják be javaslataikat, elárulják őket" - vélekedett a politikus.

Hozzátette azt is, ha valaki szerint azért pártalkotmány a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata, mert szerepel benne a márciusi ifjak tizenkét pontjának második mondata, a "Legyen béke, szabadság és egyetértés", akkor azt büszkén vállalják, "ezt a pártot ugyanis úgy neveznék: magyar nemzet".

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független országgyűlési képviselő is érintette az ellenzék alkotmányozásban betöltött szerepét az alkotmany.postr.hu blogoldalnak adott interjúban. Hangsúlyozta: a képviselőknek kötelességük hozzájárulni az alapdokumentum megszületéséhez, mert aki ebből kivonul, azokat hagyja cserben, akiket képviselnie kellene. Mint fogalmazott, kétharmados többség mellett elegáns lett volna, ha négyötödöt biztosít a kétharmad ahhoz, hogy még inkább kitárja a kapukat, és erre szerinte meg is lehetett volna az esély, ha "nem rúgják fel rögtön az asztalt az ellenzéki pártok".

A parlament volt elnöke kifejtette azt is, ha ma még az MSZP padsoraiban ülne, szerinte ugyanolyan konfliktushelyzetbe kerülne, mint tavaly június 4-én, amikor a szocialista frakció tagjai közül egyedüliként vett részt a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján tartott parlamenti emlékülésén. "Több indokom is van (...) ami azt mondatja velem, hogy részt kell vennem az alkotmányozásban" - tette hozzá, emlékeztetve egy 2003-as házelnöki nyilatkozatára, amelyben az alkotmányozás mellett érvelt.

A határon túli magyarok választójogával kapcsolatos kérdésekre Szili Katalin véleménye szerint úgy kell majd választ adni, hogy még egyszer ne lehessen a nemzetet olyanokra osztani, akik elkötelezettek a nemzet iránt és olyanokra, akik nem.

Olvasóink írták

 • 4. spiler 2011. március 15. 20:39
  „SZILI IS KAP EGY TV MÜSORT MINT CSINTALAN”
 • 3. dodó 2011. március 15. 16:57
  „Szili asszonyság, mindig, mindenkor, mindenhol a rá (listán) szavazók érdekeit képviseli.
  Sajnos, ezt még el is hiszi.”
 • 2. szatyi 2011. március 15. 16:23
  „Megélhetési politikus lett belőle!”
 • 1. zero 2011. március 15. 15:02
  „Szili mit keres ott????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyási nyomok egy ötéves kislányon - nyomoz a rendőrség

Kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás a Monori Rendőrkapitányságon, miután múlt pénteken feltehetően fagyási nyomokat fedezett fel egy gyermekorvos egy ötéves kislányon. Tovább olvasom