Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Származékos termékek is elhelyezhetők tartós befektetési számlán

Származékos termékek is elhelyezhetők tartós befektetési számlán (tbsz), vagyis akár határidős deviza ügyletre is adhat tőzsdei megbízást a számla tulajdonosa a Pénzügyminisztérium április elején kiadott állásfoglalása alapján.
A tárca jogértelmezése tisztázta a törvény tartós befektetési szerződésről szóló azon kitételét, amely szerint a számlára csak forintban denominált pénzügyi eszközök helyezhetők el.

A friss állásfoglalás alapján a Budapesti Értéktőzsde arra hívja fel figyelmet, hogy a tőzsdén kereskedett összes, forintban denominált értékpapír mellett tbsz-re elhelyezhető bármely származékos piaci termék is, amelynek ellenértéke, nyilvántartása forintban meghatározott, és az ügylet lezárásakor az elszámolás is forintban történik, függetlenül az alaptermék pénznemétől. (Forintban denominált értékpapír az, amelynek névértéke, címlete, egysége forintban meghatározott.)

A tbsz számlán lekötött összegeket egyebek közt részvényekben, befektetési jegyekben, állampapírokban, illetve forint alapú bank- és takarékbetétekben is el lehet helyezni.

Tartós befektetési számla 2010. január 1-je óta nyitható. A konstrukciót a hosszú távú megtakarítások ösztönzése érdekében hívták életre, és legfőbb előnye a hozzá kapcsolódó adókedvezmény. A pénzelhelyezés évét követő harmadik év elteltével a hozam 10 százalékos kulccsal adózik, öt év eltelte után pedig adómentesen lehet hozzájutni a számlán elért kamathoz és árfolyamnyereséghez. Amennyiben a számlát a harmadik év letelte előtt megszüntetik, úgy a szokásos 20 százalékkal adózik a kamat és az elért árfolyamnyereség. Elvész az adókedvezmény abban az esetben is, ha részösszeg kivételére kerül sor a harmadik év letelte előtt.

A tbsz-re csak egy adott évben, az úgynevezett gyűjtőévben lehet pénzt elhelyezni. A nyitás után azonban a befektető a számlán lévő megtakarításait tetszőlegesen átrendezheti az egyes befektetési eszközök között. Nem keverhetők ugyanakkor az értékpapírok és a bankbetétek, a szabályozás szerint a befektető vagy betétekben vagy értékpapírokban helyezheti el megtakarításait. A két befektetési forma számára viszont két külön számla nyitható.

Számlanyitáskor legalább 25 ezer forintot kell elhelyezni, és egy befektető egy évben befektetési szolgáltatónként legfeljebb egy tbsz-t nyithat betétekre, illetve egyet értékpapírokra. A gyűjtőév leteltével lehetősége van új tbsz-t nyitni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott az ittas sofőr

Árokba hajtott egy személyautó vasárnap hajnalban Százhalombatta és Ercsi között, vezetőjét… Tovább olvasom