Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Századvég: kedvező volt Orbán évértékelőjének fogadtatása

A megkérdezettek többsége a megszólalást érthetőnek, erősnek és kormányfőhöz méltónak ítélte.
A Századvég gyors telefonos kutatása szerint kedvező volt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki országértékelő beszédének fogadtatása a közvéleményben.

Az országos adatfelvétel eredményét a Magyar Nemzet online ismertette szombaton.

Eszerint a megkérdezettek többsége a megszólalást érthetőnek, erősnek és kormányfőhöz méltónak ítélte.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a felnőtt népesség 28 százaléka látta vagy hallotta közvetlenül a beszédet, míg további 35 százalék értesült róla a hírekből, híradóból. Péntek este a megkérdezettek 37 százaléka állította, hogy nem hallott a miniszterelnök évértékelő beszédéről.

Azok körében, akik legalább részben vagy egészében látták, illetve hallották a beszédet, az esemény fogadtatása többségében kedvező volt. 51 százalék nyilatkozott úgy, hogy kedvező véleménnyel van a beszédről; 23 százaléknak se kifejezetten jó, se rossz véleménye nem volt, míg 26 százalék vélekedett róla kedvezőtlenül.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. v.imre 2013. február 25. 10:33
  „49. tucat 2013.02.24. 16:15

  Tökéletesen egyetértek az általad leírtakkal. Az értelmesen önző emberekből álló társadalom alkotja a demokráciát. Ha nem lenne vezető testülete, akkor az egész pillanatok alatt kezelhetetlen anarchiává változna. A szükséges vezető testületet a parlamenti és önkormányzati választásokon juttatjuk abba a hatalmi helyzetbe, ahol azok valamennyi önző ember egyedi igényét és szükségletét kellene kielégíteni. Erre irányuló törekvés volt például az utópista szocialisták gondolatvilága, de ilyen lett a kommunizmus próbálkozása is. De ugyanígy a globális liberalizmus eszméje is. Csak éppen mindegyiket maguk az önző emberek érdekérvényesítő törekvései vitték a sírba. Ha a pusztulásunkat vetíti előre ez az ösztön állapot, azon akkor sem leszünk képes változtatni.”
 • 50. v.imre 2013. február 25. 10:06
  „41. X_Y 2013.02.24. 13:02

  Nem értesz Te semmit. Az ember tudatos, a környezete változásait érzékelni és folyamatosan átértékelni képes létező, gondolkodó lény, nem pedig egy préselt bakelit lemez, amely egy lemezjátszóra felrakva mindig ugyanazt a belenyomott nótát harsogja.”
 • 49. tucat 2013. február 24. 16:15
  „40. macs
  Ez nagyon jó kérdés, és rossz is egyben. :)
  Jó, mert sajnos nagyon aktuális, és rossz, mert rég túl kéne lépnünk az efféle megközelítéseken, mondjuk így:
  Egy jó (politikai párt-) törekvés
  1. konzervatív, mert józan, intelligens elmével megszűrve képes a hagyományos, a közösség és egyén, jól felfogott érdekazonosságában, és csakis abban megteremthető boldogságesélyekhez való, hagyományos értékeket gondosan kiválasztani és integrálni, ide értve a vallási, a nemzeti és a multikulturális eredetűeket is;
  2. jobb oldali, mert a fent említett érdekrendszer pontosan súlyozott elemeként tudja értelmezni a gazdaságot fenntartó termelőerők egyes részeit, így, ha éppen az szüksésges, a kapitalista termelési viszonyokat életben tartó és működtető közvetlen anyagi érdekeket, köztük a tőkét és az azt képviselő osztályokat és rétegeket is kész képviselni;
  3. bal oldali, mert a termelőerők minden elemét egyformán fontosnak tartja, így a humán erőforrást, az élő munkaerőt legalább ugyanolyan becsben tartja, mint a tőkét, vagy a termelés egyéb eszközeit, és ezért több ponton érintkezik a konzervatív értékekkel is (pl. a szolidaritás átfogó, törvényekben garantált, széleskörű, az egész társadalomra kiterjedő, elemien kötelező érvényesítése);
  4. nemzetközi (globalista, internacionalista, kozmopolita...), mert felismeri, hogy az általa képviselt egyének és közösségek csak a más közösségekkel való, sokrétű együttműködés és a kölcsönös tiszteleten alapuló elismerés légkörében maradhatnak biztonságosan, mégis, a többihez képest kontrasztosan, egyedi értéket képviselve, életben.
  Ilyen, konzervatív, jobboldali, egyben baloldali, vagyis, a mai fogalmaink szerint "semmilyen" (sem ilyen, sem olyan, de ilyen és olyan is) párt pedig nincs, és az emberi természet nem is kedvez egyelőre a megalakulásának: az ember értelmesen önző (vagy önzően értelmes, ahogy tetszik), s a legértelmesebb, legkreatívabb a bolygón, de nem intelligens állat. Ehhez nem eléggé. Talán a Betelgeuse, bármikor várható szupernóvarobbanásából származó neutronsugárzás, vagy egy nem túl távoli gammakitörés mutációs effektusa majd egyszer... Passz.
  Szóval húzós kérdés, nagyon jó, és nagyon rossz... :)

  Vidám, meghitt vasárnap délutánt! :)”
 • 48. tucat 2013. február 24. 14:38
  „Olajfa helyzetelemzése is éleslátásra vallóan helyes. Mivel azonban egészen biztos, hogy Orbán a hatalmat, miként éhes kutya a megszerzett csontot, nehezen ereszti a fogai közül, nem könnyű megjósolni a fejleményeket, csak annyit lehet tudni, hogy nagy harc lesz, remélhetőleg vér nélkül; és azt sem lehet tudni, kiket szórakoztat majd x év múlva a nyugalmazott nagyvezér a "de bezzeg az én időmben, amikor én voltam az énem énje, s még én sem mertem az ÉNemnek ellentmondani..." kezdetű tündérmeséivel a védett villájában, a kandalló pislákoló parazsa mellett. (Olajfa14, az x=10 helyet választotta, de, hogy ez a függvény értelmezési tartományán belül van-e, s ha igen, milyen érték tartozik hozzá, egyelőre nem kiszámítható - szerintem.)”
 • 47. Anmari51 2013. február 24. 14:25
  „Anmari51
  A Századvég közvélemény-kutató cégtől, nem is vártunk, várunk más eredményt a négy év alatt 100 millió forint értékben kapnak a kormánytól megbízást. igen furcsa és meglepő volna ha "nem festenék rózsaszínűre a kormány eredményeit"! Lásd Barcza György aki korábban több bank pénzügyi elemzőjeként egészen más módon értékelt, mint legutóbb Kálmán Olgánál, igaz most már Ő is a Századvég pénzügyi elemzője! Nagyon meglepő volt számomra, hogy valaki csak azért, mert megváltozott a munkáltatója a korábbi szakmai véleményeihez képest legutóbb pont az ellenkezőjét nyilatkozta annak ami a tényleges valóság! Hát ennyit a pénzért sok mindenki, sok mindenre képes korábban az ország pénzügyi és gazdasági helyzet elemzői munkájának nagy tisztelője voltam, ittam minden szavát és most óriásit csalódtam Barcza úrban, bár sejtem sem, őt sem a megbízóit ilyen vélemény nem hatja meg!”
 • 46. tucat 2013. február 24. 14:12
  „39. Mil
  Tisztán látja, jól megírta. Nincs más hátra: egyetértek.
  (Tudom, ezúttal ezt sokan elolvassák. :D)”
 • 45. NP1 2013. február 24. 13:52
  „Mil

  "... a lelkeket, a gondolkodást mérgezi meg, amit nehéz lesz visszacsinálni. " - iszonyatosan nehéz lesz! Nehezebb mint a gazdaságot és a demokráciát együttvéve.”
 • 44. balihoho 2013. február 24. 13:44
  „Ne feledjük, a Századvéget a Fidesz pénzeli, nem tekinthető elfogulatlannak. Tudatosan válogatják meg a véleményt adókat. Talán ez az oka, hogy ezt a szervezetet, csak a híradásokból ismerem.”
 • 43. X_Y 2013. február 24. 13:37
  „Jobban élünk mint egy év múlva :)”
 • 42. spiler 2013. február 24. 13:08
  „he-he-he”
 • 41. X_Y 2013. február 24. 13:02
  „32. v.imre 2013.02.24. 11:13

  "Igen, kihagytál valamit. A 70 megélt életévem "

  így már érthető az erős nosztalgia a Kádár-rendszer iránt.. Kicsit nevetséges hogy a nevében "fiatal" demokrata szövetség támogatói átlagéletkora 60 felett van...ami nem meglepő, mert ez a párt a "lerakata" az egykori párttitkároknak, KB-tagoknak, MSZMP bizalmiknak, besúgóknak.”
 • 40. macs 2013. február 24. 12:53
  „Szerintetek milyennek kellene lennie egy igazi konzervatív, jobboldali pártnak? És milyen értékrendet képviseljen egy baloldali párt? Mert manapság csak a népesség megosztása folyik. :-(”
 • 39. Mil 2013. február 24. 12:51
  „35. Bcsabi75 2013.02.24. 11:24

  Nekem visszataszító még a folyamatos hátrafele és másra mutogatás, hazaárulózás, az ország, a társadalom megosztása "jókra" és "rosszakra", "azok" és "mi", ahol kimondva-kimondatlanul arra utal, hogy aki nem a jobboldal, és főleg a fidesz támogatója, az csak hazaáruló, zsidó, IMF párti, liberális vagy kommunista lehet. Hogy egy nem fidesz kormány csakis ilyen lehet. ORbán ezzel mérgezi ezt a szerencsétlen országot már egy évtizede. Sőt, 15 éve. EZt a gondolkodást a hívei is átvették, jól látható ez a különböző fórumokon. Márpedig valaki csak akkor mutogat másra, ha önmaga sikertelen, eredménytelen. Szerintem ez a magatartása ORbánnak jóval kártékonyabb minden szoci vagy akármilyen kormánynál, a lelkeket, a gondolkodást mérgezi meg, amit nehéz lesz visszacsinálni. Továbbá, elgondolkodtató, nem e hazaáruló az, aki a spekulánsokat gazdagítja(IMF helyett kötvénykibocsátások drágábban), és mintegy árulja az országot keleti féldiktatúráknak, csak hogy pénzhez jusson. Miközben EU tag, és azzal büszkélkedik, hogy milyen sok támogatást kapunk az EUtól, aközben Brüsszelt és a nyugatot köpködi, és keletre dörgölőzik. Holott kelet felé nyitni anélkül is lehetne, hogy nyugati szövetségeseinket rugdossuk és szapuljuk..
  Ez az ember egyszerűen beteg. Nem normális, és nem érti a világot. Gondolatai csak szűk hatalmi elitjére, és a focira terjednek ki, a realitás, a valóság távol van tőle. Biztos vagyok benne, hogy ORbán kormányzása nem pozitívumként fog bevonulni a történelemkönyvekbe.”
 • 38. Olajfa14 2013. február 24. 12:09
  „29. Lezsák? Sajnos ő is befeküdt Orbánnak. Az egykori lakitelki mdf-es rendszerváltó beállt a sorba. Egyszer a tükörbe nézve majd elgondolkodik, hogy érdemes volt-e?”
 • 37. roxper 2013. február 24. 11:33
  „29.
  Hagyd rá, ezek puszta tények, ovi így működik, az egész jobboldalt magába akarta, akarja olvasztani, hogy más nehogy labdába rúghasson mellette!”
 • 36. Olajfa14 2013. február 24. 11:33
  „34. Igen. Remélem valaki Bajnaiék közül olvassa ezeket a sorokat.”
 • 35. Bcsabi75 2013. február 24. 11:24
  „V.imre: Akkor a többi nagyjából stimmel. Megkérdezhetem Öntől, Ön hogyan fogadta a cikkben szereplő témát? Vagyis az évértékelő beszédet. Véleményémem szerint, tele volt "majd" és "ha" szavakkal. Tény mindössze a születések számának emelkedése volt (amit szintén KSH adat bizonyít, hogy 2006-ban majdnem 100.000 gyermek született Magyarországon. Valamint a mentőautók vásárlása. Gondolom, azt is hitelre vették. Ja és még mindig a 2002 - 2010 közötti időszak felelős minden rosszért szerinte. Ön szerint?”
 • 34. Tambitoma 2013. február 24. 11:24
  „IGAZAD VAN ---ÉN IS ÍGY GONDOLM!!!

  Bajnai jól indult, de kopik. Feltehetően őt is olyanok veszik körül, akik foggal-körüömmel ragaszkodnak a hatalomhoz és a visszatéréshez. Nem volt jó látni országértékelő beszédén a régi, poshadt arcokat - és itt nem Oszkóra, Felcsútira stb. gondolok. Nekem is van már rossz tapasztalatom: közgazdászként, segítő szándékkal kerestem a Haza és Haladás alapítványon keresztül Bajnait, de egy rossz dumájú, sablon levéllel lepattintottak. Ezzel le is írtam őket. A Szolidaritást is kerestem, ők még csak nem is válaszoltak. Így a nem szavazók nagy táborát fogjuk a környezetemmel erősíteni, vagy esetleg az mszp-re szavazni.”
 • 33. bravó 2013. február 24. 11:22
  „Több ilyen és hasonló közvélemény-kutató létezik, de mondja már meg valaki nekem hol vannak ezek az én véleményemet még soha senki nem kérte, de ha a neten rá keresek ott sem találok ilyen kérdő ívet de még a cégeket sem!”
 • 32. v.imre 2013. február 24. 11:13
  „31. Bcsabi75 2013.02.24. 10:59

  Igen, kihagytál valamit. A 70 megélt életévem során szerzett igen sokrétű tapasztalatomat.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy családi ház Mogyoródon

A 40 négyzetméteres Borsó utcai házban egy nő tartózkodott, akinek az ijedtségen kívül más baja nem… Tovább olvasom