Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Széchényi Emléknap Budapesten

Tárlatvezetések, kiállítás megnyitók és múzeumpedagógiai bemutató is várja az érdeklődőket november 25-én a Széchényi Emléknapon az Országos Széchényi Könyvtárban.
Ezen a napon a könyvtár kedvezményeket is kínál a látogatóknak: a 16 és 18 év közöttiek ingyen iratkozhatnak be, az első beiratkozó olvasójegyét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adja át. Éves olvasójegyet féláron válthatnak a látogatók, bár ezen a napon a könyvtár díjmentes napi jeggyel is használható.

Ingyenes vezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők 13.30 és 17 órakor a Vállalkozás, kultúra, polgárosodás című új nagykiállítást, mely a 200 éve született Heckenast Gusztávnak állít emléket.

A tárlathoz kapcsolódva múzeumpedagógiai bemutatót tartanak 15 órától a "másra, a különlegesre fogékony" pedagógusoknak. A VI. emeleti Kézirattárban 13 órakor nyit a Lépjetek be, az istenek itt is jelen vannak - Ipolyi Arnold pályakezdő évei című tárlat, a Térképtárban Széchényi Ferenc térképgyűjteményének kincseit mutatják be a közönségnek.

Könyvtári körsétára invitálják 16, 17 és 18 órától a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek a raktár rejtelmeibe és a könyvtár titkos zugaiba. A körsétákra, a múzeumpedagógiai bemutatóra és a tárlatvezetésekre előzetes jelentkezés szükséges a prÓoszk.hu címen - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az OSZK Tudományos Ülésszakán a könyvtár tudományos kutatói ismertetik eredményeiket; a konferencia központi témája a hagyomány és megújulás, az írás és az olvasás jövője a kommunikációs technológiák fényében.

Széchényi Ferenc gróf 1802 márciusában nyújtotta be könyvtáralapításra vonatkozó felségfolyamodványát a bécsi Magyar Kancelláriánál, amelyre I. Ferenc király június 23-án pozitív választ adott. A tulajdonképpeni alapítás november 25-én történt, Széchényi ugyanis ezen a napon írta alá és nyújtotta be a Kancelláriához a majdani könyvtár alapító oklevelét. Erre emlékezünk évről évre a Széchényi Emléknapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domokos: Megtisztulást hozhat a válság

Most dől el, hogy képes-e az ország a jogilag deklarált függetlenségnek tartalmat adni - mondta… Tovább olvasom