Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Székely Tamás: szülésért nem kérhető térítés

Az egészségügyi miniszter felkérte az Egészségbiztosítási Felügyelet, hogy végezzen vizsgálatot a veszprémi szülésekkel kapcsolatos ügyben. Sajtóhírek szerint százezer forintért lehet választott orvosnál szülni a Veszprém megyei kórházban.
Székely Tamás egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi törvényben egyértelműen szabályozzák, milyen szolgáltatásokért lehet térítési kérni. A terhesgondozás és a szülés nevesítve van, ezekért nem lehet részleges térítést sem kérni - tette hozzá.

Sajtóhírek szerint százezer forintért lehet választott orvosnál szülni a Veszprém megyei kórházban. A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy erről az összegről a kismama egy szerződést is aláír a doktorral, illetve a kórház és az orvos között is születik egy dokumentum. Az intézményben három éve az orvosok nem dolgozhatnak ugyanis munkaidőn túl, nem műthetnek magánbeteget, és nem használhatják a közfinanszírozott eszközöket saját zsebre. A százezer forint csak azoknak az orvosoknak járhat, akiknek van önálló felelősségbiztosításuk, így műhiba esetén a kórház csak azért felel, ha nem tudta megteremteni a problémamentes szülés feltételeit. Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója azt mondta, hogy a hálapénzt szeretnék fehéríteni.

Olvasóink írták

 • 3. Logaritmus 2008. december 01. 16:59
  „Az orvos sokszor pénzt kér és/vagy a beteg pénzt, ajándékot kínál, mert ez egy 40-50 éves szokás ami beleivódott sajnos az emberekbe. Holott baromi sokba kerül az eü. rendszer, a járulékok, minden. Szerintem ezt a rossz szokást szépen vissza lehetne szorítani, ha pénzt kérnének hivatalosan, számlával olyan dolgokért is mint amiről a cikk szól. Nem látok benne kivetnivalót. XY az ügyeletes orvos, az ő bérét fizeti az állam...ha neked más kell, aki most éppen nincs "szolgálatban" ne mutyizni kelljen, hanem fizetni ennyit és ennyit, előre leírva. Akkor nincs csúszópénz sem, mert minek?”
 • 2. terezanyu 2008. december 01. 16:04
  „Ajánlom olvasgatásra a www.nlc.hu oldalon a várandós kismamák hozzászólásait, éppen tegnap olvastam,hogy a kismama elment a 12 hetes vizsgálatra a nőgyógyászhoz,akinek ki volt függesztve a tarifája!!!(nem magánorvos volt!!!
  Ő sima szülésért 90 ezret KÉR.”
 • 1. anna 2008. december 01. 14:35
  „Szerintem kiváló ötlet. Ha valaki méretre szabott orvost akar, fizesse meg. No persze a kórházban ha enélkül is tisztességes ellátás van akkor igaz a megállapítás. Nekem ilyen a tapasztalatom, ezért aztán egyáltalán nem ragaszkodom a riadókész dokihoz. Arról nem is beszélve, mire beér már a történet a múlté, a költség meg dupla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma jelentkezhetnek még a veszélyes vegyi árukat forgalmazók

Hétfő éjfélig kell megtenniük az előregisztrációt az Európai Unió új, veszélyes vegyi anyagokra… Tovább olvasom