Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Szerdán fogadja az államfő Gyurcsány Ferencet

Az államfő szerdán fogadja az MSZP elnökét, Gyurcsány Ferencet, majd a többi parlamenti párt elnökével is négyszemközt tárgyal.
A köztársasági elnöknek a jelenlegi belpolitikai helyzetben az alkotmány és a jogszabályok szerint nincs tennivalója, de folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és egyeztet a pártelnökökkel - erről hétfőn beszélt Bicskén Sólyom László. Az államfő szerdán fogadja az MSZP elnökét, Gyurcsány Ferencet, majd a többi parlamenti párt elnökével is négyszemközt tárgyal.

A miniszterelnök az elmúlt héten informális beszélgetésen részletesen tájékoztatta Sólyom Lászlót a kialakult helyzetről. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a szocialisták elszánták magukat a kisebbségi kormányzásra.

Az államfő szerdára hívta meg a szocialista párt elnökét, majd a következő napokban az ellenzéki pártok vezetőivel is tárgyal. Az egyeztetések jövő hétfőn Kóka János, az SZDSZ elnökének fogadásával zárulnak - tájékoztatott az államfő.

Sólyom László szerint már a népszavazás estéjén kiderült, hogy alapvető politikai változások kezdődnek. A Független Hírügynökség kérdésére az államfő azt mondta: jelenleg két kötelessége van: minisztereket kell felmentenie és kineveznie. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felmentését már múlt pénteken aláírta.

Az államfő az Országgyűlést csak akkor oszlathatja fel, ha a parlamenti többség egy éven belül négyszer vonja meg a bizalmat a miniszterelnöktől. Ha a parlament oszlatja fel önmagát, akkor új választást kell kiírnia - tette hozzá Sólyom László.

A köztársasági elnök hétfőn a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban tett látogatást, ahol helyi civilekkel és polgármesterekkel találkozott. Az államfő számára a BKV-sztrájk azt mutatta meg, hogy a főváros környékén élők milyen nagy számban veszik elő járműveiket, noha eddig a tömegközlekedést használták. A köztársasági elnök szerint versenyképes tömegközlekedésre van szükség. Mint mondta: a vasúti és a buszközlekedést integrálni kell és nem versenyeztetni. Az M0-ás körgyűrű tervezett északnyugati részéről az államfő úgy nyilatkozott, hogy nem vezethet át autópálya a pilisi erdők legértékesebb részein. Mint mondta: meg kell vizsgálni, hogy merre vezessen ez az út, ha egyáltalán szükség van rá.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. április 08. 11:47
    „Lehet, hogy megkérdezi tőle hogy : Ferikém hova kellene elmenni ebből az országból míg nem késő? Ezek a "Közjogi méltóságok" nem nagyon törödnek az ország jövöjével és a benne sinylődő eladósított polgárokkal! Ezek csak szajkózni tudják azt, hogy Ők felelös beoszásu poszton vannak! A Felelősség pedig ismeretlen fogalom a köreikbern!”
  • 1. Gerinctelen 2008. április 07. 22:24
    „Remélem Sólyom kellően informálni fogja Ferencet arról, hogy ha gerince lenne, akkor most mit kellene tennie az ország érdekében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megzavarták a szélsőséges csoport elleni tüntetést

Egy szélsőséges szervezet akciója ellen kívánt tiltakozni hétfő délután egy 2-300 fős csoport… Tovább olvasom