Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szigorodnak az élelmiszerek forgalomba hozásának feltételei

Szigorodnak az élelmiszerek forgalomba hozásának feltételei, és a kiszabható bírságok is jelentősen emelkednek az élelmiszer-biztonságról szóló törvény módosítása alapján, amelyet hétfőn hagyott jóvá az Országgyűlés.
A képviselők a KDNP-s Tarnai Richárd által kezdeményezett módosításokat 313 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadták el.

A módosítás rögzíti, hogy a hamisított termék előállítása és forgalomba hozatala tilos. Így tilos például az olyan élelmiszer előállítása és forgalomba hozatala, amelyet a rá vonatkozó előírásoknak nem megfelelően állították elő, továbbá amelyet nem engedélyezett, nem nyilvántartott módon állítottak elő, hoztak forgalomba. Nem szabad forgalomba hozni olyan élelmiszert sem, amelynek előállítása során meg nem engedett összetevőt használtak fel, amelynek átcímkézése vagy átcsomagolása jogsértő volt, amelynek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejét jogellenesen meghosszabbították, valamint amelyet nem emberi fogyasztásra szánt anyagok felhasználásával történt.

A törvény értelmében az élelmiszer-ellenőrzési bírság és a takarmány-ellenőrzési bírság legkisebb összege 15 ezer forint, legmagasabb összege pedig legfeljebb ötszázmillió forintig, illetve az emberek vagy állatok széles körének egészségét károsító vagy veszélyeztető, továbbá a felhasználók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén legfeljebb ötmilliárd forintig terjedhet.

A jogszabály szerint mulasztási bírság szabható ki, ha a felügyeleti díj bevallására kötelezett a bevallási, illetve az adatszolgáltatási, nyilvántartásba vételi, változásbejelentési kötelezettségét nem teljesíti, késedelmesen, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti. E bírság legkisebb összege tízezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázmillió forint, de legfeljebb a megelőző üzleti évben elért, a felügyeleti díj alapját képező nettó árbevétel tíz százaléka.

A törvény - néhány kivételtől eltekintve, így például attól, hogy május 1-jén jön létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer - a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

Olvasóink írták

  • 1. info 2012. március 27. 07:31
    „A cserepes piacon a vörös vagy sötétbarna hajú nénike a Petresi u-ból aki árulja házilag készített tésztáját,legalább három félét jó lenne őt is ellenőrizni.Időnként bajuszos pipafüstös barátja is besegít neki az árusításba.800-900- 1000-. ft-s áron !!!!!!kicsit sem durva.-Ezeknek hol az eredetiség bizonylat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

John Malkovichot rendezni hívta a Vígszínházba Eszenyi Enikő

Nagy sikerű, március 25-i vendégszereplése után rendezőként is meghívta a Vígszínházba John… Tovább olvasom