Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Színházi világnap - Számos programmal várják ma a közönséget

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból számos programot rendeznek Budapest mellett több vidéki helyszínen, valamint Erdélyben is.
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A világnap idei üzenetét az ITI felkérésére Judi Dench Oscar-díjas brit színésznő fogalmazta meg. Az üzenetet a hagyományok szerint az esti előadások előtt felolvassák a teátrumokban.

Budapesten számos programmal, köztük a Katona József Színházban nyílt próbával, a Bárkában játékokkal, az Új Színházban kulisszajárással várják az érdeklődőket. A fővárosban két kiállítás is nyílik a színházi világnapon: az Olof Palme Házban Látványtár címmel mintegy 30 díszlet- és jelmeztervező iparművész mutatja be 110 pályaművét; a legjobbak a délutáni megnyitón vehetik át Az Év Díszlettervezője és Az Év Jelmeztervezője elismeréseket. A Bajor Gizi Színészmúzeumban A hétköznapokon túl című tárlat a közép-európai színházi építkezés történetét mutatja be látványos formában.

A Miskolci Nemzeti Színház változatos programokkal várja a közönséget idén kétnaposra bővített rendezvénysorozatán: a látogatók kulisszatitkokkal ismerkedhetnek meg, baráti hangulatú beszélgetéseken vehetnek részt a művészekkel vagy akár velük közösen megalkothatnak egy színpadi jelenetet is.

A színházi világnaphoz kapcsolódva rendezik meg a XV. Drámaíró Versenyt, amelynek idén Békéscsaba ad otthont. A versenyt rendező XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány vezetése az idén három határon túli szerzőt, Brestyánszky Boros Rozáliát, Láng Zsoltot és Gobby Fehér Gyulát kérte fel, hogy a Békés Megyei Hírlap szombaton megjelenő számának egy-egy híre alapján színdarabot írjon. A darabokat vasárnap este hat órától mutatják be Békéscsabán a Jókai színházban, s azt követően hirdetik ki a verseny eredményeit.

Minden erdélyi és partiumi magyar színtársulat is megünnepli a színházi világnapot. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pénteken színészbált szervezett, a kolozsváriak épp Budapesten vendégszerepelnek, Nagyváradon pedig szombaton nyílt napon várják az érdeklődőket. Próbára és teára várja a nézőket a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar hadsereg gyakorlatai nem irányulnak Szlovákia ellen

A honvédség vezérkari főnöke megerősítette, hogy a magyar katonák valóban gyakorolják a folyókon… Tovább olvasom