Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Szócska szigorítana még a gyógyszermarketingen

Tovább lehetne még szigorítani a gyógyszermarketing szabályain - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken Budapesten.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara köztestületi rendezvényének első napján tartott záróelőadáson az államtitkár e kijelentését a résztvevők tapssal fogadták.

Szócska Miklós ismét kiemelte: az aktuális egészségpolitikában úgy tekintik, hogy a gyógyszertár népegészségügyi találkozási pont. Ebből kifolyólag az egészségpolitika egyik kiemelt célja a gyógyszertárak és a gyógyszerészek egészségügyi szerepvállalásának megerősítése.

Az államtitkár hozzátette: a döntéshozókat már sikerült meggyőzni arról, hogy a hatékonysághoz befektetésre van szükség. Példaként kiemelte azt a 2,7 milliárd forintos forrást, amelyet az első háromnegyed évben azért juttatnak a patikáknak, hogy generikus készítmények kiadását ösztönözzék. Hasonló ösztönzőket szeretnének bevezetni az április elsején induló, hatóanyag alapú felíráshoz kapcsolódóan is - mondta Szócska Miklós, de hozzátette: konkrét ígéretet nem tud adni.

Az e-recept bevezetésével kapcsolatban az államtitkár kiemelte: ez bonyolult rendszer, amelyet meg kell tanulni, de hatékony gyógyszerkiváltási ügyintézés lesz az eredménye. Szócska Miklós előadásában kitért az egészségügyi ágazat egyik legégetőbb problémájára, a humánerőforrás-krízisre. Elmondta: hivatalában pénteken egy szakmai szervezettel egyeztetést tartottak az ágazatban dolgozók anyagi körülményeinek javításáról. Kiemelte, hogy a népegészségügyi termékadó forrásait az emberierőforrás-krízis kezelésre használják fel. Arra törekszenek, hogy a következő hetekben a rendelkezésre álló 30-45 milliárd forintot célirányosan használják fel, és olyan átfogó megállapodást kössenek a különböző szakmai szervezetekkel, hogy a fizetés mellett a szakmai lehetőségeket is befolyásolni tudják.

Az államtitkár megjegyezte: a Magyar Orvosi Kamara olyan minőségű alap- és működési nyilvántartási adatok szolgáltatott az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnak, hogy jelenleg nem tudják megmondani, például hány aktív aneszteziológus dolgozik az országban. Márpedig az ilyen adatok elengedhetetlenek lennének az ágazati bértábla kidolgozásához - tette hozzá az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2012. február 04. 11:25
    „Az orvosi kamara ezek szint arra jó, h egymás között pénzeket tüntessenek el.. hamár 1 adatbázist sem képesek összehozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békésben sem lesz tanítás

Békés megyében a havazás és a hideg miatt több településen nem lesz tanítás a jövő hét első napjaiban. Tovább olvasom