Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Szombathely hétfőn kapja meg a tűzoltók elmaradt bérét

Hétfőn érkezik meg a Szombathelyi Önkormányzat számlájára az a pénz, melyet az Önkormányzati Minisztérium utal a város tűzoltóinak elmaradt túlóradíjaira. A város 68 tűzoltója kap napokon belül több mint egy millió forintot fejenként.
A szaktárca közleménye szerint a tűzoltó szakszervezetekkel folytatott pénteki megbeszélésen Jauernik István államtitkár tájékoztatott a szombathelyi tűzoltóperről. Az Önkormányzati Minisztérium államtitkára megerősítette, hogy a vasi megyeszékhely tűzoltói megkapják a bíróság által jogerősen megítélt túlóradíjat. A szaktárca 152 millió átmeneti támogatást nyújtott a szombathelyi önkormányzatnak. A szombathelyi tűzoltóparancsnok megkezdte a bérszámfejtést, a minisztériumi támogatás hétfőn a település számláján lesz.

A Szombathelyi Tűzoltóság dolgozói közül 68-an kapnak pénzt, a bíróság összesen 96 millió forintot ítélt meg nekik a 2004. május 1-től 2007. december 31-éig tartó időszakra. Ehhez az összeghez még hozzájön a járulék, és a kamat, ami így együtt 152 millió forintot tesz ki, ez azt jelenti, hogy az érintett tűzoltók számlájára több mint egymillió forint érkezik majd fejenként - mondta el a Független Hírügynökségnek Göncz Szabolcs, a városi tűzoltóság szóvivője. Hozzátette, hogy a Vas Megyei Bíróság álláspontja szerint a tűzoltók havi fizetésükért heti 48 órát kell dolgozniuk. A tűzoltóság félévente számolja össze, hogy egy-egy tűzoltó hat hónap alatt valójában hány órát dolgozott: aki a heti 48 óránál többet teljesített, annak a többletet túlóradíjként fizetik ki. A tűzoltóknak 2005-ben még heti 54 órát kellett szolgálatban lenniük, aztán a következő két évben két-két órával csökkentették a munkaidőt: 2008. január elsejétől már mindenkinek 48 órát kell dolgoznia. A Szombathelyi Tűzoltóságnál 15-tel dolgoznak többen, mint három évvel ezelőtt, most összesen 88-an.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ átmenetileg lemond az adócsökkentésről

Az SZDSZ a kialakult gazdasági helyzet hatására kész visszalépni és nem ragaszkodik az… Tovább olvasom