Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Szúnyoginvázió: több száz településen támadhatnak a vérszívók

A kormány 1,5 milliárd forintot szán szúnyogirtásra.
A kormány 1,5 milliárd forintot szán szúnyogirtásra, mert Budapesten és további 700 településen szúnyoginvázióra lehet számítani - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő pénteken Budakeszin.

A farkashegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Kurucz Éva azt mondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján szúnyoginvázióra lehet számítani, a rajzás megelőzése azonnali beavatkozást igényel, ezért a kormány meghatározta az országos szúnyoggyérítési program központi megvalósításához szükséges teendőket.

Kurucz Éva kormányszóvivő és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője sajtótájékoztatót tart a farkashegyi repülőtéren június 13-án. Fotó: MTI/Kallos Bea
Kurucz Éva kormányszóvivő és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője sajtótájékoztatót tart a farkashegyi repülőtéren június 13-án.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Ennek értelmében az önkormányzatok helyett az állam végzi el a feladatot másfél milliárd forintból, a rendkívüli kormányzati döntésekre szánt keretből.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta, korábban az önkormányzatok látták el ezt a feladatot, de nem voltak összehangolva a szúnyogirtások, ezért azok sokszor hatástalanok voltak. A 2013-as dunai árvíz után viszont jól működött a központi irányítás, ezért döntöttek e módszer újbóli alkalmazása mellett.

A tervek szerint a 1,5 milliárd forintból 2-6 alkalommal végeznek szúnyogirtást 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai és 20 ezer hektáron biológiai módszerrel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú véradókat díjaznak a véradók világnapján

Országszerte véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ)… Tovább olvasom