Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Táblát avattak Makovecz Imre emlékére

Táblát avattak Makovecz Imre emlékére szombaton az általa tervezett kakasdi faluházban.
Az idén 76 évesen elhunyt, Kossuth-díjas építész "időtlen" épületeit egykori tanítványa méltatta.

Az emléktáblát, amelyet a "faluház tervezéséért, a község erkölcsi támogatásáért hírnevének öregbítéséért a hálás kakasdiak" helyeztek el, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke és Bányai Károly, Kakasd polgármestere leplezte le az épület székely tornyának falán.

Makovecz Imre házai a múlt üzenete és a jövő emlékezete - mondta méltatásában Csernyus Lőrinc, az iskola- és stílusteremtő építész egykori tanítványa. Szövetségre lépett az idővel, az idő szövetséget kötött Makovecz Imrével, s ez csak keveseknek adatik meg - fogalmazott.

A kakasdi faluház, amelyet Makovecz Imre 1986-ban tervezett, 1987 és 1994 között épült meg. Az 1300 négyzetméteres, organikus stílusú, faszerkezetű épület két tornya az összetartozás jelképe.

Az egyik, fazsindellyel fedett torony a Tolna megyei községben otthonra talált székelyekre, a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a németajkú lakosságra utal.

A székely torony bejárata előtt öt székely kapu a volt szülőföld, Bukovina öt községére emlékeztet. A faluház ünnepek, közösségi rendezvények mellett három székely és sváb emlékeket bemutató tájszobának is helyet ad. Makovecz Imre a kakasdi faluházról egy 1988-ban készült riportban úgy fogalmazott: egy hely, amely a faluközösség tulajdona, és amely nincs kisajátítva egyetlen közösség számára sem.

Olvasóink írták

  • 1. mittaláltam 2011. november 19. 18:30
    „A faluház panorámaképe:
    http://www.360cities.net/image/community-centre-entrace-szekler-gate-hungary”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: Magyarország új növekedési terve az újraiparosításra épít

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas… Tovább olvasom