Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Támadnak a bloggerek

Az internetes naplóírás már nem egyszerű időtöltés: komoly ipar és támadások eszköze.

Már több mint tízmilliónyian blogolnak az USA-ban, de a média sztárjai azt mondják, hogy „elég, nem kérünk többet belőlük". Egyre több netes napló foglalkozik ugyanis a sztárújságírókkal, akik nehezen törődnek bele, hogy a hitelességük és karrierjük forog kockán.

Dan Rather, a megvádolt újságíró
A bloggerek voltak ez elsők, akik megvádolták Dan Rathert: a CBS sztárújságírója hamis dokumentumokkal akarta bebizonyítani, hogy George W. Bush amerikai elnök kivonta magát a sorkötelezettség alól. Nem sokkal rá Rather bevallotta "tévedését", és kénytelen volt új munkahely után nézni. De a bloggereknek „köszönheti" menesztését Eason Jordan, a CNN híradójának egykori felelős szerkesztője is – aki az Irakban állomásozó amerikai csapatokról mondott „csúnyákat" a bekapcsolva felejtett mikrofonba -, s a naplóírók küldték nyugdíjba Jeff Gannon jobboldali publicistát is, akinek pornós múltját ásták elő.

A New York Times adatai szerint több tízmillió blogot működtetnek az interneten, ahol mindenki elmondhatja saját véleményét. Ezek közül viszont egyre több foglalkozik a médiában dolgozókkal, akik szerint eljött az idő a „lázadásra". „Nem bírom tovább" – dohog Adam Nagourney a New York Times híres politikai szakkommentátora, aki azért került a bloggerek kereszttüzébe, mert „túlságosan republikánus és Bush párti". „ A bloggerek személyeskedő támadásai miatt szinte paranoiássá válok. Egy blogban például azt kívánták nekem, hogy a fiam egy fejlövés által haljon meg egy republikánus háborúban" - mondja Nagourney, aki egyébként maga is működtet blogot.

A Washington Post munkatársának, Howard Kurtznak nincsenek kétségei: az utóbbi időben a bloggerek kritikái a média minőségével és elfogulatlanságával kapcsolatban egyre agresszívebbé váltak. Méghozzá annyira, hogy már maguk az újságírók lázadoznak, mivel szerintük ezek a kritikák veszélyeztetik a hitelességüket és a karrierjüket egyaránt. „Megtanultam, hogy nemcsak kritikusaim vannak, de ismeretlen emberek utálnak engem" – mondja Linda Douglass az Abc News-tól. „Emberek tucatjai gondolják azt, hogy az egyetlen módja a feltűnésnek ha fontos riportereket támadnak meg" – teszi hozzá Nagourney.

Ugyanakkor a CNN politikai elemzője, Jeff Greenfield szerint „a kritikák mindig pozitívak, hiszen ez egy újabb motiváció afelé, hogy a tények, amelyeket az újságíró állít, valódiak legyenek".

A blogok növekvő erejét és hatalmát jól példázza a kiadók egyre intenzívebb érdeklődése. A Hyperion könyvkiadó júniusban hozza ki a „The Washingtonienne" című regényt, amely Jessica Cutler blogjából készül: Cutler egy éve vált híressé, amikor online naplójában elkezdett beszámolni a washingtoni politikusokkal folytatott szexuális kalandjairól .

Mialatt Cutler blogjából regény lett, más könyvek megtartják blogformátumukat. Ilyen például a "Baghdad Burning: Girl Blog from Iraq" (már lehet kapni a Feminist Press-nél), amelyben egy – Riverbend nicknév alatt publikáló – ismeretlen iraki nő ír a háborús bagdadi mindennapokról. Az iraki helyzettel kapcsolatos a nemsokára megjelenő „My War" című könyv is, amely Colby Buzzell amerikai katona szemszögéből mutatja be a háborút (ősszel a Putnam's Sons-tól).

(forrás: Corriere Online)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szammer István: A kultúra és a szabadság örök

Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényéről… Tovább olvasom