Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Támogatja a dohányzási szabályok szigorítását az omudsman

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezet-egészségügyi kockázatokkal szemben, ezért az ombudsman üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot.
Fülöp Sándor vasárnapi közleményében a törvénymódosításról indult vitával összefüggésben úgy vélekedett: a gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket, jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jognak prioritást kell élveznie a gazdasági érdekekkel szemben.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénymódosítás fontos lépés, de betartatásához rendszeres hatósági ellenőrzésre és széles körű tájékoztatásra is szükség van.

Kitért arra: a kül- és beltéri légszennyezettségi ártalmak teljes körű kiküszöbölésére is hasonló figyelmet kell fordítani. A sokféle környezet-egészségügyi kockázat közül kiemelte a közlekedési eredetű légszennyezettséget, a magas szállópor-koncentrációt, így a vissza-visszatérő szmogveszélyt, a hulladékok illegális háztartási és egyéb égetését, az allergén gyomok okozta magas pollenkoncentrációt, valamint az egyes ipari üzemek kibocsátotta por- és bűzterhelést. A környezet-egészségügyi kockázatok közé sorolta még az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagokból a belső terekbe kerülő veszélyes és sokszor rákkeltő anyagokat.

Fülöp Sándor hangsúlyozta: a környezet-egészségügyi veszélyek csökkentése érdekében hatékony állami fellépésre van szükség.

Szigorú szabályokkal biztosítani kell a fák és zöldfelületek védelmét, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni a közösségi közlekedést, határozottan fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben, elő kell mozdítani a kevésbé veszélyes anyagok használatát - szögezte le.

Hozzátette: átfogó intézkedések kellenek az allergén anyagok és növények visszaszorítására, és elengedhetetlen a környezettudatosság növelése is.

Olvasóink írták

 • 20. bánki 2011. március 06. 19:34
  „omudsman = erre azért csak ki kéne találni valami magyar megfelelő kifejezést !”
 • 19. történész 2011. március 06. 18:55
  „kovácsnééscsaládja
  ettől függetlenül mi akikkel jót tet a párt...éhen fogunk halni.A XVII sz.ban nagyobb ember próbálta halálbüntetéssel tiltani a dohányzást,,nem sikerült.A z ellenállás formáját választva újra rá gyújtok..bújócska jön..”
 • 18. la-za 2011. március 06. 18:31
  „17. kovácsnééscsaládja 2011.03.06. 18:12

  Beszélsz itt zöldségeket....... :)))”
 • 17. kovácsnééscsaládja 2011. március 06. 18:12
  „Köztudott, hogy a dohányzás az erekre milyen hatással van.., világosan kiolvasható a hozzászólásokból, hogy a szűkület utolérte a függőket...., képtelenek felfogni a lényeget.
  Joguk van szívni ott, ahol ezt Senki nem érzi. Sehol!”
 • 16. queenmargareth 2011. március 06. 18:10
  „4. kovácsnééscsaládja 2011.03.06. menj a családoddal a az Alsóvárosi Tóth-ba ott külön van választva, vagy egy ilyen prioritású családnak ez megalázó?”
 • 15. varadipal 2011. március 06. 16:57
  „Majd ha a költségvetés elkezdi megérezni a <moderálva> elmaradt jövedéki adóját, rájönnek, hogy mennyit ér az ilyen pótcselekvés.A pálinkafőzés felszabadítása nem csípi a szemét? Cigaretta még nem nyomorította meg családok ezreit, mint a pálinka.Ha nem mondták volna még neki, tájékoztatom, hogy a nem dohányzó részeg ember is okádik, mint a murányi kutyája, és ugyanúgy veri a családját, mint a dohányzó. Inkább az életszínvonal emelése, vagy lagalább a jelenlegi fenntartása lenne a proritása a hivatalának.Így válik egy semmirevaló <moderálva> fontos emberré és rakja teli az íróasztalt látszat kimutatással, hadd higgyék, hogy dolgozik.”
 • 14. notebook 2011. március 06. 16:34
  „AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKEN BELÜL kellene megtiltani a dohányzást. Hiába a kijelölt dohányzóhely, a füst mindenhova elér, a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben. Meg a nem dohányzó pedagógusok.

  Az én gyerekem már 3 éve "szívja" a dohányos pedagógusok füstjét, ha akarja, ha nem. Hiába szóltunk az igazgatónőnek, nem történt semmi, mert a dohányzóhelyiség kijelölt hely. Csakhogy a füst nem akar ott bent maradni, átjár mindent. Ezért tenni kellene ellene.”
 • 13. Yossarian 2011. március 06. 16:32
  „az irek vezették be először. ott is volt nyavajgás, sírtak a kocsmárosok, hogy így meg úgy...
  aztán kiderült, szó sincs forgalomcsökkenésről, bevételkiesésről, meg a franc tudja miről.
  ma már az angoloknál se lehet füstölni a pubokban, meg a munkahelyeken.
  és lehet még néhány európai ország ahol bevezették.
  de mindenütt bevált.
  az meg süket duma, hogy mindenkinek joga van szívni. mert nem a szívási jogában korlátozzák. lehet bagózni.
  kinn az utcán, vagy ahol egyébbként egedélyezett.”
 • 12. gumikacsa111 2011. március 06. 15:44
  „Egyébként meg lehet kultúráltan is dohányozni. Nekem még soha nem jutott eszembe ott szívni ahol tiltják vagy zavar valakit. Ehhez nem is kellenének jogszabályok.Aki bunkó annak meg aztán írhatnak paragrafusokat.”
 • 11. gumikacsa111 2011. március 06. 15:39
  „Demokrácia van stop. Mindenkinek joga van szívni stop. Az ombutsmanusnak meg a <moderálva> kellene foglalkozni stop.”
 • 10. la-za 2011. március 06. 14:44
  „5. kovácsnééscsaládja 2011.03.06. 13:09

  Ezzel a hozzáállással nem tudok egyetérteni. Ha valakit zavar a dohányfüst, akkor ne menjen olyan helyre, ahol lehet cigizni... Én is utálom, ha a nemdohányzó beül a dohányzó fülkébe a vonaton és pampog, ha rágyújtok...”
 • 9. deszkás 2011. március 06. 14:27
  „KOVÁCSNÉÉS......! És a kazánokban elégetett gumi, műanyag,és háztartási hulladékkal a szikkasztókon keresztül kivezetett szennyvizzel (aminek egy része "természetesen a talajba jut) mit tennél?”
 • 8. queenmargareth 2011. március 06. 14:05
  „5. kovácsnééscsaládja 2011.03.06. 13:09
  Szegény csóró család lehet a maguké, főzni sem kell étterembe járhatnak, remélem a virágok, mikor kiadják a lakásukban a a káros gázt azonnal kiirtják. Undorító, hogy milyen ÖNZŐEK.<moderálva>”
 • 7. queenmargareth 2011. március 06. 13:58
  „Én meg támogatnám, ha Magyarországon él ez a valaki és netalán magyar akkor magyar titulusa legyen.”
 • 6. 3xhe 2011. március 06. 13:23
  „Ki az a omudsman?”
 • 5. kovácsnééscsaládja 2011. március 06. 13:09
  „Dohányosoknak szintén, ha ott fújják, ahol olyanok szívhatják, akik nem függők a bagótól.
  Kocsmárosoknak , éttermeseknek szintén, akik nem tiltják ki végleg őket.
  Alabárdos borozója péntek este 7től éjfélig: minden asztalnál ültünk, ettünk, ittunk..., szépen, csinosan, frissen mosott hajjal..., De egy! asztalnál elkezdték a fújást. Jól megszívattak Mindenkit! Utáltuk érte őket. Van akinek a feje fájt tőlük, van, akinek a szeme szúrt, nekem a hajam, a ruhám ótvar, büdös lett(mint Mindenkinek) Undorító, önző szokás!”
 • 4. kovácsnééscsaládja 2011. március 06. 13:04
  „ügyesen”
 • 3. kovácsnééscsaládja 2011. március 06. 13:03
  „Szép és jó! De hogyan fogják gyesen betartatni mindezeket?!
  Vannak törvényeink, de minek...? Eddig is mindenki azt csinált amit akart. Következmények nélküli Ország

  Tipp:
  Nagggyon Komoly pénzbüntetés! 15 napon belül, ha nem fizet, akkor azonnal a dupláját ráterhelni az illető ingatlanára (gaz esetén, égetés esetén)”
 • 2. zero 2011. március 06. 12:50
  „Ombudsman = Atöbségi társadalmat zsaroló ember”
 • 1. deszkás 2011. március 06. 11:17
  „Hogy mi össze nem jön a dohányzás kapcsán. Mi köze az illegális hulladék égetésének a dohányzáshoz? Azt dalolva égetik el ezután is. Az is mind nagyon sok más soha nem lesz ellenőrizhető. A környezett tudat? Na ne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadába kerültek a kalkulálthoz képest a határőrök szívdobbanás mérői

Budapest - Az Országos Rendőr-főkapitányság által hat szívdobbanás mérőre kiírt nyílt közbeszerzés… Tovább olvasom