Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Termelőszövetkezetet alapítottak az igrici romák

Termelőszövetkezetet alapított a helyi cigány kisebbségi önkormányzat a Borsod megyei Igriciben, hogy így próbáljanak segíteni önmagukon.
A téeszben öt hektáron uborkát termelnek, a termést egy konzervgyár veszi át. Csaknem negyven ember dolgozik a földeken minden nap. A program olyan sikeres, hogy környékbeli településekről már jelezték: szeretnének ők is így segíteni a munkanélkülieken.

Az ötlet egy vállalkozótól, Nótár Zoltántól származik, aki húsz évig dinnyetermesztésből élt. Ő lett az Igrici Kertészeti Szövetkezet elnöke. A Független Hírügynökségnek azt mondta: jó üzlet az uborka, mivel kevesen termelik. A konzervgyárak nagyon jó árat adnak érte, úgyhogy a termesztése hosszú távon fenntartható, gazdaságos és jövedelmező.

A helyiek az induláshoz 13 millió forint kölcsönt kaptak a hátrányos helyzetűeket támogató Polgár Alapítványtól. Számításaik szerint a pénzt augusztusban visszafizetik, és onnantól önmagát eltartja a szövetkezet. A földeken most csaknem 40 ember dolgozik. Bárki csatlakozhat, aki kiváltja az őstermelői igazolványt.

A dolgozók között van olyan, akinek korábban soha nem volt munkahelye. A szövetkezet négy hónapja működik, Kislászló Csaba, Igrici polgármestere szerint már látszik az eredménye: azóta nem jelentkezett senki rendkívüli szociális segélyért.

Az emberek havonta körülbelül hatvanezer forintot kapnak kézhez. A munka folyamatos, mert szerződést kötöttek a tyukodi konzervgyárral, ott veszik át a termést. A fejlesztés pedig nem áll meg: a szövetkezet jövőre újabb földterületet vásárol, amelyen paprikát és paradicsomot is termelnek majd. A szomszéd település pedig már jelezte, segítséget kérnek, mert ők is szeretnének hasonló ültetvényt.

Olvasóink írták

 • 11. varadipal 2009. július 13. 17:53
  „Láttam amikor az új Tsz anyagbeszrzői szerszámot vásároltak. Megnézték előszőr is, hogy a kapanyél vége jól meg van-e csiszolva. Kérdezte a gazdabótos, miért ezt nézik? Azt mondta a fő Lákátos, hogy rücskös végű kapán nem lehet könyökölni, mert tör. Tartok tőle, hogy az árbevételből hamarabb fizetik ki a potrohos nyaknélküli uzsorást, mint a Polgár alapítvány kölcsönét, hacsak a kettő nem ugyanaz.”
 • 10. maradando 2009. július 10. 13:44
  „A bodza még a favorit a mai napig.Az uborka földet meg kiadja bérművelésre a "magyaroknak".Kéz kezet mos ,s még dolgozni sem kell ! :((”
 • 9. flexsnake 2009. július 10. 13:14
  „nem megy csődbe :) Lesz rá állami támogatás. :D Ezaz, csak éltessétek még az integrációt meg menjetek az utcára tüntetni, ezt éritek el....”
 • 8. Naca 2009. július 10. 12:12
  „Nincs kétségem affelől, hogy vannak olyan romák, akik munkával szeretnék a pénzüket megkeresni. De kérdezem - és ez tapasztalat - ki védi meg őket és munkájuk gyümölcsét a tolvajoktól? Azoktól, akik csak szüretelni akarnak? Nagyon sokszor az vette el a dolgozni akarók kedvét is, hogy ellopták, amit ők megtermeltek! És a saját fajtája!”
 • 7. Otaku 2009. július 10. 11:02
  „Jól hangzik, de szeretnék egy cikket látni erről egy év múlva is.”
 • 6. IVY 2009. július 10. 10:21
  „Hahha.:)

  Ez a nap vicce!

  És ez után majd egymást lopják meg?

  Végül is......?”
 • 5. bo 2009. július 10. 10:10
  „Lemegy az uborkaszezon, jön a tyúk. Kezdetnek néhány instrukció: Lopj egy tyúkot..........”
 • 4. jurigeller 2009. július 10. 08:51
  „Majd megunják! Nem való a munka a cigánynak.”
 • 3. Birodalmi 2009. július 10. 07:30
  „40 ember 5 ha, kicsit sok, nem bírja kitermelni, szerintem is csőd lesz a vége, de ne legyen igazam”
 • 2. gróf 2009. július 10. 07:29
  „Januárban mennyi uborkát termelnek majd?”
 • 1. kiskacsa 2009. július 10. 07:10
  „40 ember az cirka havi 2,4 millió. Van még egy hónapnyi tartalék. Talán. Sietni kellett ezzel a hírrel, hogy még érvényes legyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az előírásoknak megfelelően működik a ferihegyi repülőtér

Nem okozhatott egészségkárosodást és az ingatlanok értékének csökkenését a Budapest Airport zaj- és… Tovább olvasom