Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tíz kérdésben kezdeményez népszavazást az LMP

Az LMP az alapvető munkavállalói jogok érdekében tíz, "a kiszolgáltatottság és a megszorítások" ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást az Országos Választási Bizottságnál - jelentett be hétfőn Schiffer András.
A frakcióvezető, aki Szél Bernadett választmányi szóvivővel közösen a Parlament melletti József Attila-szobor előtt tartotta sajtótájékoztatóját, kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy meglátásuk szerint a kormány "kezet emelt a törvényesen megszerzett jövedelmekre és kezet kíván emelni (...) a munkavállalói jogokra".

A politikus egy kérdésre azt felelte, véleményük szerint reálisan 2012-ben lehetne megtartani a kezdeményezésük nyomán indult népszavazást.

A tíz kérdésben többek között azt akarják megtudni, hogy a szavazók egyetértenek abban, hogy az álláskeresési járadék folyósításának ideje ne lehessen 270 napnál kevesebb és annak összege ne legyen alacsonyabb, mint az érintett legutóbbi 12 havi átlagkeresetének 80 százaléka.

Az LMP a tervezett népszavazás során olyan kérdést is feltesz, amelyekben a résztvevők dönthetnek arról, hogy 18 év legyen-e a tankötelezettség felső korhatára.

A munkavállalói próbaidőnél az ügyben kérnek véleménynyilvánítást, hogy az maximum három hónap lehessen-e, a munkaviszony egyoldalú megszüntetésekor pedig az idén január 1.-jén hatályos szabályokat kelljen-e alkalmazni.

Azt is tudakolják, hogy a munkaidőkereten felül járó bérpótlékot a személyi alapbér ötven, míg a pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlékot a személyi alapbér száz százalékában határozzák-e meg. Egyúttal arra is rákérdeznek, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkavállaló által kérvényezett időpontban kelljen-e kiadni és hogy annak mértéke ne csökkenjen a 2011. január 1.-jén hatályos szabályokhoz képest.

Utolsó kérdésük arra irányul, hogy a válaszadók többségének igen felelete esetén az Országgyűlés ne vonja el az idén január elsejéig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságokat.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy a kormány úgy állítja be tervezett intézkedéseit, mint amelyek rugalmas és hatékony munkaerőpiacot hoznak létre. Az LMP viszont úgy látja, hogy a tervezett intézkedések egyike sem javítaná érdemben a versenyképességet.

Schiffer András kérdésre válaszolva elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezéshez a választók közül keresnek szövetségeket, de felveszik a kapcsolatot a szakszervezetekkel és az érdekvédelmi szövetségekkel is.

Arra a felvetésre, hogy kérdéseik egy része áttételesen költségvetési kérdéseket érinthet és így akár az Alkotmánybíróságon (Ab) is megtámadhatóak, azt felelte, hogy számolnak a jövendő jogvitákkal, ezért "pótkérdések özönét" fogják benyújtani. Hozzátette, ha az Ab a Fidesz szociális népszavazáson feltett kérdéseit jóváhagyta, akkor nem tudja elképzelni, hogy az övékét erre hivatkozva ne engedjék át.

Scheiring Gábor annak kapcsán, hogy Czomba Sándor államtitkár múlt heti bejelentése szerint nem nyúlnak hozzá az alapszabadság mértékéhez, azt mondta: a konvergenciaprogramban és a Széll Kálmán Tervben viszont szerepel egy ilyen intézkedés.

Olvasóink írták

 • 16. papsajt 2011. május 24. 08:01
  „"Minden héten nagyjából 25 órára a világ megáll."- Minden hétvégén legyen 1 pihenőnap!
  hagyomanyaink szerint:

  http://hagyomanyaink.blogspot.com/search/label/Shabbat”
 • 15. bánki 2011. május 23. 18:17
  „Rendben !

  Fizessék a zsidók !

  Lehet más farkát a csalánba verni, de ki fizeti a révészt ?”
 • 14. dodó 2011. május 23. 17:26
  „Ha nem velünk fizettetik meg, hanem az LMP-s (b)libsik és mentoraik (pl a kedves aranyszívű Field fajtárs) állják a költségeket, támogatom!”
 • 13. malovics 2011. május 23. 16:28
  „Achilleus,

  az LMP sosem hirdetett gazdasági liberalizmust.

  Ha Ön szerint a jelen körülmények közt a munkavállalók alapvető érdekei mellett történő fellépés szociális demagógia, akkor Ön biztos nem bérből él. de biztosan nem átlagos, pláne nem átlag alatti bérből.

  M.Gy.”
 • 12. Freimann 2011. május 23. 16:19
  „arra nem kérdeznek rá, hogy mi legyen az LMP követendő stratégiája? rájuk férne...”
 • 11. szpirigonzálesz 2011. május 23. 15:36
  „A kérdések egy része jogos, másik része az olcsó népszerűséget hajhássza.”
 • 10. achilleus 2011. május 23. 15:30
  „Egyébként pedig, ha valamely beírásomra, csak "lehülyézés", személyemmel kapcsolatos megjegyzések jönnek mindenféle érdemi ellenvetés nélkül, akkor az rám kifejezettem megnyugtatóan hat. - Talált, elsüllyedt.”
 • 9. achilleus 2011. május 23. 15:25
  „"Most a szocialisták demagógiára hajlamos szavazótáborát vették célba, ennyi."

  Nem mindenkit, hanem a szociális demagógiára hajlamosakat. De ezt vélhetően nehéz beleérteni, bár így gondoltam eredetileg. Különben miért menne le kutyába egy eddig gazdasági liberalizmust hirdető párt? Ha nem a voksokért, amit úgy szerez meg, és onnan, ahonnan reméli.”
 • 8. Larsson 2011. május 23. 14:27
  „Igazuk van, támogatom. Ha egy narancs párt játszhatott ezzel a játékszerrel, akkor az lmp miért ne tehetné meg?! Hajrá!”
 • 7. mazsolaszolo 2011. május 23. 14:20
  „Rendben.
  Ki fizeti a révészt?”
 • 6. achilleus 2011. május 23. 14:09
  „5. szatyi 2011.05.23. 14:02
  Ezek a kiadások az életbe lépő új alkotmány alapján nem finanszírozhatók például az államadósság növeléséből. Akkor vajon miből lehet finanszírozni? Semmiből, illetve a tényleges munkavállalók kizsigereléséből. Ezt a Schiffer-banda is tudja. Most a szocialisták demagógiára hajlamos szavazótáborát vették célba, ennyi. Hacsak nem tudatosan törekszenek az ország kinyírására, az ilyen túlköltekező államokat PIGS-nek nevezik, és páriákká lettek az EU-ban, az IMF-nél, és mindenütt, ahol szóba kerül az a szó, hogy "hitel".”
 • 5. szatyi 2011. május 23. 14:02
  „Már megint nagyon okos vagy!”
 • 4. achilleus 2011. május 23. 13:57
  „"Azt is tudakolják, hogy a munkaidőkereten felül járó bérpótlékot a személyi alapbér ötven, míg a pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlékot a személyi alapbér száz százalékában határozzák-e meg."

  Schiffer "úr", ez tipikus szakszervezeti dolog, érdekegyeztető tanács, kollektív szerződés, .... tudja, ezekhez a kérdésekhez a munkáltatóknak is van egy-két szavuk. Vagy az most nem számít? Feláldozzuk a demagógia végtelenül ostobára sikeredett oltárán. Vagy maga már eleve tudja, hogy ilyen kérdés nem lehet népszavazás tárgya, és erre játszik. Nagyon átlátszó Schiffer úr, annyira átlátszó, hogy csak a kérdés ostobasága a nagyobb.”
 • 3. achilleus 2011. május 23. 13:53
  „"A munkavállalói próbaidőnél az ügyben kérnek véleménynyilvánítást, hogy az maximum három hónap lehessen-e, a munkaviszony egyoldalú megszüntetésekor pedig az idén január 1.-jén hatályos szabályokat kelljen-e alkalmazni."
  --- azaz, Schiffer úr, Ön szerint mindenki tudja, hogy ezév január elsején hogyan volt ez szabályozva? Egyébként pedig minek próbaidő?? Miért max 3 hónap, miért nem 1 hét, vagy 20 perc, A munkavállalót legfeljebb felveszik határozott időre, ami mondjuk éppen 3 hónap, na ehhez mit szó? Pedagógusoknál úgyis divatossá vált az szdsz-elődpárt uralma idején a 8 hónapos szerződés.”
 • 2. achilleus 2011. május 23. 13:48
  „"összege ne legyen alacsonyabb, mint az érintett legutóbbi 12 havi átlagkeresetének 80 százaléka."
  --- még akkor se Schiffer úr, ha az illető másfél millát kapott előtte, és mondjuk leváltották, mert "problémák" adódtak? E látszólag szociális indíttatású javaslatnak legfőbb haszonélvezői a fehérgallérosok, Schiffer "úr", a hiányt persze majd fizeti az a minimálbér körüli munkás, aki dolgozik, az adójában, egyebekben.”
 • 1. achilleus 2011. május 23. 13:43
  „"kezet emelt a törvényesen megszerzett jövedelmekre"

  Szilágyiné 100 millájára gondol Schiffer úr??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek és kerülő úton járnak a nemzetközi vonatok

Lezárták a vasúti pályát egy baleset miatt hétfő hajnalban az ausztriai Götzendorf és Himberg… Tovább olvasom