Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Több ezren vesztik el munkájukat a következő hetekben?

Bajnai Gordon szerint számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek.
Bajnai szerint számítani kell arra, hogy a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek az országban, ugyanakkor a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott támogatást ad a munkahelyek megtartására, újak létesítésére - a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről szombaton Budapesten, az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt. A Fidesz szerint Bajnai Gordon megszólalása döbbenetes.

A héten bejelentettek szerint a közeljövőben 1760 munkahely fog csoportos létszámleépítéssel megszűnni, az előző héten bejelentett 1400 után - közölte a politikus kérdésre válaszolva. A miniszter szerint ez a folyamat gyorsulni fog, és rövid távon nem várható változás, azaz arra kell számítani, hogy a következő hónapokban romlani fog a helyzet. Felhívta arra a figyelmet, hogy egyelőre Nyugat-Magyarországon nagyobbak a leépítések. Mint mondta, sokan inkább azt a megoldást választják, hogy leállnak egy hónapra, mint hogy elküldjenek embereket.
Szerinte először a bérbe adott munkavállalóktól válnak meg a vállalkozások, és igyekeznek megtartani jól képzett szakmunkásaikat.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott támogatást ad a munkahelyek megtartására és újak létesítésére. Az uniós forrásokból annyi pénzt csoportosítottak át, amennyi 100 ezer munkahely megtartásához és 20 ezer munkahely létrehozásához elegendő az 5-50 embert foglalkoztató vállalkozásoknak - fűzte hozzá. Közölte, regionális válságkezelő alapokat állítanak fel, hogy ha egy térségben sok munkahely szűnik meg, akkor a kormány egyfajta katasztrófasújtott övezetté nyilváníthatja azt, majd meglévő uniós, illetve hazai forrásokkal megpróbálja megtartani vagy újraindítani a munkahelyeket.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy az MSZP választmánya támogatta a kormány hatpontos válságkezelő csomagját, és javasolta szerkezeti reformok elindítását is. Úgy fogalmazott, a rövid távú válságkezeléshez az eszközök a kormány kezében vannak, de ahhoz, hogy Magyarország ebből a válságból erősebben jöjjön ki, mint ahogy belement, lényeges változtatásokat kell végrehajtania. Ehhez szükség van az MSZP-n kívüli más parlamenti erők támogatására is.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mennyivel fog hozzájárulni a jövő héten bejelentendő uniós szintű válságkezelő csomaghoz, és igényel-e támogatást belőle, a miniszter közölte, nem ismert még a csomag finanszírozása. Az azonban világos, hogy Magyarországnak lényeges kiadáscsökkentést kell végrehajtania, amivel az ország már idén teljesíti a maastrichti kritériumok egyikét. Hozzátette: ez nem teszi lehetővé, hogy a költségvetésből rövid távon jelentős többletpénzt fizessünk az EU-nak.

A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András közleményben reagált a miniszter szavaira: "Bajnai Gordon megszólalása azért döbbenetes, mert egy kormánynak nem az a feladata, hogy a munkahelyek megszűnését jelentse be, hanem hogy elmondja, mit tesz ez ellen" - írta.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Ladisz 2008. november 24. 19:08
  „epityu!

  köszönöm a segítséget! megnéztem a" trenkwalder" természetesen semmi állás Hmvhelyen!
  pár hónapig talán megleszek munkanélküli segélyen . csak az a baj ,hogy minimálbéren vagyok bejelentve ,és az nem sok lesz. Na és persze nyakomon a lakáskölcsön is,ami mostmár igencsak felugrott!
  Szerintem az EU eddig nem sok jót hozott nekünk,és nem is fog! Úgylátom szépen tönkretette a gazdaságunkat a mezőgazdaságot az ipart. Gyurcsányt nem érdekli .4,9milliárdos vagyonnal a hátamögött!”
 • 20. eperjesigyorgyne 2008. november 24. 18:04
  „eperjesi gyorgyne vagyok hodmezővásárhely éva u 5 2em 5 .zyigmondy zrt l nyugdijasokat dolgoztatnak fiatalok helyet.”
 • 19. achilleus 2008. november 24. 15:13
  „"Gyurcsány Ferenc biztos benne, hogy nem kell benyújtania lemondását - internetes blogjában arról ír, szerinte a 2009. évi költségvetés többséget kap a parlamentben, és ez legalább annyira a legnagyobb ellenzéki párt kudarca lesz, mint amennyire a kormány sikere."

  Nem a Fideszt győzted le te szerencsétlen, hanem a nyugdíjasokat és a közalkalmazottakat. Ha valaki ennek örül az tényleg egy szellemi toprongy!!!”
 • 18. fleto666 2008. november 24. 12:41
  „Vers a bölcs vezérről

  Állj arrébb bölcs Gyurcsány, lásd itt ez öregek,
  Hadd süsse a napfény e galamb-ősz fejeket;
  Tartsd fel három ujjad, esküdjél az égre,
  Sőt, az IMF-re s vezetőségére,
  Hogy az a nyugdíjka, a tizenharmadiki,
  Nem fog az eltűnni, nem radírozzátok ki.

  Eléálla Gyurcsány, térdben összeesve,
  Görnyedező háttal, mintha pénzt keresne,
  Mi elgurult a padlón, s most ágy alatt dorombol,
  Mint egy házi cica, ki egérre gondol.
  Kezei reszketnek : tán erő hijában ?
  Tán a lelki vádtól, álság álarcában ?

  Esküszöl, Esküszöm aranyra, pénzekre,
  Utolsó napomra és örök idvemre.
  Esküszöl, Esküszöm, s ha hamisat szólok :
  Se földben, se mennyben ne lehessek boldog,
  Föld kidobja testem, ég kizárja lelkem,
  Ama sebes örvény hánytorgasson engem.

  Lakoma a Tisztelt Házban, nagy mulatság,
  Ej, haj! dinom-dánom : minek az igazság;
  Nem azé a madár, aki elszalasztja,
  S kinek a foga fáj, tartsa nyelvét rajta.
  Lám a bölcs Gyurcsánynak esze volt előre,
  Mindenre esküdött, égre és a földre,
  Mennyekre, pokolra, háborgó tengerre,
  Egyre nem : a saját elnöki tisztére !

  Mert az szeplőtelen, mert vitathatatlan,
  Hazugság - s hamisság - mentesként parttalan,
  Végtelen e tisztség, s királyiként örök,
  Éljen soká ! - zengik a pénzügyi körök.
  Amíg Ő van nekünk, kárunk mind áthárul,
  Leveszi a nagy súlyt Ő a bankár vállrul.
  A nyugdíjas nem szól, az szó nélkül bírja,
  Ha meg mégsem tetszik, tessék, ott a sírja !”
 • 17. benq 2008. november 23. 20:51
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 16. homer 2008. november 23. 18:48
  „Az 5.hez..
  Ez a "recesszio vagy mi", a legoptimistább előrejelzések szerint is, 3-4 évig fog tartani!”
 • 15. keletaru 2008. november 23. 18:37
  „Persze mi vagyunk a hibásak , hisz nyertek a választásokon . Joguk volt hozzá ,érinthetettlenek . Nekik jutalom nekünk meg fizetni kell a hibáikért ! Röhej , most is csak az észt osztják nem tesznek semmit !”
 • 14. homer 2008. november 23. 18:00
  „Köszi a linket..
  Eeeez nagyon durva lesz!!!!”
 • 13. achilleus 2008. november 23. 17:44
  „Egy komment a Jobbklikkről (rövidítve), az angolul nem tudóknak (csak a Jövőre vonatkozó rész):
  Rabban | 2008. november 20. | 10:31
  "(...) Az IMF szakértői anyagából, ill. a portfolio.hu cikkéből (link) kiderül, hogy még az idén 21 millió SDR, vagyis kb. 25 millió euró (6,8 Md Ft) lesz a kamatfizetési kötelezettség. Jövőre 4 részletben további ~12 Md eurót hívunk le, amelynek a kamattörlesztése 420 millió euró lesz (kb. 114 Md Ft). 2010-ben kapjuk meg az utolsó, 500 millió eurós részletet, a kamattörlesztés viszont már 173 Md Ft-ra fog emelkedni. Összesen 2014-ig fizetjük majd a kamatokat, összesen kb. 2,6 Md eurót, vagyis több, mint 700 Md Ft-ot. Meg kell persze említeni, hogy ez még mindig jóval kevesebb másfél éves periódusra vetítve (2010 februárjáig szól a hitel), mint a "rendes", állampapír-piaci hozamszintek után fizetett kamatterhek. Kb. a fele annak. (Persze nem kizárt, hogy ezalatt még lesz normál állampapír-kibocsátás is, diszkontkincstárjegy pedig mindenképpen, plusz a már korábban felvett hiteleink kamatai...)

  Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a pénz lehívása még akkor is súlyos százmilliárdokba kerül nekünk, ha egy fillért nem költünk el belőle, csak az MNB számláján tartjuk, devizatartalék címén. Persze igenis el fogjuk költeni egy jó részét, sajnos szüksé lesz rá. Veres például bejelentette, hogy az EU-tól kapott másik, 6,5 Md eurós hitelkeret idei első, 2 Md-os részletét máris lejáró adósságok fizetésére fogjuk fordítani. Ennyit a "nem muszáj hozzányúlni"-ról..."”
 • 12. geza 2008. november 23. 17:31
  „Igen, Megcsináltuk. Dübörög a pannon puma...”
 • 11. Johnson 2008. november 23. 16:56
  „bajnai,,,te rád már nem fog emlékezni pár év mulva senki! tényleg döbbenet basszus....”
 • 10. KukoricaJancsi 2008. november 23. 16:41
  „"...Az uniós forrásokból annyi pénzt csoportosítottak át, amennyi 100 ezer munkahely megtartásához és 20 ezer munkahely létrehozásához elegendő ..."

  Hogyha a pénzeket megint olyan célokra fordítják, amelyek feneketlen zsákként nyelik a pénzt, abból megint válság lesz!
  Nem inkább máshogy kellett volna ezt kezelni , már évekkel ezelőtt??”
 • 9. nem,nem,soha 2008. november 23. 16:25
  „Thank you achilleus!

  I´m thankful for this link, however the underskilled language problem is just the smaller one of the Hungarian nation. In my opinion there is a biggest one: even if this document would be available in English, just 1-2% of the society could understand it, but I´m sure that the post communist government would start a disgusting, unfair campaign against it.”
 • 8. achilleus 2008. november 23. 12:18
  „http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/10D22431000DC86FC12575040051FAC3?
  A fenti link tartalmazza az IMF országjelentését 2003-2008-ig és a prognózisokat is,
  továbbá a Veres és Simor által aláírt szándéklevelet,
  valamint a visszafizetés menetrendjét. stb.
  Csak angolul, de az ábrák is informatívak. Kb. 100oldal”
 • 7. KovácsPistike 2008. november 23. 11:57
  „A maastrichti kritériumok "egyike" senkit nem érdekel, még az EU-t sem.
  Az ERM II. árfolyamrendszerbe való belépés Veres szerint 600 milliárd forintos költségvetési kiadáscsökkentéssel megvalósulhat jövőre.
  A 600 milliárdot azonban eddig is elő lehetett volna teremteni, ha nem szórják szét az adófizetők pénzét. (csak a 4-es metró már 512 milliárd felett tart, nem beszélve a völgyhidakról, a löszbe épített alagutakról, a drága közbeszerzési pályázatokról, a fekete gazdaságban meglévő 200 milliárdról, stb.).
  A magyar állam csődje ezzel a kormánnyal elkerülhetetlen. Eddig is az EU mentett meg bennünket a fizetésképtelenségtől.”
 • 6. che 2008. november 23. 11:31
  „Nagyon jó hogy csinálták az amcsik ezt a "válság"-ot, rá lehet mindent fogni ! A baj csak az hogy nem a sok vérszívó bank tűnik el az élet színpadáról (max.3-at engednék létezni) hanem a kisember szívja meg ezt is ! A bankokat segíteni kell...miért ? Ha ide jutottak, ha igaz az egész ,akkor igyák meg a levét ! De a segítséget a kisembereknek kell adni hogy tudjanak élni, visszafizetni a tartozásokat, aztán talpra áll majd a világ ! Vagy mégsem ? Lehet hogy a globalizáció nem is olyan jó dolog ? Lehet hogy csak a felső százezernek jó ?”
 • 5. epityu 2008. november 23. 11:06
  „LukSzusz !
  Gratulálok !
  "Nem baj Gordon,az a lényeg hogy ti időben szétloptátok az országot"
  Mi az hogy ti ? S ki a Mi ?
  A kormányzatra gondolsz ? Arra ,hogy most az MSZP van hatalmon , s nem a Fidesz ? Azok nem loptak ? Dehogy nem . Akárki hatalomra kerül az bizony lenyúlja a sápot .
  Voltak kollegáim akik szidták az autópálya építéseket , mert milyen sokba kerül . Igazuk volt .S amikor zúzott kővel ,olcsón beterítették az udvart akkor kuss volt .S akkor sem nyavajgott senki , amikor 150 ért vették a 300 ft. dizelolajat . Ezért volt drága , mert mindenhova csurrant -csöppent .
  Ladisz , ha volt fönököd ilyen ember , hogy rád semmi tekintettel nincs , szerintem ne bánd , biztos találsz jobbat .Pl ajánlom figyelmedbe a trenkvaldert , elég jó közvetítő .
  Remélem gyorsan lecseng ez a "recesszio , vagy mi " !!! :)”
 • 4. achilleus 2008. november 23. 10:27
  „"Felhívta arra a figyelmet, hogy egyelőre Nyugat-Magyarországon nagyobbak a leépítések."
  - a MOTIM ugyebár mosonmagyaróvári székhelyű.”
 • 3. Ladisz 2008. november 23. 10:20
  „Én december közepétől vaszítem el a munkahelyem. Természetesen minden végkielégítés nélkül ! De a lényeg ,hogy a "válalkozó" akinél dolgoztam nyereséggel és tömött zsebekkel hadja abba. Ha Ő az élete végéig sem dlgozik már akkor is megél! Remek kifogás ez a gazdasági válság!!”
 • 2. LukSzusz 2008. november 23. 10:12
  „Nem baj Gordon,az a lényeg hogy ti időben szétloptátok az országot,nektek tellik liba pecsenyére.Érdemes megnézni ennek a sunyi rókának a vagyonnyilatkozatát,ővé a fél Baja és környéke.És még amiről nem tudunk,ezért áll így ez az ország mert vagyon kb,2-300 milliárdosnál van.Rablók.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzzel és balesettel indult a vasárnap reggel Budapesten

Balesetben kigyulladt autóhoz és lángoló háztetőhöz is hívták vasárnap reggel, szinte egyidőben a… Tovább olvasom