Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Több mint 260 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Az elmúlt napokban kialakult árhullám a Dunán Nagymaros térségében tetőzik, a Lajta továbbra is árad.
Jelenleg 263 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. Budapestnél az előrejelzések szerint nem kell a rakpartokat lezárni.

A tájékoztató szerint az elmúlt napokban kialakult árhullám a Dunán Nagymaros térségében tetőzik, az elsőfokú készültség szintje alatti vízállással. Az árhullám tetőzése a folyón lejjebb várhatóan csak Bajánál és Mohácsnál közelíti meg az első fok szintjét, Budapestnél az első fok szintje alatti lesz a tetőzés, a rakpartokat előreláthatólag nem kell lezárni.

A Lajta továbbra is árad, a tetőzés kedd hajnalban várható, a készültség harmadfokú.

Az utóbbi napok sok csapadéka a Hernádon a harmadfokot meghaladó, a Sajón a másodfok szintjét elérő árhullámok kialakulását eredményezte.
Az OKF harmadfokú készültséget tart fenn a Hernád mentén 62, a Lajta mentén 36 kilométeren. Másodfokú a készültség a Rábán és a Répce árapasztón 36 kilométeren. Elsőfokú készültség van a Duna Szigetközi szakaszán, a Marcalon és a Sajó mentén egy-egy területen.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket idézve azt írták, hogy az elkövetkező napokban várhatóan egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, és bár hétfőn még több helyen előfordulhatnak záporok, további jelentős csapadék nem várható a Duna vízgyűjtőterületén.

A tájékoztatás szerint a Lajtán jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számításai szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.

A Hernádon a tetőzés Gesztelynél hétfő éjszaka, kedd hajnalban következik be, a harmadfok szintje fölött.

Árvízvédelmi készültség a Duna romániai szakaszán is

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszán, ahol a gátak a hatóságok reményei szerint képesek lesznek ellenállni a következő napokban várhatóan növekvő vízhozamnak.

Victor Ponta román miniszterelnök vezetésével hétfőn Bukarestben ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. A tanácskozáson bejelentették, hogy a Duna romániai szakaszán a következő napokban másodpercenként 13 500 köbméteres vízhozamra számítanak, ami azt jelenti, hogy a gátak magasságát nem haladja meg a vízállás. A hatóságok szerint kockázat a gátak ellenálló képességével kapcsolatban áll fenn.

A vízállás várhatóan vasárnap fog tetőzni. Ion Sandu, a román országos meteorológiai intézet vezetője közölte, hogy jövő keddig nem hull majd jelentős mennyiségű csapadék sem Romániában, sem a Duna vízgyűjtő medencéjében. Újabb esőzések jövő keddtől várhatók, addig viszont várhatóan levonul a mostani, első árhullám.

Liviu Dragnea román miniszterelnök-helyettes szerint azonban legalább négy-öt hétig lesz megnövekedett vízhozama a Dunának Románia területén, ezért elsősorban a gátak ellenálló képességével kapcsolatban merülnek fel kockázatok. Dragnea szerint nem készülnek települések kilakoltatására, ilyen rendkívüli intézkedésre egyelőre nincs szükség.

A Duna romániai szakaszán szombattól van érvényben jövő hétfőig narancssárga jelzésű árvízriadó, ami Mehedinti, Dolj, Olt és Teleorman megyéket érinti.

A román miniszterelnök bejelentette, hogy Románia egy nagy teljesítményű vízszivattyút bocsát Szerbia rendelkezésére, valamint takarókat, ivóvizet és élelmiszereket küld az ottani árvízkárosultak megsegítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb rendezvényekre is kötelező lesz mentési tervet készíteni

Eddig az 50 ezer fősnél nagyobb rendezvények esetén volt kötelező a mentési terv, egy rendelettervezet ezt 5 ezresre csökkentené. Tovább olvasom