Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Több mint 500 határozatot hozott az OVB tavaly

Tavaly 504 határozatot hozott az Országos Választási Bizottság (OVB), ezek közül 150 a júniusi európai parlamenti (EP) választással kapcsolatban született.
A testület 2009. január 6. és december 17. között 48 ülést tartott, 504 határozatot adott ki és 2 állásfoglalást fogadott el. A testületnek az EP-választás időszakában 21 ülése volt, ezeken 161 határozatot hozott.

Az OVB több mint 300 országos népszavazás, népi kezdeményezés ügyében is döntött, mivel jogszabályban meghatározott feladata az országos népszavazási kezdeményezések, népi kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének, illetve a konkrét kérdésnek a hitelesítése.

A népszavazásról szóló törvény szerint az ország sorsát érintő legfontosabb ügyek eldöntésében, illetőleg a képviseleti döntések befolyásolásában vagy megváltoztatásában a nép közvetlenül, népszavazás útján is részt vehet.

A választási bizottság több népszavazási kérdést is hitelesített, így például lehet népszavazást tartani arról, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a bírák által betartandó etikai normákról. Hitelesítették azt a kérdést is, amellyel annak érdekében kezdeményeztek népszavazást, hogy az Országgyűlés alkosson jogszabályt a testület ügyrendjéről.

A tapasztalat azonban az, hogy hiába hitelesít az OVB évente több mint egy tucat népszavazási kérdést, legfeljebb egy-két kérdésben gyűlik össze a rendelkezésre álló négy hónap alatt a népszavazás kiírásához szükséges számú, 200 ezer hiteles aláírás. Tavaly is csak egy ilyen kérdés volt - a képviselői költségtérítésről -, az Országgyűlés határozott is a népszavazás elrendeléséről, azt azonban az Alkotmánybíróság okafogyottnak találta, mivel a képviselők még a referendum kiírása előtt törvényben újraszabályozták a kérdést.

A testület munkáját nehezíti, hogy egyesek - az OVB több tagja szerint - komolytalan, a népszavazás intézményéhez nem méltó kérdésben kezdeményeznek népszavazást. Ilyen volt például az, amelyben azt kezdeményezte valaki, hogy a kutyát minősítsék ehető haszonállattá. Az OVB elutasította a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy az komolytalan, abszurd és érdemi elbírálásra alkalmatlan.

Több olyan kezdeményezés is érkezett a testülethez, amely arra irányult, hogy sms-ben, mobiltelefonon vagy e-mailben lehessen szavazni az országos választásokon. Az OVB ezeket azért utasította el, mivel ez a mód sértené a szavazatok titkosságát és egyenlőségét. Többen kezdeményezték a királyság visszaállítását is, de ezt - mivel ez az alkotmány módosításával járt volna - szintén nem hitelesítette a testület.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A testület általános feladata, hogy állásfoglalást ad ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért és az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítja a választás országosan összesített eredményét. Dönt az országos népszavazás kapcsán az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hitelesítéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tévécsatorna indult: FEM3

A FEM3 nőknek szóló új szórakoztató csatorna elsősorban a 25-34 év közötti nők igényeit szeretné… Tovább olvasom