Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Több ponton változott az adózás rendje

Jövőre hatályba lép a személyi jövedelemadó korábban már elfogadott módosítása, ennek alapján az új adókulcsok 18–26–38 százalék lesznek – jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
László Csaba
A pénzügyminiszter elmondta: a 800 ezer forintig tartó sávban ezzel 2 százalékponttal, a 800 ezer és 1,5 millió forint közötti sávban 4 százalékponttal és 1,5 millió forint felett 2 százalékponttal csökken az adókulcs. László Csaba hozzátette: az adójóváírás összege a bér 18 százaléka, maximum havi kilencezer forint, amit évi 1,35 millió forintos jövedelemig teljes egészében, e fölött 1,95 millió forintig pedig fokozatosan csökkenő mértékben lehet igénybe venni.

Megszűnik a nyugdíjjárulék és a magánnyugdíj-pénztári tagdíj adókedvezménye. Az adómértékek csökkentése és a sávszélesítés hatására ennek ellenére minden kereseti kategóriában csökken az adóelvonás mértéke. Jövőre egy százalékponttal négy százalékra emelkedik az egészségügyi járulék mértéke, amely az egészségügy korszerűsítésének forrásául szolgál.

Új adókedvezmények is életbe lépnek, a munkáltató havi hozzájárulásának mértéke az egészségcélú megtakarítások ösztönzése érdekében, a minimálbér 100 százalékáról 130 százalékra nő. A magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes pénztárak által teljesített nyugdíjszolgáltatások egyértelműen nyugdíjnak minősülnek. „Adómentes lesz a költségvetési szervvel vagy önkormányzattal kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésből származó bevétel" – mondta a miniszter.

Emelkedik a családi pótlék

A lakáshitel adókedvezménye a jelenlegi 240 ezer forintról évi legfeljebb 120 ezer forintra csökken. Új lakásnál 10 milliós hitelig, használt lakásnál pedig 8 milliós hitelig lehet igénybe venni. A kedvezmény évi 3,4 millió forint jövedelemig teljes összegben, 4 millió forintig csökkenő mértékben, e fölött pedig nem jár.

A családi pótlék az egygyermekes családok esetében 300, kétgyermekeseknél 600, háromgyermekeseknél pedig 1200 forinttal nő havonta, ezzel – a pénzügyminiszter szavai szerint – az ellátás megőrzi reálértékét. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás összege a jövő évi nyugdíjminimum 22 százalékára emelkedik. László Csaba szólt arról, hogy jövőre tovább bővül az ingyenes tankönyvben részesülők köre.
A pénzügyminiszter bejelentette, hogy jövőre megszűnik a 0%-os áfakulcs, helyét az 5 százalékos kulcs foglalja el, a korábbi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik és a normál kulcs továbbra is 25 százalék marad.

A gyógyszerek, a tankönyvek és a könyvek is az 5 százalékos kulcs alá tartoznak majd. A gáz- és távhőszolgáltatás nem kerül át a normál kulcsba, marad a 15 százalékos besorolása. A személyszállítás áfája is 15 százalék lesz, az ehhez kapcsolódó fogyasztóiár-kiegészítés összege jövőre nő, rendszere változik. A villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok a 25 százalékos kulcs alá tartoznak majd. Az alkohol jövedéki adója 15 százalékkal, a cigarettáé 35 százalékkal, a vágott dohányé pedig 121 százalékkal növekszik.

„Az idén és jövőre jelentősen emelkedik az öregségi nyugdíjak vásárlóértéke" – mondta László Csaba. Hozzátette, hogy az idén januárban 8,4 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és novemberben a kormány várhatóan 2–2,1 százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésről dönt. „Jövőre a nyugdíjak januárban 6 százalékkal emelkednek" – mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy 2004 novemberében a 13. havi nyugdíjból már kétheti, az 53. és 54. heti nyugdíjat is felvehetik az idősek, ami 2 százalékkal emeli a nyugdíjakat.

Jövőre 30 százalékra emelkedik a saját nyugdíjjal rendelkezők özvegyi nyugdíja, és 2004-ben is igényelhetnek méltányossági nyugdíjat mindazok, akiknek nyugdíja nem éri el a minimális nyugdíj kétszeresét.

A versenyképesség-növelő intézkedésekről

Jövőre a társasági adó 2 százalékponttal 16 százalékra csökken – jelentette be László Csaba a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. Elmondta a többi között, hogy a befektetések ösztönzése érdekében kedvezőbb szabályok lépnek életbe. A fejlesztési adókedvezmény értékhatára 10 milliárd forintról 5 milliárd forintra csökken, a hátrányos térségekben 3 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra változik. Az adókedvezményt az eddigi öt év helyett tíz évig lehet igénybe venni. A létszámnövelési feltétel 500 főről 200 főre csökken. Az adókedvezmény beruházási értékhatár nélkül vehető igénybe, ha a foglalkoztatottak száma 300 fővel nő és 20 százalékban pályakezdőket alkalmaznak. Élelmiszer-higiéniai beruházásoknál 100 millió forint elegendő a jogszerzéshez. A középvállalkozások is igénybe vehetik 2004-től új beruházásokhoz az adóalap-kedvezményt. Emelkedik – 5 millió forintról 6 millióra – a kisvállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó adókedvezmény.

A kormány meghirdette a takarékossági programot

A kormány szerdai ülésén megerősítette, hogy 2004-ben az államháztartás GDP-arányos hiányát 3,8 százalékra kívánja mérsékelni, amelyhez takarékossági lépésekre van szükség – mondta László Csaba pénzügyminiszter szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
A pénzügyminiszter szavai szerint a kormány által elfogadott módosítások megőrzik a jóléti fordulat eredményeit, növelik a versenyképességet és az egyszerűsítés irányába hatnak.
Az elfogadott javaslatok biztosítják a kormány által korábban már megkezdett pálya folytatását, amelynek végső célja az euró 2008-as bevezetése – tette hozzá.
Jövőre a költségvetési intézmények összességében mintegy 300 milliárd forinttal kevesebb pénzt költhetnek el, mint az idén, a megtakarítás a GDP mintegy 1,5 százaléka. A megtakarítás legnagyobb részét a központi intézmények működési költségének 7 százalékos, fejezeti elő-
irányzatainak 25 százalékos, beruházásainak 30 százalékos mérséklése eredményezi.
Jövőre 53 ezer forintra emelkedhet a minimálbér
 
– A kormány azt javasolja, hogy a minimálbér jövőre 53 ezer forintra emelkedjen a jelenlegi 50 ezer forintról – jelentette be László Csaba szerdán Budapesten, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Jövőre 6 százalékos inflációval, 6 százalékos nettó keresetnövekedéssel és a bruttó átlagkeresetek 8 százalékos bővülésével számol a kormányzat – mondta el kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter. Az államháztartás bevételi és kiadási főösszegeit korainak tartotta ismertetni, mint mondta, a számítások még folynak.
Megerősítette, hogy a forrásadó 20-ról 25 százalékra nő, és jövőre 150 milliárd forinttal több pénz jut út- és autópálya-építésekre, mint az idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lionsok egy családban

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom