Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Tovább csökkent a kisboltok száma

Az elmúlt évben lassult itthon a diszkontok és hipermarketek terjeszkedése, de a kisboltok száma is tovább csökkent - derül ki az ACNielsen friss felméréséből.
A piackutató szerint főleg a legkisebb, 30 négyzetméter alatti üzletek bírják nehezen a versenyt, mert a vevők inkább a széles választékot és az áruházláncok akciós termékeit választják.

Magyarországon 2007 végén összesen 21 ezer 340 élelmiszerbolt működött, ennek fele 200 négyzetméter alatti üzlet. Múlt évben összesen több mint 600 kisbolt húzta le végleg a rolót, ami 3 százalékos csökkenés ebben a körben 2006-hoz képest. Főleg a városi élelmiszerüzletek kénytelenek bezárni, egyre több ugyanis a szupermarket és a diszkont a közelükben. Ezek a kisboltok nem tudnak olyan választékot, alacsony árakat és akciókat kínálni, mint nagyobb versenytársaik - mondta Szalóky Tóth Judit, az AC Nielsen ügyvezetője. A boltszám az ország délkeleti régiójában csökkent leginkább, és főleg az északkeleti településeken, illetve a dél-dunántúli falvakban elaprózott a hálózat - tette hozzá.

Miközben a kisboltok száma csökken, az élelmiszerüzletek területe folyamatosan emelkedik: 1998-ban 1,7 millió, tavalyelőtt 2,7, a múlt év végén pedig már 2,8 millió négyzetméternyi eladóteret regisztráltak itthon. A hipermarketek száma négy év alatt megduplázódott, 2007 végén már 123 volt belőlük. Az új üzletek valamivel kisebbek voltak, mint a korábban nyitottak, ennek ellenére a hipermarketek növelték piaci részesedésüket. Élelmiszerforgalmuk 18,4 százalékkal nőtt tavaly, ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi bevétel 28 százalékát ma már a hipermarketek adják - hangzott el a piackutató hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Olvasóink írták

 • 5. todoer 2008. március 10. 21:44
  „A kisboltoknak nem a hipermarketekkel kell versenyezni hanem egymással. A nagybevásárlásokat nem ott intézik az emberek,nem kell 6 féle mosóport tartani , de friss házikenyérért,péksüteményért,tejtermékért biztosan bemegyek. Győrben a lakóhelyem környékén több ilyen kis üzlet is van,ahol személyes ismerősként üdvözölnek , mindig kedvesek,barátságosak.”
 • 4. gyalogos 2008. március 10. 21:32
  „FVK-nak.
  Az autózásod árát is belekalkuláltad? A benzin költség és az autó rezsije ingyen van? Ha kiszámolod lehet,hogy drágábban vásárolsz. A környezetszennyezéssel pedig a gyerekeid unokáid élete is megpecsételődik. Ők már nem fogják ismerni a jó levegőt.”
 • 3. Fvk 2008. március 10. 20:12
  „A falusi kisboltok drágák. Néha olyan árak vannak, hogy csak lesek. A tescos 80 forintos joghurtot 130ért adja. Pedig ő nem a tescoban veszi, hanem a nagykerben. Hány %-os haszna van rajta? 80-100?
  Ha olcsóbb lenne, sokkal több mindent vennének ott az emberek, de így jobban jövök ki, ha beautózok a tescoba, pedig nincs túl közel.”
 • 2. vásárló 2008. március 10. 15:56
  „A kisboltok árukinálata sokkal gyengébb, mint a hipermarketeké, nem beszélve arról, hogy csak készpénzzel lehet fizetni.
  A garázsboltokban még ennél is rosszabb a helyzet. Nagyon lassú és nehézkes a kiszolgálás, két/három vevő fér be a boltba.
  Ezek a mai vásárlói igényektől nagyon elmaradtak, arra jók, hogy a vásárláskor kimaradt árut szürgösen pótolja az ember.
  A hipermarketek előnye még az is, hogy a teljes bevásárlást egy helyen meg lehet ejteni, nem kell egyik boltból a másikba menni.
  A véleményem az, hogy ezekre a kisboltokra is szükség lenne, mert több embernek ad megélhetést.”
 • 1. Feri 2008. március 10. 13:34
  „A magyar áruk pedig eltüntek a magyarországi boltok polcairól. És ez az egyik legnagyobb gond!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent itthon a vezetékes telefonvonalak száma

Tovább csökkent itthon a vezetékes telefonvonalak száma 2007-ben: az előző évhez képest 109 ezerrel… Tovább olvasom