Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Továbbra is elég a középszintű érettségi

Valószínűleg a következő években is be lehet majd jutni a legtöbb egyetemre és főiskolára középszintű érettségivel, ugyanis az Alkotmánybíróság elé került oktatási csomag adta volna meg a lehetőséget arra, hogy az egyes felsőoktatási intézmények 2012-től előírják a nehezebb vizsgát - írja a Népszabadság.
Igaz, az államfő az oktatási törvénynek nem ezt a passzusát kifogásolta, miután azonban az egész jogszabályt nem írta alá, így az Alkotmánybíróság döntéséig nem léphetnek életbe az érettségit-felvételit érintő változások sem. A követelményekről két évvel az aktuális felvételi előtt kell tájékoztatni a diákokat, tehát az egyetemeknek, főiskoláknak az idén március 31-ig kellene nyilatkozniuk ahhoz, hogy 2012-ben már az emelt szintű vizsgát kérjék a jelentkezőktől.

Manherz Károly, az oktatási tárca helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az egyetemek, főiskolák szakcsoportonként most is kérhetnék az emelt szintű érettségit, ehhez azonban szükség volna az intézmények összefogására. (Jelenleg csak a nyelvszakokon, és idén először az orvosi képzésekben kötelező az emelt szintű vizsga.)

Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke úgy látja, ismét be kellene vezetni az egyszintű érettségit és vissza kellene adni a felvételiztetés jogát az egyetemeknek, mert a mostani szisztéma nem vált be, az a felsőoktatás színvonalának romlásához vezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 30 vonalon késésben a buszok

A BKV hat órakor közölt adatai szerint 36 főváros busz vonalán kell késésre, fennakadásra számítani… Tovább olvasom