Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Túl magas a topmenedzserek fizetése

A legmagasabb beosztású vezetők jövedelmét a magyar és az európai közvélemény egyaránt túl magasnak tartja – derül ki a GfK Piackutató Intézet és a Wall Street Journal Europe együttműködésében 14 európai országban végzett közvélemény-kutatásból.
A 13 ezer felnőtt személyes megkérdezése alapján végzett kutatás eredményei szerint a válaszadók 70 százalékának az a véleménye, hogy a topmenedzserek túl sokat keresnek, egyharmaduk szerint a vezetőket kimondottan túlfizetik.
A kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada üdvözölné, ha a legfelső vezetők járandóságait törvény szabályozná, az elnökségek és igazgatóságok döntései pedig átláthatóbbak lennének.
A nyugat-európaiak 56 százaléka tartaná helyesnek, hogy a kormány szabályozza vagy behatárolja a legfelső vezetők jövedelmét. Közép-Európában a megkérdezettek 76, Magyarországon 63 százaléka adott ilyen értelmű választ.
A nyugat-európaiak 30, a finnek 46 és a franciák 47 százaléka úgy vélte, ha a vállalatot csőd fenyegeti, a felső vezetés dönthet elbocsátásokról. A közép-európai válaszadók körében 37 százalék vélekedett így, Magyarországon 21 százalék.
A nyugat-európaiak egyharmada csak akkor lát indokoltnak elbocsátásokat, ha azokkal a vállalati tanács vagy a szakszervezet egyetért, ugyanakkor Közép-Európában a válaszadók mindössze egyötöde tartja szükségesnek a vállalati tanácsi, esetleg szakszervezeti hozzájárulást. Magyarországon azonban 38 százalék ez az arány, az egyik legmagasabb a németek 55, az osztrákok 51, a hollandok 40 és a svédek 39 százaléka után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta ügy

A forgatókönyvet a Yuri Zeltser és Cary Bickley szerzőpáros a nemzetközi politikában jártas… Tovább olvasom