Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Újabb 30 milliós egyházi befizetés az államadósság elleni alapba

Tavalyhoz hasonlóan újabb 30 millió forintot fizet be az Összefogás az államadósság ellen alapba a Szeged-csanádi Egyházmegye.
A Szeged-csanádi Egyházmegye újabb 30 millió forintot fizetett be az Összefogás az államadósság ellen alapba, így abban eddig összesen 196 millió forint gyűlt össze - mondta a Népszabadságnak Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke.

Az egyházmegye tavaly már befizetett ugyanennyit, így az alap legnagyobb támogatója. A kormány a tavalyi év elején Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezésére hozta létre az alapot, ahová vállalatok, a civil szféra és magánszemélyek befizetését várják.

Horváth Tihamér a Népszabadság kérdésére elmondta: a politikusok közül hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett be az alapba, a legtöbbet, több mint 4 millió forintot Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millió forintot adott, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forintot) ajánlotta fel. A miniszterek közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bérét (1,1 millió forintot) utalta át, Matolcsy ezen felül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.

Az alap irányító testületének elnöke biztos abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárul majd az alaphoz, ha lesz rá lehetősége - írta a Népszabadság. A lap emlékeztet, hogy a kormányfő szóvivője korábban jelezte: a miniszterelnök hosszabb ideje támogat egy közösségi célt komoly összeggel a fizetéséből, s e cél megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem.

Olvasóink írták

  • 1. valaki_a_sok_közül 2012. január 23. 10:47
    „Miből van az egyháznak ennyi pénze?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A civil szervezeteknek hatalmas teher az elvárt béremelés

Az idei 5 százalékos elvárt béremelésről szóló kormányrendelet betartása nagy terhet jelent a civil… Tovább olvasom