Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Újabb bizonyítás a gárdakapitány büntetőperében

Elnapolta az ítélethirdetést a magát Új Magyar Gárdának nevező szerveződés főkapitánya elleni büntetőperben a keddi tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Kisst hatósági rendelkezés elleni, folytatólagosan elkövetett izgatással, valamint egyesülési joggal való visszaéléssel vádolják.
Korábban már lezárták a bizonyítást és megkezdődtek a perbeszédek, ám a bíróság kedden újabb bizonyítékok beszerzéséről döntött és őszre halasztotta a tárgyalást.

A vád szerint Kiss Róbert a Fővárosi Ítélőtábla által 2009. július 2-án jogerősen betiltott Magyar Gárda egyesület, illetve mozgalom újjászervezésébe fogott, az ítélet kihirdetése után napokkal.

Az ügyészség szerint Kiss Róbert a Magyar Gárda főkapitányaként másokat a szervezet újjáalakítására, további működtetésére buzdított, és ezért 2009. július 4-ére a belvárosba, az Erzsébet térre egy be nem jelentett tüntetést szervezett. A rendezvényen a feloszlatott mozgalom korábbi tagjai és szimpatizánsai, mintegy 300 tüntető vett részt. Közülük többen a gárda formaruhájának részét képező fekete nadrágot és fehér inget viselték, majd amikor Kiss Róbert azt kérdezte, hogy szégyellik-e az egyenruhát, a fekete mellényt is felvették. A rendőrség feloszlatta a tüntetést.

Kiss Róbert egy héttel később a Szabadság térre szervezett demonstrációt, amelyen több ezren jelentek meg, szintén a gárda formaruhájának részét képező nadrágban és ingben, valamint a mellényt is magukkal vitték, és a vádlott felhívására felvették azt is. Kiss a történteket a Magyar Gárda közfelkiáltással történt újjáalakulásaként értékelte, beszédeiben a feloszlatott szervezettel azonos Új Magyar Gárdába történő belépésre buzdított.

A vád szerint Kiss Róbert mint az újjáalakult gárda főkapitánya általános jellegű napiparancsokat, és konkrét rendezvényekre vonatkozó utasításokat adott, melyeket elsősorban a megyei kapitányok útján juttatott el a tagságnak.

A vádlott 2009. augusztus 22-ére avatási ünnepséget jelentett be és erről tárgyalt a rendőrséggel is. Az avatás Szentendre határában, egy magántulajdonú telken volt, ahol alaki foglalkozásokat, gyakorlatozásokat is tartottak.

Egy hónappal később Kiskunlacházán is avatási ünnepséget rendeztek. Kiss Róbert az ott felsorakozott tagok és más jelenlévők felkérésére ígéretet tett arra, hogy a településen állandó "gárdajelenlétet" biztosít, és azt hangoztatta, hogy "amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda".

A vádirat azt is rögzíti: a formailag új szervezeti és szolgálati szabályzatban a szervezet nevét "Új Magyar Gárda Mozgalomként" rögzítik, hozzátéve, hogy a rövidített név "Magyar Gárda" lesz. A vádhatóság szerint azonban az újként feltüntetett szabályzat a deklarált célokban, szervezeti felépítésben, feladatkörökben a korábbi szabályozással azonos.

Egy másik vádpontban az Új Magyar Gárda két budapesti szakaszparancsnokát vádolják Kiss Róberttel együtt azért, mert 2009. november 22-én Budapesten a tagok alakzatban a XI. kerület Kosztolányi Dezső térről a Bartók Béla úton a Gellért tér irányába vonultak, és a parancsnokok a hozzájuk tartozó szakaszokat vezényszavakkal irányították.

Az ügyészség mindezek miatt Kiss Róbertet hatósági rendelkezés elleni, folytatólagosan elkövetett izgatással, valamint két társával együtt egyesülési joggal való visszaéléssel vádolja.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. június 08. 08:23
    „Járjanak szmokingban! Végül minden ruhadarab be lesz tiltva. Be kell tiltani minden egyesülést és közösülést!”
  • 1. dodó 2011. június 07. 21:15
    „"amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda".

    Úgy legyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három városban finanszíroz augusztus 20-i tűzijátékot az állam

Budapesten, Debrecenben és Baján finanszíroz az idén augusztus 20-i tűzijátékot a Hungarofest… Tovább olvasom