Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Újabb esélyeket kaptak a kistermelők

A kistermelők számára a kistermelői élelmiszer-előállításra és kereskedelemre vonatkozó előírások július 5-én hatályba lépett módosításai újabb lehetőségeket nyitnak a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) szerint.
A jogszabály a SZÖVET közleménye szerint a civil javaslatok közül számosat beemelt a szabályozásba, ami tovább javíthatja a kistermelők helyzetét.

A kistermelői rendelet egyik legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is - emelte ki a szervezet közleményében Szabadkai Andrea, a SZÖVET elnökségi tagja, a kistermelők érdekeiért fellépő 53 civil szervezet munkájának koordinátora.

További fontos változás, hogy a kistermelő is végezhet szolgáltatásokat más magánszemély, kistermelő részére élelmiszerének előállítása során (például hús füstöltetés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés). Az állat vágása és húsának feldolgozása, és az ételkészítés más kistermelővel nem végeztethető.

Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágása esetén.

A falusi vendégasztal szolgáltatás, és a rendezvények keretében lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból helyi/házi vágás elvégzésére (bejelentve a hatóságnak), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára.

Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett.

Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított, és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával - ismertette Szabadkai Andrea.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Balatonban eltűnt férfi holttestét

Megtalálta a Balatonban eltűnt külföldi férfi holttestét a vízben egy búvár a balatonlellei Napfény… Tovább olvasom