Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Újabb hastánc világrekord készül

Újabb hastánc világrekordra készül hétfőn Indzsi (Inci) Deniz török származású táncos, ezúttal saját rekordját és egy 2008-as angliai csúcsot készül megdönteni a baranyai megyeszékhelyen.
A világ első hastáncos Guinness-rekordja az ő nevéhez kötődik. Öt évvel ezelőtt 525-en perdültek táncra tíz perces betanítás után. A táncosok közül 267-et regisztráltak, így ez a létszám lett a hivatalosan elfogadott csúcs. Három évvel később az angliai Malvernben 535 fővel azonban megdöntötték a rekordot - áll a Pécs2010 Sajtóirodának az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

"A pécsi Széchenyi téren megpróbáljuk visszaszerezni a legtöbben hastáncolók világelsőbbségét. Ötletgazdaként és vezetőként bízom a sikerben, de az nemcsak rajtam, hanem a résztvevők lelkesedésén is múlik" - harangozta be az eseményt Indzsi Deniz.

A rekorderaspiráns ötéves korában a nagymamájától kezdte tanulni a hastáncot, aki Izmírből származott. Később Törökországban megismerkedett az ottani kultúrával, benne a harci-, kard-, kör- és hastánccal. Magyarországon nemcsak a folklór, hanem a klasszikus balett alapjaival és a kortárs néptánccal is foglalkozott. Profi táncossá azután vált, hogy elvégezte Jeszenszky Endre táncmester kurzusait, amelyeken a fő gyakorlati tantárgy a dzsessz-, a modern tánc és a mozgásművészet volt. Ezt követően hosszú éveken át dolgozott és tanult Törökország különböző városaiban, majd Bonnban, Berlinben és Párizsban. Hetedik éve vezeti a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Táncoló Egyetem programjának hastánckurzusát, amelynek keretében megpróbálja összekötni a tradicionális táncot a modern tánc elemeivel - így jött az ötlet a Guinness-rekordkísérletre is.

Indzsi Deniz kulturális tevékenységét a pécsi önkormányzat 2008-ban a Pécs Éke díjjal ismerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre lehet valaki polgármester és képviselő

Egyszerre lehet valaki polgármester és képviselő is, ha az október 3-ai megmérettetésen mindkét… Tovább olvasom