Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Újra lebontották tüntetők a kordont a Szabadság téren

Közben lemondott Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, amely döntés szoros összefüggésben van a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével.
Lemondott Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója

Lemondott Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója - erősítette meg Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.

Közlése szerint a döntés szoros összefüggésben van a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével. Mint hozzátette, Zoltai Gusztáv azzal indokolt, hogy nem akarja folytatni közéleti munkáját, mert mentálisan rendkívül megterheli.

A Mazsihisz elnöke szerint Zoltai Gusztáv lemondása nagyon erős jelzés. Mint mondta, Zoltai 79 éves, holokauszttúlélő, érthető az érzékenysége az emlékmű ügyében.

Heisler András elmondta: a Mazsihisz értetlenül áll a Szabadság térre tervezett emlékmű építése előtt, szerintük azt nem szabadna felállítani. Nem a miniszterelnök ígérete szerint zajlanak az események - jegyezte meg, utalva arra, hogy Orbán Viktor februárban azt javasolta a Mazsihisznek, hogy húsvét után folytassák a konzultációt.

A Mazsihisz elnöke elmondta, civil ellenállással és a nemzetközi közvélemény "felhasználásával" megpróbálják megakadályozni vagy megnehezíteni az emlékmű felállítását. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha mégis megépül az emlékmű, azt válaszolta, hogy "kikerüljük a Szabadság teret, nem tudunk mást csinálni, és várjuk azt a pillanatot, amikor a (...) szoborparkba fogják szállítani".

Heisler András arra is kitért, hogy vasárnap vezetőségi ülést tartanak, ott döntenek, megkeresik-e a kormányt. Egyúttal jelezte: a miniszterelnök februári levele óta nem folytattak érdemi egyeztetést a kabinettel.

Az MTI szerda este Zoltai Gusztávot többszöri próbálkozás után sem tudta elérni. Zoltai a nol.hu-nak megerősítette, hogy lemondott, de a döntés okáról nem kívánt nyilatkozni. A most lemondott ügyvezető igazgató 1991 óta töltötte be a tisztséget.

Korábban

A helyszínen Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Horváth Csaba, az MSZP fővárosi vezetője azt hangsúlyozta, hogy nem engedik fölépíteni az emlékművet, amely szerintük az újnácik gyülekezőhelyévé tenné a Szabadság teret. A tüntetők többször a "nem hagyjuk" jelszót skandálták.

Niedermüller Péter beszédében azt mondta: nem akarják ezt az "átkozott ocsmány" szobrot, mert hazugságon alapszik és hazugságot közvetít. Azt hazudja, hogy a holokauszt mások bűne, a németeké, a fasisztáké, letagadja, hogy mindannyiunk, a magyar társadalom szégyene - tette hozzá. A DK-s politikus úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor és a kormány csúsztat, hazudik, ezért alkalmatlan az ország vezetésére.

A szocialista Horváth Csaba beszédében kifejtette, a miniszterelnök hadat üzent az igazságnak és a történelemnek, mert az emlékmű "a félelemkeltés emlékműve".

Felidézte, hogy miközben Németország képes volt szembenézni a második világháború alatt elkövetett bűnökkel, a magyar kormány ezt nem hajlandó megtenni a magyar nemzet nevében. Végül hangsúlyozta, hogy ezt a szobrot akkor is "el fogják egyszer takarítani", ha felállítják.

Újra lebontották tüntetők a kordont a Szabadság téren

A szónokok felidézték Orbán Viktornak azt a februárban a Mazsihisz vezetőihez intézett levelét is, amelyben azt ígéri, hogy a húsvét után kezd újra párbeszédet az ellenzőkkel az emlékmű felállításáról.

A Tolerancia Facebook Csoport által meghirdetett rendezvényen, amelyen háromszázan vettek részt - a keddi, hasonló megmozdulással ellentétben - nem csupán a kordon elemeit fedő fóliát távolították el a tüntetők, hanem szerszámokkal szétszedték a kordont tartó alumíniumszerkezetet is. A keddi demonstráción is lebontották a kerítés nagy részét a tüntetők, a kordont azonban később az építők újra felállították.

A demonstráción sokan sárga csillaggal, illetve áthúzott horogkeresztet ábrázoló jelvénnyel a mellükön jelentek meg. A kifeszített molinókon többi között olyan jelszavak voltak olvashatóak, mint "történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés", "Orbán, a nagyszüleid mit szólnának ehhez a szoborhoz???". A demonstráción a DK, az MSZP és a Liberálisok zászlóit lehetett látni.

A demonstráción megjelent Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere, Szanyi Tibor szocialista politikus és Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista képviselő .

A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkagépe alá került és meghalt egy gépkezelő Magyarsarlóson

Beszorult az általa irányított mezőgazdasági munkagép alá és meghalt egy gépkezelő Magyarsarlóson szerdán. Tovább olvasom