Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Ukrajna és az EU megegyezett a megfigyelőkről

"Azonnal" beengedik az Európai Unió technikai megfigyelőit Ukrajnába, hogy az oroszokkal zajló vitás helyzetben nyomon követhessék a gázellátást - jelentette be szerdán az ukrán kormány.
Julia Tyimosenko ukrán kormányfő és az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso telefonon jutottak egyezségre. Tyimosenko Angela Merkel német kancellárral ugyancsak beszélt telefonon. Németország vezetője szintén támogatta az Unió megfigyelőinek ukrajnai állomásoztatását. Németország - hasonlóan egyebek mellett Franciaországhoz, Olaszországhoz és Szerbiához - drasztikus visszaesést érzékelt az orosz gázellátmányban.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt mondta: Moszkva csak akkor nyitja meg újra az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázvezeték csapjait, ha egyetértés születik nemzetközi megfigyelők munkába állításáról.

Moszkva piaci árat akar Ukrajnától

Oroszország csak akkor nyitja meg a gázcsapokat, ha Ukrajna piaci árat fizet az energiahordozóért, és ha Európai Uniós megfigyelők, valamint nemzetközi jogászok is közreműködnek a vita megoldásában - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán orosz hírügynökségek szerint.
Viktor Juscsenko ukrán elnökkel folytatott telefonos eszmecseréjében Medvegyev állítólag azt is leszögezte: Ukrajnának azonnal ki kell fizetnie gáztartozásait, és fel kell hagynia az Európába irányuló gázszállítmány akadályoztatásával.


A külügyminiszter bekérette az orosz és ukrán nagykövetet

Göncz Kinga külügyminiszter szerdán bekérette Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, hogy személyesen ismerje meg országaik álláspontját a gázvitában. A diplomatákkal való külön-külön egyeztetésen Horváthné Fekszi Márta államtitkár ismertette a magyar miniszterelnök álláspontját, amely szerint a mostani kritikus helyzet már nem tekinthető pusztán két ország kereskedelmi vitájának.

Az orosz nagykövettel folytatott megbeszélésen Horváthné Fekszi Márta átadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökhöz címzett levelének másolatát és a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság energetikai albizottságának sürgős összehívását kezdeményező szóbeli jegyzéket. Ezt korábban Moszkvában diplomáciai úton már átadták hivatalosan az oroszoknak. A külügyi államtitkár nyomatékosan kérte Oroszországot a gázszállításra vonatkozó szerződéses kötelezettségek teljesítésére valamint azt, hogy az orosz partner adjon folyamatos tájékoztatást a válság megoldására irányuló orosz kormányzati erőfeszítésekről.
A nagykövet azt mondta, hogy Oroszország előzetesen figyelmeztette európai partnereit a válság lehetőségére, és megerősítette, hogy készek tárgyalni az ukránokkal a megoldásról. A diplomata szorgalmazta a gázszállítások nemzetközi ellenőrzését.

Tehetetlenül - csendélet egy osztrák elosztóközpont vezérlőterméből. Fotó: REUTERS
Tehetetlenül - csendélet egy osztrák elosztóközpont vezérlőtermében. Fotó: REUTERS

Az ukrán ideiglenes ügyvivővel folytatott megbeszélésen a külügyi államtitkár átadta a Viktor Juscsenko ukrán elnöknek és Julija Timosenko ukrán miniszterelnöknek címzett magyar kormányfői levelek eredeti példányát, valamint azt a szóbeli jegyzéket, amely kezdeményezi, hogy az energetikai helyzet miatt Budapesten tartsák meg a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság rendkívüli miniszteri szintű ülését. Az ukrán diplomata részletes tájékoztatást adott hazája álláspontjáról és megerősítette, hogy Ukrajna érdekelt az európai gázszállítások felújításában, és kész tárgyalásokat kezdeni az oroszokkal.
A külügyi államtitkár találkozott még Szerbia és Bosznia-Hercegovina nagyköveteivel is, akik elmondták, hogy a válság miatt országaikban rendkívül súlyos problémák keletkeztek. Horváthné Fekszi Márta pedig azt közölte, hogy Magyarország erőfeszítéseinek köszönhetően Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia részt vehet az Európai Unió Gáz Koordinációs Csoportjának vagyis a gázszállítások leállásával kapcsolatos válsághelyzet megoldásával foglalkozó szakértői szintű munkacsoport január 9-i brüsszeli ülésén.

Egyelőre nem rendeltek el újabb korlátozást

Egyelőre nincs szükség a gázfogyasztás további korlátozására itthon, "a III. kategóriás korlátozás elrendelésére vonatkozó döntés még nem született" - derül ki a FGSZ Földgázszállító Zrt. szerdán 18 óra előtt nem sokkal kiadott közleményéből.

Napközben több hír arról szólt, hogy várhatóan még szerdán elrendelik az úgynevezett III. kategóriás korlátozást is. A FGSZ friss közleménye szerint azonban a stratégiai földgázkészlet felszabadításával most van elég forrás az ország földgázfogyasztásának biztosítására.

Az orosz-ukrán gázvita miatt kedden délután fél négykor állt le az Ukrajna felől érkező magyar gázimport. Emiatt kedden este fél kilenctől az I-es kategóriájú korlátozás lépett érvénybe. Ez azokat az óránként legalább 2500 köbméternyi gázt használó ipari üzemeket érinti, amelyektől technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók - például kórházak - közé. Szerda reggeltől a II-es kategóriás korlátozást is elrendelték Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális cégeket érinti.

Formális utasítás a csapok elzárására

A Gazprom irányítóközpontja szerdán hivatalosan is kiadta a parancsot az Ukrajnán át Európába irányuló földgázszállítmány teljes befagyasztására - jelentette az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva az AFP. A döntést korábban Vlagyimir Putyin kormányfő jelentette be. A most elzárt csapok elégítik ki az Európai Unió gázigényének körülbelül ötödét.
A Gazprom közleményében leszögezi, hogy kénytelen volt megtenni a lépést, mert Ukrajna korábban akadályozta a szállítmányok továbbjutását. Az orosz gázóriás Törökországon és Fehéroroszországon átmenő gázellátását ezzel egyidőben növeli, valamint "mindent megtesz azért, hogy eleget tegyen exportkötelezettségeinek".

Putyin nemzetközi megfigyelőket akar

Moszkva csak akkor nyitja meg újra az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázvezeték csapjait, ha egyetértés születik nemzetközi megfigyelők munkába állításáról - jelentették orosz hírügynökségek szerdán Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szavait idézve.

Putyin szóvivője zsarolással vádolta Ukrajnát. Az orosz kormányfő korábban utasította a Gazpromot, hogy minden Ukrajnába irányuló földgázszállítást szüntessen be. Az orosz kormányfői sajtószolgálat jelentése szerint Putyin erről akkor beszélt, amikor telefonon tájékoztatta Mirek Topolanek cseh kormányfőt a gázhelyzetről. Csehország január elsejétől az Európai Unió soros elnöke.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peskov szerdán azzal vádolta Ukrajnát, hogy tranzitország státuszát felhasználva zsarolja az európai megrendelőket. "Ukrajna eltökélt szándéka, hogy veszélyeztesse Európa energiabiztonságát" - fogalmazott Peskov újságíróknak.

Putyin szerdán utasította a Gazpromot, hogy minden Ukrajnába irányuló földgázszállítást szüntessen be. Az orosz kormányfőnek ezt a Gazprom vezetője, Alekszej Miller javasolta, arra hivatkozva, hogy Ukrajna lopja az orosz gázt.

Csökken a nyomás Sarajevoban. Foto: REUTERS
Csökken a nyomás Sarajevoban. Foto: REUTERS

Sólyom László elvárja...

A köztársasági elnök a gázvita kapcsán elvárja Ukrajnától és Oroszországtól, hogy teljesítsék szerződésben vállalt kötelezettségeiket - Sólyom László ezt levélben közölte az ukrán elnökkel. Az államfő kérte azt is: kerüljék az olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik partnereik, köztük Magyarország folyamatos és biztonságos ellátását. Magyarország messzemenően érdekelt abban, hogy a gázvitával kapcsolatos tárgyalások minél előbb sikeresen lezáruljanak - tette hozzá.

Viktor Juscsenko még január elsején tájékoztatta levélben Sólyom Lászlót az ukrán-orosz földgázszállítási és elszámolási tárgyalásokról, a kialakult vitáról. A magyar elnök szerdai válaszlevelében javasolta, hogy a közeljövőben esedékes magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket. Felkérte egyben Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy vegyen részt a találkozón, valamint folytasson megbeszélést a Viktor Juscsenko kíséretében érkező ukrán szakminiszterrel.

Az orosz-ukrán gázvita miatt kedden délután fél négykor állt le az Ukrajna felől érkező magyar gázimport. Emiatt kedden este fél kilenctől az I-es kategóriájú korlátozás lépett érvénybe. Ez azokat az óránként legalább 2500 köbméternyi gázt használó ipari üzemeket érinti, amelyektől technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók - például kórházak - közé. Szerda reggeltől a II-es kategóriás korlátozás is életbe lépett Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális cégeket érinti.

Felszabadították a stratégiai gáztartalékot

Az illetékes miniszter engedélyezte a stratégiai gáztartalék felszabadítását. Ha kell ezt is felhasználják - mondta szerdai siófoki sajtótájékoztatóján a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) vezérigazgatója. Zsuga János újságírói kérdésre miszerint lesz -e korlátozás a lakossági és kommunális fogyasztóknál is azt mondta: ha a tények megkövetelik, akkor megvizsgálják, de jelenleg úgy gondolják, hogy elegendő forrással rendelkeznek az egyensúly fenntartásához.

Zsuga János elmondta: még kedden valamennyi hazai tárolót és termelési pontot maximális termelésre utasítottak. Amennyiben a szerdai forrás nem lesz elegendő, akkor első lépésben a stratégiai forrást utasítják, hogy kezdje meg a "betárolást" a rendszerbe. Szerdán 64 millió köbméteres fogyasztást vár az FGSZ Zrt. és ugyanennyi a rendelkezésre álló forrás is, amelyben számolnak 3 millió köbméter Ausztriából érkező importtal is. A naponta kinyerhető 3,6 millió köbméteres stratégiai tartalékot abban az esetben használják fel, ha ez nem lenne elegendő, illetve ha nem érkezne meg az import gáz Ausztriából. Zsuga János hangsúlyozta: elsőrendű céljuk a rendszeregyensúly megőrzése és az, hogy az úgynevezett III-as kategóriájú, védett, vagyis a lakossági és kommunális fogyasztóknál ne kelljen korlátozást bevezetni.

Zsuga János közölte: jelenleg 52 millió köbméter tárolási kapacitást tesznek be a rendszerbe, ehhez az E-on további 1 millió köbmétert ígért. A hazai termelés 9 millió köbméter, a stratégiai tartalék 3,6 millió naponta. Ehhez jön még a nyugati import, amely kedden 3 millió köbméter volt, és ennyit várnak szerdán is.

A kedden elrendelt I-es és a szerdai II-es kategóriás korlátozást valamennyi fogyasztó végrehajtotta. A keddi intézkedés következtében 6,5-7 millió köbmétert sikerült megtakarítani, a szerdai intézkedés várható hatása további 1-2 millió köbméter lesz. A szerdai várható fogyasztás 64 millió köbméter.

Zsuga János közölte: tud arról, hogy az illetékes szerb miniszter és az ottani gázszolgáltató vezetője tárgyalt az illetékes magyar miniszterrel arról, hogy Magyarország gázt szállítson Szerbiába. Mint mondta: a szerb partnerek látogatásának célja vásárlás. Nekik a gázt mindenképpen kereskedőktől, vagy termelőktől kell beszerezni, mivel a Földgáz Zrt.-nek nincs gáza, csak tranzittevékenységet folytatott Szerbia irányába. Ezt a tranzittevékenységet azonban be kellett szüntetnie abban a pillanatban, amikor Magyarország nem kapott több gázt Ukrajna irányából. Zsuga János kijelentette: ha Szerbia talál gázt, amelyet oda kell szállítani, akkor az FGSZ Zrt kész erre.

Nem jön gáz Európába Ukrajna felől

Leállt szerdán a teljes gázszállítás Európa felé az ukrán területen keresztül. Ezt az urkán állami gáztársaság, a Naftogaz szóvivője közölte.

"Oroszország gáz nélkül hagyta Európát "-mondta Valentin Zemljanszkij. Az orosz állami energetikai óriás a kifizetetlen tartozásokra hivatkozva január 1-én zárta el az Ukrajnának szállított gáz csapjait, majd megvádolta szomszédját, hogy lopja a tranzitgázt, kedden pedig azt állította, hogy az ukránok kikapcsolták a területén átvezető európai tranzivezetékeket.

Cseh Köztársaságba irányuló gázszállítás szerdára virradóra szűnt meg. Ezt a CTK, cseh állami hírügynökség jelentette a legnagyobb cseh importőrre hivatkozva. Az RWE Transgas szóvivője, Martin Chalupsky a hírügynökségnek azt mondta, hogy azonnal növelték Norvégiából érkező mennyiséget. "Nem hiszem, hogy a csehországi ügyfeleinkre hatással lesz a megváltozott helyzet "- mondta a szóvivő.

Alternatív megoldás Sarajevoban. A helyzet a 90-es éveket idézi. Fotó: REUTERS
Alternatív megoldás Sarajevoban. A helyzet a 90-es éveket idézi. Fotó: REUTERS

Lakossági korlátozás még 4-5 hétig nem várható

Amennyiben továbbra sem érkezik külföldről importgáz és bevezetik a második fogyasztói katgória feletti korlátozást, akkor a lakosság és az egyéb kommunális fogyasztók számára még hetekig lehet biztosítani a teljes ellátást - mondta Zsuga János a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. vezérigazgatója szerdán az országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülésén. A testület ülésén résztvevő szakértők szerint ez azt jelenti, ha továbbra sem érkezik külföldről gáz és a hőmérséklet sem változik jelentősen, akkor 4-5 hét múlva lehet szükség a lakossági fogyasztás korlátozásra.

Jelenleg az ország napi fogyasztása 64 millió köbméter gáz és éppen ennyi is áll Magyarország rendelkezésére a stratégiai tárolók felhasználása nélkül. Jelenleg ugyanis a kereskedelmi tározókból (amelyekben még mindig több mint 3 milliárd köbméter gáz van) maximális kapacitással naponta 51 millió köbmétert tudnak kivenni, ehhez jön hozzá Magyarország saját kitermelése 8-9 millió köbméterrel, valamint az Ausztria felől érkező mennyiség, ami jelenleg 1,5 millió köbméter naponta. A stratégia tározókból - melyek félmilliárdos kapacitásának a hozzáféréséhez a miniszteri rendelet már életbe lépett, így a döntés a rendszerirányító kezében van - naponta 3,6 millió köbmétert lehet kivenni.

Délutánra helyreállt a gázszolgáltatás Nagyatádon

Helyreállt szerda délutánra a gázszolgáltatás Nagyatádon, Somogy megyében. Délelőtt több száz család maradt fűtés és melegvíz nélkül. A gázhiány miatt a babócsai gázkutak csapjait megnyitották ugyanis, innen pótolták a hiányzó mennyiséget, ám ez gyengébb minőségű energiahordozó, mint az oroszoké, ezért nem működtek a lakásokban gázkazánok, bojlerek.

Csaknem száz házban nem volt se fűtés, se melegvíz Nagyatádon szerda délelőtt. Volt, aki a villanytűzhely sütőjével fűtötte a lakást, mások pedig olajradiátort vettek. A város legnagyobb műszaki áruházából három óra alatt elkapkodták az összes, csaknem 50 gázsziesztát, hősugárzót. A gázhiányt az okozta, hogy alacsonyabb nyomással érkezett a gáz a vezetékekben. Emiatt megnyitották az egyik gázmező kútjainak csapjait Babócsánál. Innen, körülbelül 15 kilométeres sávban, a föld alól nyerik ki most a gázt, és táplálják azt az országos és regionális hálózatba. Ez a gáz viszont rosszabb minőségű, mint amihez a házak berendezéseit beállították.

Somlyai Dóra, a MOL Zrt. sajtószóvivője azt mondta: a magyarországi rendszeregyensúly fenntartása érdekében a Földgázszállító Zrt elrendelte, hogy a hazai termelésből kinyerhető gáz mennyisége a maximális legyen. Ezért bizonyos településeken néhány óráig, egy ideig gyengébb minőségű gáz is bekerülhetett a rendszerbe.

A modern gázkészülékek érzékelték, hogy rosszabb minőségű a gáz, ezért nem kapcsoltak be. Délutánra viszont helyreállt a gázszolgáltatás Nagyatádon.


A külügyminiszter bekérette az orosz és ukrán nagyköveteket

Göncz Kinga külügyminiszter szerdán a nap folyamán bekérette Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagyköveteit, hogy személyesen ismerje meg országaik álláspontját a gázvitában és személyesen is átadja Gyurcsány Ferenc minisztereknöknek a két ország elnökének írt levelét - mondta Faller Jenő a Külügyminisztérium (KüM) szakállamtitkára az országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén. Ezen kívül a szaktárca dolgozik a január 12-re tervezett Sólyom László magyar államfő és Viktor Juscsenko ukrán elnök közötti találkozón is, ahol bizonyosan szóba kerül a gázszállítások kérdése.

Putyin megfenyegette Ukrajnát

Az európai gáztranzitról szóló szerződés egyoldalú felbontása esetén Ukrajna "komoly következményekkel" számolhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. "Az Ukrajnán keresztül történő gázszállításokról szóló kétoldalú szerződés 2010 végéig érvényes, és nem módosítható; amennyiben Ukrajna azt annullálná, az Kijevre nézve súlyos következményekkel fog járni" - idézi Putyint a Komszomolszkaja Pravda.

Az orosz gázszállítások beszüntetése miatt már Ukrajna is megszorításokra kényszerül. Első intézkedésként pakurára állítják át a távhőszolgáltató erőműveket. Jelenleg készül az a kormányhatározat, amely a szükséges fűtőanyag külföldi beszerzéséről rendelkezik. Ukrajnában egyelőre zavartalan a lakossági gázellátás.

Magyarország felé kedd délután fél négykor állt le a gázszállítás

A miniszter arra szólítja fel az alternatív üzemanyaggal is működő magyarországi erőműveket, hogy legkésőbb szerdán délelőtt 11 óráig álljanak át a gázról az alternatív üzemanyagra. Molnár Csaba hozzátette: szerdán délelőtt döntenek a stratégiai gáztározókban lévő félmilliárd köbméter gáz esetleges felhasználásáról, illetve az ipari fogyasztók esetleges korlátozásáról. Addig a kereskedelmi tározókból fedezik a fogyasztást. Lakossági korlátozásra egyelőre nincs szükség, Magyarország tartalékai hetekre elegendőek - jelentette ki a szakminiszter.

A Földgázellátási Krízisbizottság keddi ülése után Zsuga János, a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. vezérigazgatója "nagyon súlyosnak" nevezte a helyzetet, amiért kedden 15:25-kor elzárták az Ukrajna felől érkező gázvezetéket. Az FGSZ vezérigazgatója elmondta: az Ausztria felől érkező vezetéken jelenleg körülbelül napi 3 millió köbméter gáz érkezik, ami körülbelül fele a normális mennyiségnek.

Zsuga János hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg naponta 68 millió köbméter a gázfogyasztás. Az alternatív üzemanyaggal is működő erőművek átállása esetén 6-8 millió köbmétert spórolhat az ország. A kereskedelmi tárolókból (ahol 3,1 milliárd köbméter gáz található) maximális kapacitással naponta 52 millió köbméter nyerhető ki, a stratégiai tárolókból pedig naponta 3,6 millió köbméter. Ehhez még jön a magyarországi saját kitermelés naponta 9 millió köbméterrel, ami így összesen napi 64,5 millió köbmétert jelent heteken keresztül.

Csendes munkanap egy ukrán gázelosztó állomáson. Ukrajnából nem érkezik gáz Magyarországra
Csendes munkanap egy ukrán gázelosztó állomáson. Ukrajnából nem érkezik gáz Magyarországra.
Fotó: REUTERS

Molnár Csaba energiaügyi miniszter hozzátette: Magyarország diplomáciai offenzívába kezd a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. Egyrészt levélben tájékoztatja Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország miniszterelnökeit és elnökeit Magyarország álláspontjáról, miszerint két ország vitája nem veszélyeztetheti egész Európa gázellátását. Ezen kívül Magyarország kezdeményezi a magyar-ukrán-orosz gazdasági vegyesbizottság és energiaügyi albizottságának összehívását. A szakminiszter elmondta: kezdeményezik Csehországnál, hogy a csütörtöki uniós külügyminiszteri csúcstalálkozóra hívják meg a gázellátási problémákban szintén érintett Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát, Horvátországot és Szerbiát is. Magyarország végül tájékoztatja Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát, hogy az ukrán gázimport megszűnésével nem tudja biztosítani a nekik szánt tranzitgáz-mennyiséget.

A miniszter közölte még, hogy a héten az Európai Unió tagállamai komoly fellépésre készülnek Oroszországgal és Ukrajnával szemben, részletekre azonban nem tért ki. Megismételte az ismert álláspontot: a két ország vitájának "levét nem ihatják meg" az európai országok.

A brüsszeli tanácskozáshoz készített magyar előterjesztés megismerése után kedden délután az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország felkérte Magyarországot, hogy legyen az unió szószólója a megbeszélésen - közölte Molnár Csaba. Az EU-nak nem feladata eldönteni, hogy az orosz-ukrán vitában kinek van igaza, az azonban feladata, hogy kikényszerítse a megoldást - mondta a miniszter.

Nem érinti közvetlenül a magyarországi gázárakat az oroszok és az ukránok mostani vitája - jelentette ki még kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Ferihegy is kénytelen volt olajtüzelésre átállni

Kedden az éjszakai órákban lekapcsolták a gázt Ferihegyen. Erre azért volt szükség, mivel a repülőtér is olyan kereskedelmi szolgáltatónak számít, amely a második korlátozási kategóriába esik. Az ide tartozó, óránként 500-2500 köbmétert használó fogyasztóknak szerda reggel 8 órától kell lecsatlakozniuk a gázvezetékről, de a reptér jobbnak látta már az éjszakai órákban megtenni ezt. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője hangsúlyozta: a terminálok fűtése egyelőre megoldott, mivel a stratégiai olajkészletből képesek pótolni a kieső mennyiséget.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter az ATV Egyenes beszéd kedd esti műsorában közölte: a kialakult helyzet ellenére nem látja annak esélyét, hogy a lakosságot elérje a korlátozás. A korlátozás szigorúan a jogszabályi sorrendben megy végbe - mondta Molnár Csaba.

Több erőmű már jelezte, hogy - a kormány kérésének eleget téve - szerdán délelőttig átáll olajfelhasználásra, némelyiknek azonban akár 24 órára is szüksége van ehhez - mondta Molnár Csaba. Az energiaügyi miniszter közölte: elképzelhető, hogy néhány ipari nagyfogyasztónál már az éjszaka el kell rendelni a gázfelhasználás visszafogását. A kialakult helyzetben sem látja azonban annak esélyét, hogy a lakosságot elérje a korlátozás - szögezte le Molnár Csaba.

Csütörtökön tárgyal Ukrajna és Oroszország

Csütörtökön Moszkvába megy az ukrán Naftogaz vezetője, Olga Dubina, hogy tárgyaljon az orosz Gazprom vezetőivel a kialakult helyzetről - jelentette be maga Dubina egy keddi sajtótájékoztatón Kijevben. Eközben Bosznia fő gázszolgáltatója közölte, mivel Magyarország sem kap gázt, hozzájuk sem jut belőle.

A Naftogaz vezetőjének bejelentésére reagálva a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov elmondta: bármely percben készek a tárgyalások megkezdésére a Naftogaz-zal. A szóvivő azonban hozzátette: meglepte őket az, hogy az ukrán energiaügyi küldöttek csak két nap múlva érkeznek Moszkvába.

Eközben Bosznia fő gázszolgáltatója, a BH-Gas közölte: a magyar hatóságok úgy tájékoztatták őket, hogy 100 százalékkal csökkentette az Ukrajnán keresztül érkező földgáz mennyiségét Oroszország, így már Boszniába sem jön gáz.

A Kijev és Moszkva közötti kereskedelmi vita miatt kedd reggelre drasztikusan csökkent az európai országokba érkező orosz gáz mennyisége. Magyarországon kedden délután fél négykor állt le az Ukrajna felől érkező gázimport.

Hetvenöt százalékkal csökkent, azaz a várt mennyiség egynegyedére esett az orosz gáz mennyisége a cseh vezetékekben. Fotó: REUTERS
Cseh munkás indul ellenőrizni a nyomást. Fotó: REUTERS

A szlovákoknak kb. tíz napra elegendő gázuk van

Egyáltalán nem érkezik orosz földgáz Szlovákiába, szerdára virradó éjszaka teljesen leállt a szállítás - jelentette szerdán a Szlovák Gázművek (SPP). A háztartásokat egyelőre korlátozás nélkül látják el gázzal. Az SPP elosztásért felelős leányvállalata, az SPP-distribúcia Rt. folyamatosan figyeli a helyzet alakulását.

Kedd reggelre Szlovákia csak a szerződéses gázmennyiség alig harminc százalékát kapta meg. Ľubomír Jahnátek ((ljubomír jahnátek)) gazdasági miniszter keddi becslése szerint 30 százalékos szállítás és a jelenlegi időjárási viszonyok mellett Szlovákiának nagyjából tíz napra elegendő földgázkészlete van. A föld alatti tározókból tíz napon át napi 22 millió köbmétert képesek biztosítani az öt és fél millió lakosú országnak illetve a gazdaságnak. Ezután már csak a lakossági ellátás oldható meg teljes egészében, valamint a kórházaké és az iskoláké.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. RepasMargit 2009. január 09. 17:50
  „Lehet, hogy én félre értek valamit, de egyet biztosan nem. Aki megfigyelte, tavaly ilyenkor is megcsinálták az ukránok ugyanezt a húzásukat. Mit akarnak elérni azt csak ők tudják, mi meg érzékelni fogjuk! Mindenki spórol már mindennel, de azért szerintem ezzel az eggyel nem igen tudunk, tapasztalatból mondom, mert kipróbáltam. Most várom a gázszámlát, mert termosztát levéve, a falak áthűlve, és pörgött az óra keményen. A másik: a földgázba van úgy nevezett adalék anyag keverve, és sűrített levegővel nyomják a vezetékekbe, de levegőt nem tartalmaz . Az ukránok loptak tavaly is, most is, de ne az importálókat sújtsák, mert ők nem kapnak. Ha tisztességesen rendeznék a számlát, mindjárt más lenne a helyzet. Milyen jó, hogy lebomlott a Nagy Oroszország, csak bajt szül az egész. Margó”
 • 126. Sziti 2009. január 07. 23:28
  „Kedves kasza!
  A gázba levegöt nem kevernek mert az robban.
  Állítólag mást sem mert az meg drágább mint a gáz.
  Így mondják.
  Ígaz vagy nem, nem tudni.”
 • 125. E! 2009. január 07. 23:04
  „A pénzügyi válságos fórum topicba betettem egy rakat adatot Oroszország energiaexportjáról.”
 • 124. h65535 2009. január 07. 22:43
  „Mint a melegvízért, ami időnként 40 fokos sincs...”
 • 123. Kasza 2009. január 07. 22:14
  „Ha bárki most meg gyújtja a gáz tűzhely lángját az tapasztalni fogja most sincs minden rendben SÁRGÁN ég és nem KÉKEN sok benne a levegő amit ugyanúgy kifizetünk.”
 • 122. .suhym. 2009. január 07. 21:22
  „115. Logaritmus

  http://www.cnbc.com/”
 • 121. Sziti 2009. január 07. 21:04
  „Holnaptól megyek rőzsét gyűjteni. Biztos ami biztos.”
 • 120. Logaritmus 2009. január 07. 20:47
  „http://errolugatok.blog.hu/2009/01/07/gaz_van_nincs_gaz

  "Görögország, Ausztria, a soros elnök Csehország, Szlovénia, Románia hirtelen elveszítette az odaérkező földgáz 70-100%-át, a kizárólag Oroszországból importáló Szlovákiával az élen (,,Fűtsenek euróval" - kommentálta a hírt a Euró Nélküli Közép-európai Országok Irigy Szövetsége)."”
 • 119. .suhym. 2009. január 07. 19:43
  „115.Logaritmus!

  Egy órával ezelőtt 45 dollár körül volt az ára.”
 • 118. greencat 2009. január 07. 19:24
  „Ja, igen, elnézést!! A cikk eredete:


  http://hvg.hu/gazdasag/20080416_mako_gaz_mol_exxonmobil.aspx”
 • 117. Logaritmus 2009. január 07. 19:15
  „kisokos: az én tudatom attól lenne nyugodt, ha napelemmel, geotermikus energiával v. nukleáris energiából nyert árammal tudnék olcsón, környezetbarát módon fűteni mert mindegy hogy orosz, iráni, dán, stb. gázt tüzelünk el, ha egyszer rombolja a környezetet.

  Most olvastam, hogy a korlátozás miatt a WestEndben (Budapest) 26 fokról 20-ra veszik le a fűtést. Na basszus, ezt, a környezetvédelem érdekében már sokkal régebben is megtehették volna mert 26 fok az szauna.”
 • 116. kisokos 2009. január 07. 18:54
  „greencat !

  Az általad idézett cikk ha jól emlékszem a HVG-ben jelent meg valamikor 2007-ben, vagy 2008 elején. Az abban leírtakat elfogadom, mert nekem sincs ezzel ellentéres információm. Csak azóta az élet átírta a forgatókönyvet. A korábbi 83-as hozzászólásomban leírt véleményemet fenntartom, hogy igen szerencsétlen hozzáállás lenne a jövőre nézve, ha csak profitérdekeltség alapján, a jelenlegi világpiaci árképzés szerint döntenék el, hogy kitermelik-e a gázt, vagy hagyják ott ahol van. Lehet hogy drágább a makói gáz, mint a jelenlegi világpiaci, de legalább VAN ! Engem kevébé fog fűteni majd az a tudat a 6 fokos szobámban, hogy tudom az Északi tengeren kitermelt gáz 30 %-al olcsóbb mint a makói. Csak egy baj van, hogy az az olcsó gáz több ezer kilométerre lesz az én hideg szobámtól.”
 • 115. Logaritmus 2009. január 07. 18:54
  „"..a világpiaci árak már a nehezebben felszínre hozható energiahordozókat is érdemessé teszik a kitermelésre. Ehhez azonban a 100 dollár feletti olajár szükséges..."

  Most mennyi is az olaj ára?”
 • 114. greencat 2009. január 07. 18:34
  „Antikos figyelmébe, meg azoknak, akik eddig nem kísérték figyelemmel a Makó-medence feltárását!

  Mol: 2012-2014 között termelhet gázt a Makói-medence

  Sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható - mondta Áldott Zoltán, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kutatás-termelés ügyvezető igazgatója.
  Az ExxonMobil és a Mol hétfőn bejelentett együttműködése kapcsán kifejtette: a nem konvencionális módszerekkel kitermelhető szénhidrogének azért kerültek a társaságok érdeklődésének homlokterébe, mert a világpiaci árak már a nehezebben felszínre hozható energiahordozókat is érdemessé teszik a kitermelésre. Ehhez azonban a 100 dollár feletti olajár szükséges.

  A Mol és az ExxonMobil az első szakaszban, 2008-2010 között a Makó-Nyugat területen 4-6 kutat fúr, illetve repeszt, majd teszteli ezeket. A Makó-Kelet területen a már meglévő kutakat nyitják meg újra, illetve ha szükséges, újakat is fúrnak, repesztenek.

  A kutatási időszakban a nyugati területen a Mol és az ExxonMobil 50-50 százalékban részesedik, míg a keleti területen a Mol és az ExxonMobil 33,3-33,3 százalékkal, a korábbi kizárólagos tulajdonos, a Falcon pedig 33 százalékkal rendelkezik.

  Áldott Zoltán elmondta: a cél az, hogy a projektek során kiderüljön, van-e a föld alatt akkora gázmennyiség, amit gazdaságosan ki lehet termelni, s a kitermelés kockázata összevethető-e a Mol által már művelt területekével. A kitermelést ugyanis csak akkor érdemes megkezdeni, ha kereskedelmi mennyiségű gázt gazdaságosan és folyamatosan a felszínre lehet hozni. A Falcon továbbra is részt vesz a munkálatokban, de a Makói árokban a Mol és az ExxonMobil kutatási koncepciója valósul meg.

  A kutatási koncepció megvalósításának fontos része, hogy megtalálják azt a technológiát, ami a célzónában felhalmozott csapdázott gázt a felszínre hozhatja. Az ExxonMobilnak már van ilyen technológiája, amit egy észak-amerikai gázmezőn dolgozott ki. Nem biztos azonban, hogy a technológián nem kell módosítani, de a Mol úgy ítéli meg, az ExxonMobil technológiája sikeres lehet a Makói-árokban.
  Holoda Attila, a Mol eurázsiai kutatási és termelési igazgatója kifejtette: a Mol feltételezései szerint a Makói- medencében mintegy 2000 kútra van szükség ahhoz, hogy a teljes ipari gázvagyont ki lehessen termelni. A Mol egy évben mintegy 50 kutat tud lefúrni, de azt reméli, hogy az olajipari szolgáltató-partnerek segítségével ez a szám növelhető.

  Egy kút költségeinek átlagos megtérülési ideje 2-3 év. A Makói-árokban azonban egy kút sokkal kevesebb gázvagyont tud kitermelni, mint egy hagyományos. A nem konvencionális kút ráadásul sokkal drágább, mivel mélyebb, és nem tud annyi gázt felhozni élettartama alatt, mint a hagyományos.

  A Mol szakemberei szerint a kockázatot és a problémákat önmagában véve nem a mélység, hanem a hőmérséklet és a nyomás, valamint az a technológia jelenti, amit kutak megnyitására alkalmaznak. Igaz, Észak-Amerikában már a gáz 25-30 százalékát a Makói-medencében alkalmazandó nem konvencionális technológiával termelik ki.

  Egy hagyományos gázmezőn egy konvencionális kút költsége 2-4 millió dollár, s a fúrás 2-3 kilométer mélységű. A nem konvencionális kút fúrásának költsége 8-12 millió dollár, a mélysége pedig 2,5-5,5 kilométer. Évente 50, nem hagyományos kút fúrása azonban még további költségekkel jár: ezekhez ugyanis a kapcsolódó felszíni létesítmények további 30-40 millió dollárba kerülnek. A Mol által bemutatott elemzések szerint egy konvencionális kút működésének időtartama mintegy 15 év, a nem konvencionálisé pedig mintegy 30 év.

  A Mol jelenlegi elképzelései szerint 1 hordó olajegyenértékű gáz-mennyiség kihozatala a Makói-medencében 2-3 dollár költséggel jár. A Mol átlagos kitermelési költsége 3-4 dollár olaj-egyenértékű, de ebben benne van a gáznál drágább olajkitermelés is. Az árak a folyó költségeket tartalmazzák, az amortizációt nem. A nem konvencionális kitermelés teljes költsége azért nagyobb, mert sokkal nagyobb összegű beruházást (CAPEX) igényel. Holoda Attila elmondta: a Mol termelési költségei a legjobbak Európában.
  Az 1567 négyzetkilométeres Makói-medencében az eddigi felmérések és nagy pontosságú becslések szerint a kitermelhető ipari gázvagyon 2 milliárd hordó egyenértéknek felel meg, azaz 340 milliárd köbméter gáz feletti vagyont képez. Az ipari vagyonnak - a jelenlegi technológiai ismeretek alapján, évi ötven kút lefúrásával számolva - a következő 30 év során mintegy 30 százaléka termelhető ki.

  A földtani vagyon és az ipari vagyon közötti különbség az, hogy az előbbi a teljes gázmennyiségre vonatkozik, az utóbbi pedig a kitermelhető részre. A harmadik fogalom a készlet, ami a gazdaságosan kitermelhető részt képezi, de erről a Makói-medence esetében még nem beszélhetünk, mivel ennek nagyságát csak később lehet meghatározni.

  A Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) 2008. április 11-én írt alá megállapodást közös kutatási program indításáról a Mol Makói-árokban lévő 106. és 107., nyugati területi kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek abban, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből.

  A Mol korábban közölte azt is: megerősítette pozícióját a Makói-árokban azzal, hogy megszerezte az ExxonMobil részesedésének 50 százalékát a kanadai Falcon csoporthoz tartozó TXM-nek, a Makói-árok keleti területén lévő bányatelkén végzendő kutatásokban. Egy korábbi bejelentés szerint az ExxonMobil leányvállalata, az Esso 2008. árpilis 10-én megállapodást írt alá a Falcon leányvállalatával, a TXM-mel, több szakaszra osztott kutatási program elvégezéséről a TXM Makói-árok felett húzódó bányatelkében. A Mol 2008. április 11-én csatlakozott az ExxonMobil-Falcon megállapodáshoz az ExxonMobil részesedés 50 százalékának megszerzésével.”
 • 113. Logaritmus 2009. január 07. 18:29
  „Achilleus, nem az az érdekes hogy én mit gondolok, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP-Persil-DMK-KUKKI szövetség végre mondott egy racionális és értelmes dolgot zsigeri elutasítás helyett.”
 • 112. achilleus 2009. január 07. 18:08
  „Munkaszüneti nap lesz a január 10-i szombat!

  Logaritmus 2009.01.07. 17:51 Érdekes mennyire egyetért a Fidesz-KDNP energetikai koncepciójával:
  "Az idén le kell folytatni az új paksi atomreaktor esetleges megépítéséről szóló vitát a parlamentben. A mostani blokk még 2030-ig működhet, és tizenkét év múlva épülhetne fel egy új erőmű - mondta a Magyar Hírlapnak Nagy Andor (KDNP), a környezetvédelmi bizottság alelnöke. Az ellenzéki politikus úgy véli: miközben az energiapolitikai koncepciónkból az derül ki, hogy növekszik energiafüggőségünk, a megújuló energiát nem használja ki hazánk.Utoljára frissítve: 2009. január 7., 09:33"

  Viszont ebben a hozzászólásában messze túlértékeli a Fidesz lehetőségeit és befolyását: Logaritmus 2009.01.07. 17:42 "Ha a Kék Áramlat meglenne, akkor az orosz gáz már nem Ukrajnán át jönne, és nem lenne gázhiány sem. A FIDESZ hülyesége miatt viszont az építkezés késik, és most szív egész Európa és az ország. Köszönjük, Orbán úr és Navracsics Úr!"

  Ugye ezt nem gondolja komolyan.
  Ami a makói mezőt illeti, abban is igazat adok. Szerintem Dubai és a többi jól menő olajország is csak koncessziós pénzeket szed, persze azt is el lehet herdálni, le lehet nyúlni, de ez a korszak a vége felé közeleg. Minden a szerződésektől függ.”
 • 111. Logaritmus 2009. január 07. 17:51
  „A makói gázmezővel kapcsolatban nem árt tudni, hogy az kemény dió, nem véletlen hogy a kutatást végző cég már nem is bírta cérnával, így vonta be az EXXON-t ami jó előjel nekünk. Viszont a földgáz Makón több, mint 6000 méter mélyen van, és 200 fokos hőmérsékleten amihez hasonló extrém bányászathoz a világon alig 1-2 cég rendelkezik megfelelő technológiával.

  Nem is kell mit visszavenni mert a földgáz a Magyar Államé, a bányászati jogot lehet kiadni koncesszióba de azért meg a törvényben leírt fix díjat kell, kitermelt egységenként fizetni - mi magunk, vagy magyar cég, akár a MOL sem tudná kibányászni 6 Km mélyről a földgázt, ahhoz szó szoros értelmében NASA szintű technológia és tudás kell. Ha sikerrel járnak, abból két profitunk is lesz vagy inkább három:
  1) munkahely teremtődik
  2) megszűnik pár évre, évtizedre a függés az oroszoktól
  3) az ország milliárdokat kap bányajáradékként a cégtől aki kitermelést végez

  A legjobb persze az lenne, ha a világon elterjedne a szél-, és napenergia, plusz az egyéb megújuló, a levegőt nem szennyező energiaforrások felhasználása és nem kellene olajat, gázt, kőszenet égetni többé. Magyarországon pedig meg kell építeni egy második Paksot.”
 • 110. tsz 2009. január 07. 17:45
  „105. hozzászólás dblaci 2009.01.07. 17:03

  Vedd vissza, oszt termeld ki, felajánlok egy ásót.”
 • 109. Logaritmus 2009. január 07. 17:42
  „Ha a Kék Áramlat meglenne, akkor az orosz gáz már nem Ukrajnán át jönne, és nem lenne gázhiány sem. A FIDESZ hülyesége miatt viszont az építkezés késik, és most szív egész Európa és az ország. Köszönjük, Orbán úr és Navracsics Úr!

  A Nabucco vezeték sem tart még sehol, pedig az is jó lesz ha elkészül - viszont az főleg IRÁNI földgázt fog szállítani, Irán pedig legalább annyira nem megbízható az iszlám radikálos miatt mint Ukrajna az oroszokkal való acsarkodása és a szegénység miatt.”
 • 108. achilleus 2009. január 07. 17:21
  „Friss: (17.01)
  Az orosz-ukrán gázvita mielőbbi lezárását és a magyarországi gázellátás folyamatos biztosítását sürgette szerdai, Viktor Juscsenkónak küldött levelében Sólyom László köztársasági elnök.

  Az ukrán elnök január 1-jén levélben küldött tájékoztatást Magyarország részére az ukrán-orosz földgázszállítási és elszámolási tárgyalásokról, erre válaszolt szerdán a magyar államfő. Sólyom László válaszlevelében hangsúlyozta: Magyarország messzemenően érdekelt abban, hogy a tárgyalások mielőbb sikerrel záruljanak, ugyanakkor elvárja, hogy a felek teljesítsék szerződésben vállalt kötelezettségeiket és kerüljék el az olyan lépéseket, amelyek veszélyeztethetik partnereik - köztük Magyarország - folyamatos és biztonságos ellátását.

  Sólyom egyúttal javasolta, hogy a közeljövőben esedékes magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket, illetve felkérte Molnár Csabát, az energiaügyért felelős szakminisztert, hogy vegyen részt a találkozón, és folytasson megbeszélést Viktor Juscsenko kíséretében érkező ukrán szakminiszter partnerével.”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délutánra helyreállt a gázszolgáltatás Nagyatádon

Helyreállt szerda délutánra a gázszolgáltatás Nagyatádon, Somogy megyében. Délelőtt több száz… Tovább olvasom