Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Üléseznek a Fidesz vezető testületei

A Fidesz két vezető testülete is ülést tart a hét második felében: csütörtökön és pénteken a Fidesz elnöksége egyebek mellett dönt arról, hogy kit támogat házelnöknek, szombaton pedig a párt országos választmánya jóváhagyja a főpolgármester-jelölt személyét és az önkormányzati választási listákat.
Az MTI információi szerint a Fidesz elnöksége Alcsútdobozon tartja kétnapos ülését, ahol dönt arról, kit támogat házelnöknek. A jelölés jogával a frakció számára a párt elnöke, Orbán Viktor él majd - mondta korábban Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Az Országgyűlés várhatóan július 19-én választ új házelnököt.

Sajtóinformációk szerint a posztra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke a legesélyesebb. A Népszabadság szerdai számában arról számolt be, Kövér Lászlónak a Fidesz e heti elnökségi ülésén, legkésőbb a jövő hét elejéig nyilatkoznia kell arról, elvállalná-e ezt a feladatot.

Az MTI úgy tudja, valószínűleg az alkotmánybíró-jelölés kérdése is szóba kerül majd az elnökségi ülésen. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke június közepén jelentette be, hogy a Fidesz az egyik üres posztra Bihari Mihály volt alkotmánybírót, a testület volt elnökét jelöli. A másik alkotmánybírósági tagra majd akkor tesznek javaslatot, ha az Országgyűlés elfogadja a jelölés új szabályait. (Az erről szóló határozati javaslat részletes vitáját kedd késő este folytatta le a Ház, így akár már a jövő hétfőn szavazhatnak róla.)

A Népszabadság információi szerint Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, illetve Marosi Ildikó bíró neve is felmerült a Fidesz és a KDNP alkotmánybíró-jelöltjei között.

Az új házelnök személyéhez hasonlóan az alkotmánybíróról, illetve alkotmánybírókról is várhatóan a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon, július 19-én szavaz az Országgyűlés.

(A parlamenti döntésre váró személyi kérdések között van a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítése is, Kaltenbach Jenő ugyanis lemondott tagságáról; ő látta el a testület elnöki tisztségét.)

A kétnapos elnökségi ülés után, szombaton a Fidesz országos választmánya tanácskozik az őszi önkormányzati választásokkal összefüggésben. A testületnek ugyanis jóvá kell hagynia listákat, jelölteket.

A Fidesz budapesti választmánya június 26-i ülésén úgy döntött, hogy Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét javasolja a párt főpolgármester-jelöltjének. Ugyanezen a tanácskozáson döntöttek a Fidesz-KDNP fővárosi listájáról is, amelyet Tarlós István vezethet. Őt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Pesti Imre országgyűlési képviselő, Rogán Antal V. kerületi polgármester és György István parlamenti képviselő követ a 26 nevet tartalmazó listán.

A listát, csakúgy, mint a főpolgármester-jelölt személyét, az országos választmánynak még jóvá kell hagynia.

A Fidesz alapszabálya szerint az országos választmány a területi választmányok javaslatai, valamint az országos elnökség véleménye alapján dönt a szövetség fővárosi és megyei közgyűlési jelöltlistáján szereplő személyekről, valamint a főpolgármester-jelölt személyéről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen törte össze apja autóját - fotóval!

Részegen kötötte el, és törte össze apja autóját egy tizenkilenc éves fiú szerda hajnalban… Tovább olvasom