Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Varga szerint valótlan adatokat közölt az előző kormány

Varga Mihály szerint beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány. Az előző kormány hamis adatokat közölt velünk, 230 milliárd forintos különbséget találtunk a költségvetésben ahhoz képest, amit nekünk mondtak - jelentette ki az államtitkár.
A Varga Mihály által megjelölt összeg a GDP mintegy 0,9 százaléka.

A gazdasági átalakításhoz kevés a felületi kezelés, rendszerszintű, strukturális átalakításokra van szükség. Azok irányáról döntött a háromnapos ülésén kormány, közölte az államtitkár.

A versenyképesség javítását, a bürokrácia csökkentését, a korrupció visszaszorítását és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentését célzó lépesek törvényjavaslatok formájában hamarosan megjelennek - jelentete be az államtitkár Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón Lovasberényben.

Varga Mihály elmondta: a pénzintézeteket érintő különadóról nem hozott döntést a kormány, egyeztető, előkészítő munka folyik. Ha a kormány dönt majd ebben a kérdésben, a felekkel egyeztetve kerül sor a részletek kidolgozására.

Az adórendszer változtatásával kapcsolatban irányokat jelölt ki a kormány - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a cél az egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert kialakítása. Mértékről még nincs döntés, több variációt - a 16- 19-20 százalékos mértéket - is mélyebben elemez a kabinet, annak érdekében, hogy az adóterhek csökkentése, az adóigazgatás egyszerűsítése több munkahelyet eredményezzen.

Varga Mihály azt is közölte, hogy az IMF szakembereinek hivatalos látogatására augusztusban kerül sor, a mostani alkalommal a kormány elképzeléseiről, s arról helyzetről kapnak tájékoztatást, amely május végéig előállt, s amelyet az új kabinetnek kezelnie kell. Mint hozzáfűzte, ettől függetlenül a kormány addig is tájékoztatja az IMF-et az aktuális helyzetről és a kormány elképzeléseiről.

Az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka. Az előző kormány 719 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált az első öt hónapra.

A Miniszterelnökség államtitkára a rendkívüli kormányülés harmadik napján, elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt.

A bevétel arányos része nem teljesült, a kiadások pedig felülteljesültek, ezért állt elő a nagyobb mértékű hiány, ami a tervezésnél szakmai, a végrehajtásnál pedig szakmai és pénzügyi hibákat is jelent. A nyilvánosságra került adatok a Bajnai kormány tevékenységéről adnak hű képet - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: nem felelt meg a valóságnak az, hogy az előző kormány rendezett állapotokat adott át.

Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás kedvezőtlen helyzetét, - amire készült is,- valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudja. Arra törekszik, hogy a 3,8 százalékhoz minél közelebbi hiány alakuljon ki az év végére - mondta Varga Mihály.

Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakkal, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna.

A sajtótájékoztatón kérdést intéztek Szijjártó Péterhez azzal a kijelentésével kapcsolatban, miként gondol most arra a múlt heti nyilatkozatára, hogy az nem lesz hatással a piacokra.

A miniszterelnöki szóvivő azt mondta, az lett volna helyes és korrekt, ha az a hírügynökség, amely világgá kürtölte a sajtótájékoztatót, teljes egészében és korrekten adta volna le nyilatkozatát, s nem egy rendkívül inkorrekt, zavarkeltő, töredezett változat közlésére vállalkozott volna. Megnevezte a hírügynökséget is, a Bloomberg volt az.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. június 08. 08:23
  „A költségvetés felhasználása 85 % májusig bezárólag!
  Két év alatt 280 milliár támogatás a multiknak és a ,,magyar vállalkozóknak "

  Gyenge kezdés után erős visszaesés!”
 • 7. saturnus 2010. június 08. 05:53
  „Ezt ismerjük a munka világából " én vagyok jó ő meg a piszok",én dolgozom ő lóg,hazudtak éjjel nappal, mi is hazudtunk éjjel nappal de mi nagyobbat hazudunk,nem lessz pénz itt 2000 rendörre,meg másra sem. Ha ezeknek lett volna kész elképzelés már rég elkellett volna kezdeni bevezetni.Nem lessz itt vasút vonal vissza állítás meg más sem.Igértek fűt fát.Majd a közszférában létszámot csökkentenek,állami vállalatoknál is pl,volán egyesülés Budapest.Ő nem teljesít semmit csak maradványa a régi rendszernek.A Volánbusz amely fuvaroz. A két cég nem ugyan az.Megadóztatja a minimálbéreseket de a bankárokhoz nem mer nyulni mert akkor nem lessz pénze.Három nap alatt nem lehet gazdasági programot kidolgozni és beindítani.Az hosszú hetek tervező elemző és mérhető adatokkal kell rendelkezni felőlle.Majd lessz viszont KAJA IBRAHIM,meg Joszip Tot .Hoppon fog maradni akiknek idérgettek.Majd elkezdik cserélgetni a kormányzati autókat nem keveset SOKAT.Nem lessz it az egészségügyre tíz fillér sem,de viszont kell tökös laci állmfőnek.”
 • 6. majdénmegmondom 2010. június 07. 23:28
  „Ezt tudtuk előre. Bár 0,9%-ot tévedni nem is olyan rossz!”
 • 5. Rozsdás 2010. június 07. 23:23
  „17 milliárd azért nagyon sok pénz,nem bagatel,de a költségvetés összeségét nézve nem ez jelenti tragédiát!!
  Az ígéretek nem ennek tükrében változtak lufikká,hanem a hatalom birtoklás mánijának, és a racionális gondolkozás hiányának következményei!!”
 • 4. Tapasztalt 2010. június 07. 22:48
  „Talpra állitaniuk nem kell a gazdaságot, már elindult a növekedési ciklus, kecmergünk ki a válságból. Csak nehogy fejtetöre állitsanak mindent ezek a gazdasági balfékek. Obama elnök levélben megdicsérte és megköszönte Bajnai eredményes válságkezelö munkáját, a fidesz egy szó köszönet nélkül visszamutogatva mocskolódik....”
 • 3. saturnus 2010. június 07. 20:03
  „Nincs potya pénz nem tudják betartani igéreteiket hazudtak éjjel,hazudtak nappal,ez a hazugság sem jött össze.Mindenkinek igértek fűt fát,hogy őrájuk szavazzanak. Senkinek semmit nem tudnak adni ,a nincsből nem lehet.Ha lett volna kidolgozott programjuk már rég előjöttek volna vele.Megszivatták a rájuk szavazókat az egész világ elismerte a Bajnai munkáját.Nincsenek csontvázak csak a temetőkben.Rövidesen még egy év és új választásokat kell kiírni mert híveiket nem tudja kifizetni és így elfordulnak tőllük.”
 • 2. mj52, 2010. június 07. 19:34
  „Varga ott volt végig, betekinthetett az adatokba, menteni kell a mundért valahogy, bagatellizálni a kárt amit a Kósa, -Szijjártó,-Fidesz okozott.”
 • 1. szatyi 2010. június 07. 18:25
  „Meg kellene az Oszkót is hallgatni, ez a Varga már nem egyszer próbált ködösíteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alkotmánybíróság előtt a MÁV ÁBE ügye

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) ügyfelei által okozott, de a biztosító egyesület által ki… Tovább olvasom