Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Végső búcsút vettek Jancsó Miklóstól

A kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőt sok száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára szombaton.
Sok száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendezőt szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A január 31-én, életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklóst saját halottjának tekintette a Magyar Filmművészek Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is.

"Megtanulhattuk tőled, hogy nincs okunk félelemre, hogy erősek és szabadok vagyunk. Minden beállításod, kamerád szárnyalása a szabadság igenléséről szól" - méltatta Tarr Béla filmrendező Jancsó Miklóst, akitől a ravatalnál Marx József, Cserhalmi György, Grunwalsky Ferenc és üzenetben számos külföldi pályatársa búcsúzott.

Korábban írtuk:

Ma délben vesznek végső búcsút Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőtől a Fiumei úti Sírkertben.

Az életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklóst a Magyar Filmművészek Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti.

Jancsó Miklós haláláról világszerte megemlékeztek, nekrológot közölt többek között a The New York Times, a Franfurter Allgemeine Zeitung, a Le Monde vagy például Libération, a 64. Berlinalén pedig a magyar művész munkásságából a berlini filmfesztiválon bemutatott utolsó alkotását idézték fel. Ez a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódja, amelyet a fesztivál portálján tettek közzé.

Jancsó Miklóst hosszan tartó súlyos betegség után január 31-én érte halál. A több rangos fesztivál - Cannes, Velence, Split - életműdíjával kitüntetett, Balázs Béla-díjas alkotó nevéhez olyan világhírű filmek kötődnek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Égi bárány. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es Filmszemlén mutatták be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czike Imre János kapta idén a Hit pajzsa díjat

A díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan adják át minden esztendőben. Tovább olvasom