Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Világszínvonalú festmény a mai Kieselbach aukción

Százmillió forintos kikiáltási árról indul a Kieselbach Galéria és Aukciósház pénteki árverésén Bortnyik Sándor Lámpagyújtó című 1921-es főműve. Magyarországon még soha ilyen magas összegről nem indult licit egy festményért.
Kieselbach Tamás galériatulajdonos elmondta: a Bortnyik-kép leütési árát előre nem lehet megjósolni, de elképzelhető, hogy túllépi az eddig abszolút magyar rekordot, ami 230 millió forint.

A Kieselbach Galéria őszi festményaukcióján 251 tétel szerepel. Az őszi árverés összkikiáltási ára: 711 millió 515 ezer forint. Mások mellett Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czigány Dezső, Szinyei Merse Pál képekre licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria őszi aukcióján.

A magyar műkereskedelem történetében az eddigi legmagasabb kikiáltási árról - 100 millióról - induló Bortnyik Sándor képről Kieselbach Tamás korábban elmondta: olyan főmű került elő nyolcvan év lappangás után, ami újraírja a magyar avantgárd történetét. Az 1921-ben keletkezett festmény erős, dühvel telített kép, amely megérdemelné, hogy bármelyik nagy külföldi múzeum falán lógjon, tette hozzá.

A galériatulajdonos kitért arra, hogy mindehhez az szükséges, hogy a magyar állam ne tegye védett alkotássá a képet, vagyis külföldi magángyűjtő vagy intézmény tulajdonába is kerülhessen a Lámpagyújtó című festmény. Kieselbach Tamás hangsúlyozta: a magyar festészet presztízsét úgy lehetne növelni, ha a legkvalitásosabb magyar művek, mint Bortnyik főműve, korlátlanul kerülhetnének külföldi múzeumokba, vagy magángyűjteményekbe.

A Független Hírügynökség kérdésére miszerint a Lámpagyújtó megdöntheti-e Csontváry Kosztka Tivadar: Szerelmesek találkozása című festményének, két évvel ezelőtti, 230 milliós rekordeladási árát, Kieselbach Tamás azt válaszolta, jósolni nem szeretne, de elképzelhető, hogy a 100 millióról induló Bortnyik Sándor kép eladási ára magasabb lesz, mint a Csontváry alkotásé.

A Kieselbach Galéria őszi árverése pénteken délután öt órakor kezdődik a Vígszínházban.

Olvasóink írták

 • 2. Mek Elek 2008. október 17. 15:13
  „Mért világszínvonalú ? Valaki magyaráza már el .”
 • 1. joy 2008. október 17. 12:30
  „Kép a képről???
  DéMOn!!!
  Ha vizuális tárgyról készítenek cikket tegyék már meg, hogy a tulajdonostól kérnek Emilben egy képet, és közlési lehetőséget!
  Attól nem fog csökkenni az értéke a tárgy(ak)nak, csak ismertsége lesz nagyobb.

  Az újság értéke viszont emelkedik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós poszterverseny diákoknak a gyermekek védelméről

A gyermekek védelemhez való jogáról szóló plakátpályázatot hirdetett diákoknak az Európai Bizottság.… Tovább olvasom