Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Visszaesés 2011-ben az építőiparban

Az építőipar 2006 óta tartó visszaesése 2011-ben is folytatódott, a termelés 7,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, decemberben a termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Szezonálisan kiigazítva decemberben az építőipar termelése az előző havinál 4,1 százalékkal volt kisebb.

Az év egészében mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal. Az épületek építésének mérséklődését a lakásépítések jelentős visszaesése és a nagyberuházások elmaradása okozta. Az előző évi rendkívül alacsony bázis, valamint az út- és vasútépítési munkák második félévben megfigyelt növekedése miatt az egyéb építmények termelése az építőipar egészénél kisebb mértékben csökkent.

A KSH jelentése szerint tavaly az építőipari vállalkozások egyhatodával alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2010-ben. Az építőipar termelői árai 2011-ben átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest.

A tájékoztatás szerint a termelés decemberi, 0,8 százalékos csökkenésén belül a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésében 11 százalékos visszaesést figyelt meg a KSH, az egyéb építmények építése ezzel szemben 12,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A növekedést az út- és vasútépítés alágazatba tartozó szervezetek termelésének az előző évi rendkívül alacsony bázist több mint felével meghaladó termelése okozta.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján decemberben az épületek építésének teljesítménye 5,6 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké pedig 0,9 százalékkal magasabb volt a novemberinél.

Decemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 10,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények ágazat termelése 32,9 százalékkal haladta meg a 2010 decemberi alacsony bázist, elsősorban a már említett útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhetően. A speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 9,3 százalékkal maradt el a 2010. azonos időszakitól.

A 2011 decemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 10,5 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 10,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 10,6 százalékkal emelkedett a 2010 decemberihez viszonyítva.

Tavaly az építőipari vállalkozások 16,7 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH szerint az építőipari vállalkozások 2011 december végi szerződésállományának volumene a 2010 decemberihez képest 42,5 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 46,9 százalékkal, az egyéb építményeké csaknem kétötödével esett vissza.

Az építőipar termelői árai 2011 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban mutatkozott a legkisebb, 1,1 százalékos növekedés. Az egyéb építmények építése ágazatban 2,8 százalékkal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal haladták meg az árak az egy évvel korábbi szintet.

Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,2 és 3,2 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak - közölte a KSH.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési kisfilmet vetítenek a szabolcsi autóbuszokon

Az első, másfél perces film a zsebtolvajok elleni védekezésre hívja fel az utasok figyelmét. Tovább olvasom