Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Visszavonná az ombudsman a hajléktalanság kirminalizálásáról szóló rendeletet

Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnél kezdeményezte, hogy a testület 60 napon belül helyezze hatályon kívül az életvitelszerű "utcán élést" büntető rendeletet.
Az országgyűlési biztos hivatala által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az ombudsman a vizsgálatában megállapította: nem felel meg a jogállami követelményeknek az önkormányzatoknak adott, indokolatlanul tág felhatalmazás a "rendeltetésszerű" közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására.

Szabó Máté szerint az e felhatalmazás alapján született, a hajléktalanságot, mint helyzetet szankcionáló fővárosi önkormányzati rendelet sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát, s emiatt kezdeményezte "az alkotmányosan aggályos" rendelkezések hatályon kívül helyezését.

Az ombudsman emlékeztetett, hogy az építési törvény ez év január elsejétől hatályos módosítása felsorolja a közterület rendeltetési köreit és lehetőséget biztosít arra, hogy önkormányzatok az adott település közterületének "rendeltetésétől eltérő" használatát szabálysértéssé nyilváníthassák.

A Fővárosi Közgyűlés e felhatalmazásra hivatkozva május 17-étől rendeletben írta elő: szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve erre a célra használt ingóságait a közterületen tárolja.
"Jogállamban a közterületen való szabad jelenlét a főszabály, a közterület szabadon - az önkormányzat hozzájárulása és engedélye nélkül - használható" - emelte ki az ombudsman.

Az építési törvény viszont a szabad közterület-használat kivételességét állapítja meg, ez pedig oda is vezethet, hogy az egyébként "ártalmatlan magatartások" is a tiltottak közé kerülhetnek. A fővárosi önkormányzat rendeletéről pedig azt írta: az önmagában az életvitelszerű "utcán élést" és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyzetet, köztük ingóságaik elhelyezését bünteti, azaz közvetlenül a hajléktalanság, mint státusz kriminalizálását jelenti. Márpedig az ombudsman szerint "az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos krízishelyzet, ami a legritkább esetben az érintett tudatos választása".

Mindezek alapján Szabó Máté felkérte a belügyminisztert, kezdeményezze az építési törvény kifogásolt rendelkezéseinek módosítását, a Fővárosi Közgyűlésnél pedig azt indítványozta, hogy 60 napon belül helyezze hatályon kívül a közterület-használatról szóló rendeletének alkotmányosan aggályos rendelkezéseit.

Szabó Máté a belügyminiszternek javasolta azt is, hogy vizsgálja meg: "lehetséges volna-e egy olyan garanciális törvényi keretszabályozás kialakítása, amely rögzítené az önkormányzatok közterület-használattal kapcsolatos hatásköreit" - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két baleset az M7-es autópályán

Két baleset történt az M7-es autópálya Balaton felé vezető sávjában szerda délután. Tovább olvasom