Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Visszavonták Sós Tamás doktori fokozatát de nem mond le

Az MSZP-s politikus elismerte, hogy plagizált, de ezt politikai támadásnak veszi, ezért marad a helyén. Az ELTE visszavonta a fokozatát.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) visszavonta Sós Tamás doktori fokozatát. A szocialisták Heves megyei elnöke elismerte, hogy nem a formai követelményeknek megfelelően idézett a dolgozatában, de politikai támadásnak tekinti az ügyet, és elmondta: nem mond le posztjáról - hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

Mint felidézték: a HírTV Célpont című műsora februárban számolt be arról, hogy szerintük az MSZP Heves megyei elnökének doktori disszertációjában 68 olyan szövegrész van, amelyeket mások korábbi tudományos munkáiból használt fel a szerző, forrásmegjelölés nélkül. Sós Tamás azt mondta, a lényeges rész, vagyis a kutatás a saját munkája.

Később a HírTV arról is beszámolt, hogy információik szerint a kutatást sem teljes egészében a szocialista politikus végezte, hanem a Heves Megyei Pedagógiai Intézet akkori igazgatója segített neki, akinek Sós Tamás megyei elnökként a felettese volt. Az MSZP-s politikus pert indított, illetve feljelentést tett az ügy miatt a műsor készítői ellen.

Az egyetem megvizsgálta Sós Tamás disszertációját. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese pénteken az M1 Híradónak elmondta: doktori disszertációba nem az idézési normáknak megfelelően kerültek be vendégszövegek és ez a hivatalos egyetemi szabályzat alapján indokolja, hogy a szocialista politikus doktori fokozatát visszavonják.

Sós Tamás telefonon azt mondta a Híradónak: még nem kapott hivatalos értesítést doktori fokozatának visszavonásáról. Azt elismerte, hogy nem feleltek meg a formai előírásoknak a dolgozatban használt idézetek. Ugyanakkor politikai támadásnak tartja az ügyet, mert szerinte magánügy, hogyan szerezte a doktori címét.

Sós Tamás arról is beszélt, hogy az ő személyiségi jogai sérültek, ezért nem kér bocsánatot és nem vonja vissza a feljelentését az ügyet kirobbantó műsor készítőivel szemben. A szocialisták Heves megyei elnöke azt is elmondta, nem mond le az MSZP-n belüli posztjáról.

A szocialista párt sajtófőnöke a Híradó megkeresésére azt közölte: pénteken értesültek a doktori cím visszavonásáról, nincs arról információja, hogy milyen lépéseket tervez az MSZP.

Sós Tamás az elmúlt négy évben az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának volt a tagja. A baloldali összefogás egyéniben és országos listán is képviselőnek jelölte a politikust, Sós Tamás azonban az előzetes eredmények szerint nem jutott be a parlamentbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: az igazságosabb választási rendszer lehetőség a javításra

Ritkán adódik olyan esély, hogy egy nagy vereség után rögtön lehetőség legyen a szépítésre - utalt… Tovább olvasom