Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Vulkánkitörés: marad a hamu Magyarország felett

Az éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját a légkörben, de utána feltehetően ismét a szennyezettebb nyugat-európai levegő áramlik az ország fölé. A légtér vasárnapig zárva marad. A vulkán még aktív.
Az éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját a légkörben, de utána feltehetően ismét a szennyezettebb nyugat-európai levegő áramlik az ország fölé - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel az MTI-vel. (A vulkáni hamu hétvégi terjedése meteorológiai ábrákon itt megnézhető.)

A szerdán elkezdődő és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások káosz alakultak ki. A teljes magyar légtér péntek este óta van lezárva.

A meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta, hogy a hajnali jelentések szerint Nyugat-Magyarország felett látható a felhőkön barnás elszíneződés, egyéb közvetlen mérés nincs a levegőben lévő hamuról. A vulkáni tevékenységet figyelő londoni székhelyű intézet előrejelzése szerint azonban Európa nagy részén hatezer méteres magasságig az egész nap folyamán szennyezett marad a légkör, és ennek a szennyezettségnek a földrajzi határa éppen Magyarország déli részén húzódik.

A National Geographic stábja filmez, amint hamufelhő gomolyog a dél-izlandi Eyjafjallajökull-gleccser közelében kitört tűzhányó krátere fölött. Fotó: MTI
A National Geographic stábja filmez, amint hamufelhő gomolyog a dél-izlandi
Eyjafjallajökull-gleccser közelében kitört tűzhányó krátere fölött. Fotó: MTI

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Magyarország felett megerősödik a fronttevékenység, a középső és a keleti országrészben csapadék várható, így átmenetileg 3-4000 méteres magasságig tisztulhat a légkör, ám a front után várhatóan a nyugat-európai szennyezettebb levegő érkezik Magyarország fölé - mondta Lambert Károly.

Egyelőre az izlandi vulkán működik, és ez a következő napokban várhatóan tovább szennyezi Észak-Európa, Nagy-Britannia légterét - tette hozzá a meteorológus.

Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.

A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok - így például Bosznia, Szerbia, Montenegró - zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Eddigi hírek

Szétterülőben van az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő, és folyamatosan csökken a koncentrációja - közölte Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben az MTI érdeklődésére.

Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti.

A meteorológus elmondta, hogy a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött.

Üresek a reptéri várók

A reptéri dolgozók körében a magyar kártya és a sakk készletek kerültek elő - tette hozzá. Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken - mondta el az igazgató. Hozzátette, hogy egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, és egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba - közölte az MTI érdeklődésére a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég.

Josef Mutsch, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen, a három német járat üzemeltetésére a Lufthansával szerződött utazási iroda vezetője a légitársasággal egyeztet arról, hogy vasárnap vagy legkésőbb hétfőn megérkezhetnek-e a gépek a FlyBalaton repülőtérre.

A féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete újból megnyitott FlyBalaton repülőtéren az egész országra kiterjedő légtérzár miatt állt le szombaton a légi forgalom.

Újabb légifelvételek a még mindig aktív izlandi tűzhányóról.

Gubicza Ágoston, az üzemeltető FB Airport Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: a teherforgalomban is kiesést okozhat a vulkáni hamu okozta légtérzár. Vasárnapra várják ugyanis hosszú idő után az első cargoszállítmányt, egy ukrán felségjelű teherszállító repülőgépet, amely a sármelléki bepakolás után az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba vinné a rakományát.

A légtérzárlat ideje alatt a mentőhelikopterek és a rendőrség sem repülhet. Mint Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense az MTI érdeklődésére elmondta, egyetlen légi jármű számára sem engedélyezett a közlekedés, ideértve a sportrepülőket is.

Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

rep
Európa "reptértérképe" csütörtök délután három órakor. Péntek 11 óráig biztosan nem fogadnak repülőgépeket a brit légikikötők.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága pénteken este 7 órakor légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre, a zárlat előreláthatólag szombaton este 7-ig tart.

Délelőttre az egész ország felett elterjedt a hamufüst

Berényi Lívia, az Országos  Meteorológiai Szolgálat munkatársának tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Napfelkeltekor és később, napnyugtakor is különösen szép látványban lehet részük azoknak, akik az eget szemlélik. A már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kap majd az ég. Napközben - amennyiben más felhők nem lesznek az égen - olyan látványban lesz részük az eget vizsgálóknak, mintha fátyolfelhők lennének az égen.

A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része jelenleg mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a londoni központ legfrissebb tájékoztatása is megerősítette: az izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

A dél-izlandi tűzhányó kitörése miatt az európai légi járatok 60 százalékát törölték KÉPGALÉRIA

Bozó János repülésmeteorológus péntek délután az MTI-nek azt mondta: a legújabb számítások szerint éjfél helyett már 22 órakor benyúlhat a porfelhő az ország északi része felé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben.

Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak. Ennek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot - mondta Bozó János. Hozzátette: nem várnak porhullást a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

Az a pormennyiség, amely most tör ki a vulkánból, Magyarországon várhatóan nem éri el a szárazföldet.

Estére elérheti hazánkat a hamufelhő

Estére elérheti Magyarországot az észak-nyugat-európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő. Úgy tűnik, csak súrolja az országot, de ha kell, korlátozzák a magyar légtér használatát is.zilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: az eddigi adatok szerint kicsi az esélye annak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt le kell zárni a légteret.

Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

Pénteken reggel Ausztria is bejelentette, hogy délutántól fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől. Több európai légteret is lezártak: nem közlekedhetnek repülők egyebek között a lengyel, a belga, a német és a brit légtérben sem, továbbá a skandináv országokban.

Vulkánkitörés: az európai légi járatok 60 százalékát törölték

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője szerint. A helyzet normalizálódása - tette hozzá Kyla Evens - attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

Ferihegyen mintegy 40 pénteki járatot töröltek.

Korábban írtuk

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa az MTI-nek csütörtökön elmondta: a londoni világközpont legfrissebb előrejelzése szerint Magyarországot helyi idő szerint péntek reggel 8 óráig nagy valószínűséggel nem veszélyezteti ez a szokatlan természeti jelenség.

Kiemelte: a hamufelhő terjedését azonban nehéz megjósolni, mivel azt a vulkáni kitörés ereje és időtartalma mellett a folyamatosan változó meteorológiai körülmények is befolyásolják. Magyarországi szakemberek szerint ugyanakkor a hamu - amennyiben el is érné az országot - csak nagyon "higított" formában jelenne meg a légkörben - fűzte hozzá.

Fotó: MTI
Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő.
Fotó: MTI

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte: a Ferihegyi repülőtéren nem okoz gondot a hamufelhő, de délután 15 óráig már 22 olyan járatot kellett törölni, amelyek brit, német és francia célállomások felé közlekedtek volna.

A BA munkatársa arra kérte a csütörtökön utazni szándékozókat, hogy a repülőtér, vagy az érintett légitársaság honlapján érdeklődjenek az esetleges menetrendváltozásokról.

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő csütörtök délutánig teljesen megbénította Észak- és Nyugat-Európa légi közlekedését.

Nagy-Britanniában egyelőre helyi idő szerint 18 óráig rendeltek el a polgári légi közlekedésre vonatkozó tilalmat, Párizsban éjfélig nem szállhat fel egyetlen polgári gép sem. Az ír hatóságok szintén lezárták a szigetország légterét, s hasonló lépésre szánták el magukat a dán, finn, norvég és svéd hatóságok.

Légtérzárlatról egyelőre nincs szó Hollandiában és Belgiumban, viszont az ottani repülőtereken számos járat törléséhez vezetett az északról érkező hamufelhő.

Néhány napos felvétel a vulkánról

Még két napig lehetnek a zavarok

Még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedésben az izlandi vulkánkitörés következtében - közölte csütörtökön kora este Brüsszelben az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője.

A helyzet normalizálódása - tette hozzá Kyla Evens - attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő.

A szóvivő becslése szerint csütörtök éjfélig mintegy 4-5 ezer légi járatot érinthet az előállt helyzet. Európában naponta mintegy 28 ezer légi járat közlekedik normális esetben.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. Izlandi 2010. április 21. 11:23
  „Van McDonald´s.

  Valóban nincsenek hangyák, se tücskök.Békát sem hallottam még.A legyek viszont itt is megvannak, köszönik szépen.Szúnyog is van, de nem csíp :) Viszont nagyon sokáig nem volt méhecske a szigeten, néhány éve lehet látni.

  10,000 km2-el nagyobb a területe, és vannak olyan helyek ahol nem hogy lakni, de közlekedni is tilos.

  NATO megállapodás szerint a védelmünket az USA látja el.Keflavíkban volt a támaszpontjuk, de 2006-ban megszüntették.”
 • 86. Mignon 2010. április 19. 23:55
  „85. Kedves 3evesferfi

  Elgondolkodtam kerdeseden!
  Valoban!

  Lehet, ök "hamubansült pogacsat" esznek...?

  Nem tudom.”
 • 85. 3évesférfi 2010. április 19. 23:25
  „83: És vasút sincs náluk, se McDonald´s.”
 • 84. Mignon 2010. április 19. 17:14
  „De hat, kivel is haboruznanak ök?

  Ugye, igazam volt, amikor korabban irtam:
  Aranyosak ezek a vikingek leszarmazottai!”
 • 83. Mignon 2010. április 19. 17:11
  „Hogy egy masodik, szomszedos vulkan is kitöröben lenne,
  erröl en is olvastam.
  Na, varjuk ki az eredmenyeket.

  Különben Izland csak kicsivel (kb. 7 ezer negyzetkilometerrel) nagyobb mint
  Magyarorszag, lakossaga 320 ezer.
  Izlandnak nincs hadserege, haditengereszete, legiereje.
  Semmi.
  Csak rendörsege.
  (Haboru eseten Norvegia veszi at vedelmet egy nemzetközi szerzödes szerint).”
 • 82. keiner 2010. április 19. 11:32
  „Nem aludt ki, söt számitanak egy másik vulkán kitöréssel is.
  Németország hoszabitotta a nemrepülést éjjel 2ig, éppen jött.”
 • 81. rt0831 2010. április 19. 11:22
  „http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-valahnjuk/
  http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-thorolfsfelli/
  Az online web kamerán olyan, mintha a vulkán kialudt volna.
  Nem látszanak a kilövelő porfellegek.”
 • 80. Beth 2010. április 19. 06:58
  „Gyönyörű szép a táj a vulkáni webkamera által közvetített képen.”
 • 79. efje 2010. április 19. 05:03
  „Tudtátok hogy Izlandon nincsenek hangyák? Legyek nem tom vannak e. Ha szúnyog sincs nem lehet rossz hely.”
 • 78. 3évesférfi 2010. április 18. 23:55
  „77: Hát én olyan helyen élek, ahol egy hangot nem hallottam soha a repülőgépekből. Van ám olyan is.”
 • 77. Csecs 2010. április 18. 23:17
  „76: A vasút mellől elköltözhetik a dolgozó nép gyermeke, de az ég alól nem igazán teheti. Önszántából legalábbis...”
 • 76. THE 2010. április 18. 23:11
  „Ezek szerint az árufuvarozással kapcsolatos forgalom fel fog fokozódni a közutakon és a vasútvonalakon?
  jipppi”
 • 75. Csecs 2010. április 18. 22:53
  „Lehet, hogya vulkán kevésbé terheli a levegőt, mint a sok fontos gép. Ha így maradna, talán lenne esélyünk, hogy nyugodt szemmel végigtekinthessünk az égbolton és tavaszi éjszakákon önfeledten hallgassuk a tücsökciripelést, semmi zúgástól-dörömböléstől nem zavartatva. De jó is ez a kis csend...”
 • 74. SP 2010. április 18. 21:48
  „PL. most látom a radaron, hogy AFL315 repül Svájc felől Lyon felé.”
 • 73. SP 2010. április 18. 21:42
  „Most pl. a KLM 877 repül Lengyelországon át Fehéroroszok felé Trakt: 90 fok. Tehát nem áll a forgalom.”
 • 72. keiner 2010. április 18. 20:06
  „70. hozzászólás SP 2010.04.18. 15:54, nem keszdik. A Lufthansa nem repül holnap 14ig. Hiába nyitottak egy pár orát itt/ott, hóva repüljenek? Csak keletre volt nekik szabad. A finnek teszteltek és volt sérülés. Maradjanak a feneken, nincs kedvem, hogy féjemre esnek a gépek. :-)))”
 • 71. cickányzat 2010. április 18. 16:48
  „Fogadjunk örökbe egy -egy izlandit és adjunk nekik szép kiejthető magyar neveket.
  Mint pl. Jennifer , Priscilla, Győzi, Bunyóspityu, Maúnika, Postásjózsi, Pákó, van
  nekünk ezekből bőven.”
 • 70. SP 2010. április 18. 15:54
  „68. hozzászólás 3évesférfi 2010.04.18. 14:10
  A radar szerint a hollandok gépei hazaszálltak Németországból délelött. Most repültek Graz - Bécs között legalább 3 gép. Most szállt le Berlinben 1 gép. Nagyon lassan csordogál a forgalom az EU ban”
 • 69. SP 2010. április 18. 15:49
  „Új felelőse lesz a politikai, gazdasági válságnak,
  a munkanélküliségnek az áremelkedéseknek. Ki a hibás? - hááát a vulkán. Lesznek kártérítési igények is?”
 • 68. 3évesférfi 2010. április 18. 14:10
  „64: Aha. Most akkor nincs légiforgalom, helyette alaposan megnövekszik a közúti. Kellemes tavasz sétákat a jó levegőn!”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke

Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke, a párt országgyűlési képviselője - közölte az MDF… Tovább olvasom